
Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, účinně chrání před chorobami srdce. Zaznělo to 9. listopadu na konferenci amerických odborníků na kardiologii z American Heart Association.
Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc se osoby držely zeleniny, ovoce a potravin s nízkým obsahem tuků, tím méně kardiovaskulárních potíží měly. Demosthenes Panagiotakos z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či menší ochoty nechat se stresovat.
Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů, které používá středomořská kuchyně.
Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.
Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.
Zdroj: ČTK
Komentáře (4)
- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Říj 16, 2007- odpovědět
Led 25, 2008Přidat komentář