Strava v horkých dnech

V horku je třeba vypít za den tři litry tekutiny, nejlépe vody, džusu ředěného vodou, minerálky nebo čaje. Ačkoli to člověka svádí, aby se ochladil studeným nápojem, mělo by pití mít pokojovou teplotu. Dobře osvěží i horký čaj a voda s kapkou citrónu, řekla ČTK dietní sestra z brněnské poradny zdravé výživy Jitka Andrášková.

"Silně chlazený nápoj je vhodný pouze při horečkách a při
přehřátí. Užívá se ale jen po lžičkách, aby se v ústech prohřál,
nepije se celá dávka naráz," upozornila.

Lidé někdy v horku nechtějí pít, aby se nepotili. "Pokud
vypijí svoji dávku postupně, nebudou se více potit," uvedla
Andrášková. Večer, když už největší vedra pominou, si člověk
může dát i pivo, je to lepší než sladké limonády, dodala.

V létě by se měl teplu přizpůsobit celý jídelníček. "Doporučujeme jídla lehce
stravitelná a méně kalorická, tělo potřebuje o deset procent méně
energie než v chladných dnech roku," upozornila odbornice. Na
tabuli by podle ní neměla chybět zelenina a ovoce, čerstvé či v
jakékoli kuchyňské úpravě.

Špatně se v horku tráví zejména tučné krémové dorty a
přepalované tuky. Rizikové jsou majonézy a řízky přechovávané při
cestování několik dní v tašce. Lépe je brát si na cesty potraviny
zalisované ve fóliích.


Naďa Myslivcová - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Jolan
    Jolan (anonym)

    Zkuste si zajít do běžné restaurace. Stále to samé řízek, vepřová, bok... Je jedno jestli je vedro či zima. Kdy to "restauratéři" pochopí?

    Čer 27, 2002

Přidat komentář

Reklama

Reklama