
Strava působící proti rakovině je taková, která pomáhá pH vyrovnávat a rakovinové buňky zabíjí. Téměř každá taková strava je plná vitamínů, minerálů a enzymů. K ní patří bio produkty, maso a mléčné výrobky ze zvířat krmených trávou a pěstovaných na pastvinách, křížatá (brukvovitá) zelenina (brokolice, květák a růžičková kapusta), ořechy a semena, nasycené tuky, byliny a čistá, na minerály bohatá voda. Některé konkrétní potraviny, byliny a živiny, které rakovinu hubí jsou:
Kurkuma (dlouhá).
Tato rakovinu tlumící bylina nejvyššího řádu je schopná opravit poškozenou DNA, chránit před xenoestrogeny (které často rakovinu způsobují), likvidovat volné radikály a dokonce uchovávat jemné živiny v potravě. Kurkuma je jedním z nejsilnějších antioxidantů, jaké člověk zná. Její detoxikační, protirakovinový a protizánětlivý potenciál nemá prakticky obdoby.
Jablečný ocet (ACV).
Vyrábí se z fermentovaného jablečného moštu a používá se od dob Hippokratových na léčbu zažívacích potíží, zápalu plic, kurdějí a rozličných dalších nemocí. Jablečný ocet je skvělá detoxikační a čistící potravina bohatá na antiseptické a antibiotické aminokyseliny. Je dokonalým doplňkem k vašemu každodennímu detoxikačnímu režimu, neboť pomáhá rozpouštět usazeniny hlenu; čistí ledviny, játra a močový měchýř; a okysličuje a ředí krev, aby lépe proudila.
Enzymy.
Bez enzymů by i ta nejzdravější potrava na planetě byla k ničemu. Potřebujete enzymy proteázy k trávení bílkovin, enzymy amylázy k trávení uhlohydrátů a enzymy lipázy k trávení tuků. Bohužel mnoho potravin dnes enzymy postrádá, a proto bychom si je měli doplňovat, abychom fungovali tak, jak máme.
Čerstvá šťáva.
Čerstvá šťáva z lisu má přirozeně nejvíce enzymů, a dostanete-li se k ovoci a zelenině pěstovaných v biodynamické půdě bez chemických pesticidů a herbicidů, obsahuje rovněž velké množství snadno vstřebatelných živin. Moje rodina a já máme rádi šťávu z mrkve, celeru, okurek, červené řepy a jablek a pro chuť do nich často přidáváme zázvor, petržel a jiné léčivé byliny.
Jedna z nej úžasnějších - a překvapivě nejchutnějších - šťáv je šťáva z pýru. Jedná se o jednu z nejvíce okysličujících superpo- travin, jaké existují, kvůli jejímu vysokému obsahu chlorofylu. Pýr je také bohatý na selen a laetril (vitamín B17), tutéž látku, kterou nacházíme v broskvových peckách a jež se používá k léčbě rakoviny v Oasis of Hope Hospital (nemocnice Oáza naděje).
Medicinální houby.
Houby jsou ceněny jak v medicíně, tak jako potravina po tisíce let. Většina medicinálních hub obsahuje polysacharidy (komplexní molekuly cukru) nazývané „glukany“ (polymer)' glukózy), které zvyšují DNA a RNA v kostní dřeni, kde se tvoří imunitní buňky (jako makrofágy a T-lymfocyty neboli T-buňky). V Asii se jako lék používá už víc jak 4000 let zázračná houba reishi, česky lesklokorka lesklá, a japonská vláda ji oficiálně uznává jako lék na rakovinu. V Číně používaný výtažek z trsnatce lupenitého má antikarcinogenní účinky u pacientů s rakovinou žaludku, plic a s leukémií. V Japonsku se klinicky zkoumá lentinan (beta-glukanový komplex přirozeně se vyskytující např. v obilovinách, ovoci a houbách), který je obsažen v šiitake (houževnatec jedlý - Lentinus edodes), asijské houbě podobné hlívě ústřičné. Tyto studie ukázaly, že léčba pacientů s rozvinutou rakovinou intravenózně podávaným lentinanem vede ke zvýšení počtu a aktivity bílých krvinek, které se podílejí
na fungování imunitního systému, a k prodloužení života. Sedmiletá studie financovaná Národním ústavem pro zdraví, uveřejněná v listopadu 2010, odhalila, že užívání outkovky pestré výrazně posiluje imunitu u žen, které byly léčeny na rakovinu prsu.
Fermentované (kvašené) a naklíčené potraviny.
Podle definice jsou klíčky jedlá rostlinná semena, které jsou v procesu germinace - tj. začaly klíčit. Podobně jako jiná zelenina se klíčky liší texturou a chutí. Možná znáte klíčky vytrvalé fazole (malé, světle žluté listy a stříbřitě bílé výhonky) nebo jako nit tenké klíčky vojtěšky (vodové, lahodné a zelené), které lze nakoupit v místním supermarketu či prodejně se zdravou výživou. Když je namočíme do vody, urychlíme změnu těchto semen na drobné výživné elektrárny se snadno absorbovatelnými vitamíny, minerály a proteiny plus prospěšnými enzymy a fýtochemickými látkami. Ke klíčení dochází v přírodě při germinaci, což je způsob, jakým rostlina čerpá potravu z půdy. Při tomto procesu se rozkládají přírodní látky (známé jako anti-živiny) ve svrchní vrstvě či obalu, který semena chrání před předčasnou germinaci a predátory. Jednou z těchto anti-živin je kyselina íytová, která může dát pěkně zabrat vašemu trávicímu systému.
Kromě klíčení je další možností, jak uvolnit moc přírody v dietě, fermentace neboli kvašení: jedná se o kultivaci či přirozené kysnutí potravy záměrným bujením bakterií, kvasinek, hub či plísní. Je to starodávný postup, jak učinit potraviny déle jedlými. Po většinu zaznamenané historie neměly ovoce, zelenina, mléčné výrobky a maso žádnou „skladovatelnost“, ledaže prošly procesem fermentace. Konzervování zeleniny a ovoce pomocí kvašení má kromě obyčejného kladu, že mají delší trvanlivost, i četné další výhody. V průběhu fermentace se škroby, cukry a bílkoviny v zelenině a ovoci mění za pomoci mnoha druhů bakterií, kvasinek a plísní na organické kyseliny - jako např. kyselinu octovou a mléčnou. Touto transformací normálních potravin na superpotraviny se z nich dělá strava výživnější a snadněji.
Zdroj: Tym Bollinger - Pravda o rakovině, nakladatelství Dobrovský s.r.o.
Komentáře (5)
- odpovědět
Lis 16, 2017- odpovědět
Lis 16, 2017- odpovědět
Lis 16, 2017- odpovědět
Lis 16, 2017- odpovědět
Pro 27, 2017Přidat komentář