Strava proti ledvinovým kamenům - rady MUDr. Pavla Drlíka

Když se jednou ozvou ledvinové kameny, pravděpodobně to není naposledy. Proto je dobré dbát na životosprávu a na základě složení kamene se o své ledviny starat. Nejlepším způsobem léčby močových kamenů je prevence, odborně nazývaná jako metafylaxe. Ušetří vás spousty bolesti, návštěv ve zdravotnických zařízeních i případných operačních zákroků.

Ledvinové kameny patří mezi civilizační onemocnění vyskytující se až u čtvrtiny obyvatel vyspělých států. Jejich léčba je komplikovaná hlavně kvůli velké tendenci se vracet, lékaři udávají recidivu až 50 procent v rozmezí 5 až 10 let. U každého desátého člověka se nepříjemné průvodní znaky ledvinových kamenů objeví opětovně do roka od prvního výskytu. Recidiva se navíc netýká pouze neléčených pacientů, ale i těch, kteří se léčili a podstoupili chirurgický zákrok. Proto je dobré o své ledviny pečovat preventivně, a díky pravidelnému přísunu vhodných látek a hlídání pH moči eliminovat riziko recidivy.

Proč se kameny tvoří

K nespecifickým rizikovým faktorům ledvinových kamenů řadíme především nízký objem moči a způsob životosprávy, jako je nadbytek živočišných bílkovin a tuků, chronický nedostatek vápníku a vláknin, nedostatek hořčíku a nadužívání alkoholu,“ vyjmenovává urolog MUDr. Pavel Drlík z ÚVN. Pokud kameny trápí i vás, poradíme, kde začít.

Omezte maso, přidejte vodu

Soubor preventivních a léčebných opatření vzniku ledvinových kamenů se nazývá metafylaxe. Výskyt ledvinových kamenů lze ovlivnit vhodně nastavenou životosprávou. V první řadě omezte nadměrnou konzumaci masa a tučných potravin. Současně navyšte denní pitný režim úměrně své výšce, váze i pohlaví na 2 až 3 litry denně. Nezapomeňte, že při sportu, fyzické práci a v horku ztrácíte mnoho tekutin pocením. Pitný režim by měly tvořit převážně neslazené čaje a obyčejná voda. „Dostatečný a správně rozložený pitný režim je důležitá součást metafylaxe. Zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient nedodržuje nízkobílkovinnou stravu,“ vysvětluje urolog Drlík.

Normalizaci pH moči pomohou také citráty nebo hořčík

„V dnešní době se předpokládá, že nejdůležitější rizikový faktor je nadbytek kyseliny močové v moči ve formě krystalů, které vytvářejí jádra budoucích kamenů. Proto je důležitá úprava pH moči, která je důsledkem vysokobílkovinné stravy velmi kyselá,“ říká urolog MUDr. Pavel Drlík. Při pH moči nad 6 se krystaly a kameny z kyseliny močové rozpouští.

pH moči pomohou zvýšit doplňky stravy. Jedním z nich je bylinka amazonského pralesa Chanca Piedra, která přispívá k udržování normální funkce močové soustavy, činnosti močového měchýře a toku moči. Pozitivní vliv mají soli kyseliny citronové, takzvané citráty, které na sebe v lidském těle vážou vápník a snižují jeho koncentraci v moči. Díky tomu mohou pH moči zvyšovat. Při boji s ledvinovými kameny se hodí také pravidelné doplňování hořčíku, který vytváří se štavelan-vapenatými kameny cheláty, které jsou ve vodném prostředí rozpustné.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama