Strava v nemocnici

Vrchní dietní sestra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy doporučuje lidem, aby aby před nástupem na plánovanou operaci vyhledali dietní sestru a poradili se s ní.

"Záleží na typu operace a na tom, jak dosud člověk jedl. Jestli to byla instantní
strava a rychlé občerstvení, jedl nepravidelně, musí vše změnit.
Je nedostatečně vyživen, aby operaci optimálně zvládl. Chybějí mu
bílkoviny a má nadbytek soli a tuků," vysvětlila.

Podle Starnovské by pacient měl před přijetím do nemocnice
dostat informace, co je prospěšné pro jeho zdraví a co by mu
mohlo škodit, týká se to i stravy. Získat by je měla i jeho
rodina, aby věděla, co mu může přinést, a nemusí to kupovat
zrovna v areálu nemocnice. Lidé, kteří to nevědí, by si mohli
ublížit, pokud by si přilepšovali v nemocničních bufetech nezdravými pokrmy,
jako jsou chlebíčky a saláty s majonézou a tučné salámy.

Dietních sester je však obecně málo, takže ne na všech odděleních
pacienti toto poučení dostanou, poznamenala Starnovská.

Zdravě nakoupit si mohou například pacienti v nemocnici Na
Homolce. "Ve snackbaru a v prodejně u jídelny máme obložené
zeleninové chleby, zeleninové saláty, nízkotučné sýry a jogurty s
obilninami a celozrnné pečivo," potvrdila mluvčí nemocnice Jitka
Kalousková.


Autor: Naďa Myslivcová - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Dr Musil
    Dr Musil (anonym)

    Opravdu mne udivuje, na co máte čas. Když máte trochu větší rodinu, není čas na nic.Hodnostit by to měl spíše sociolog, ale i tak simmyslím že v té Praze nikdo neví, jak zbytek národa žije

    Bře 17, 2005

Přidat komentář

Reklama

Reklama