Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Středomořská strava - balzám na srdce

Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, účinně chrání před chorobami srdce. Zaznělo to 9. listopadu na konferenci amerických odborníků na kardiologii z American Heart Association.

Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc
se osoby držely zeleniny, ovoce a potravin s nízkým obsahem tuků,
tím méně kardiovaskulárních potíží měly. Demosthenes Panagiotakos
z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá
i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či
menší ochoty nechat se stresovat.


Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez
rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové
tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na
ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v
jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů,
které používá středomořská kuchyně.


Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na
kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování
stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý
ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.


Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku
chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že
snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.


Zdroj: ČTK

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele MUDrMusil
    MUDrMusil (anonym)

    Francouzský paradox Ve Fracii obyvatelé středomořskou stravu nejedí, naopak obyvatelé Fracie jedí mastná jídla.Přesto mají statisticky výzbnamně menší množství infarktů a cévních chorob. Bylo dokázáno, že konsumace vína/nejen červeného/ je toho příčinou. Naše národní kuchyně vepřová knedlík zelí a pivo není zrovna nejzdravější, i když muži prý v posledním roce mají raději boubelky, které mají velký zadek a hodně přes prsda. Positivní vliv SEXu na kardiovaskulární choroby je prroblemativký

    Srp 05, 2006
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Dovolila bych si oponovat ohledne stravovani.Nase narodni kuchyne jiz v rodinach davno neprevazuje.Vice lidi ji recka,francouzka,italska atp..jidla a ceskou kuchyni opominaji.Ji se mnoho zeleninovych salatu jako vecere.Zadne tluste maso u nikoho nevidim.Dokonce bych si dovolila se domnivat,ze obcas je to az prehnany strach.Vina se take pije podstatne vice nez drive.Veprovou s knedlikem a zeli jsme doma nemeli uz radu mesicu.Obcas si to zkusime,ale pak nam je zle.Davno jsme si od tucneho odvykli.Vidim kolem sebe spoustu lidi,co ziji stejne.Nejsem zrovna mlada,ale rada jsem nasi narodni kuchyni zavrhla!

    Srp 05, 2006
  • Obrázek uživatele Kocur
    Kocur (anonym)

    Hodně starý článek. Jen se domnívám, že naše tradiční kuchyně není zase taková hrozba, když s ní umí člověk zacházet. Jez do polosita, píj do polopita. Jistě mému žaludku a nejen mu, neprospěje svačina v 22:00 složená s krásného bůčku a chleba. Ale to samé v pět odpoledne a sklenice piva, či kaléšek slivovice na vytrávení je mnohem šetrnější. Zvláště pak když člověk nezůstane ležet u růžové zahrady, ale jde např. vyvenčit svého čtyřnohého přítele. A samozřejmě se po návratu věnuje své drahé polovičce. (pardon, záleží na věku). I přesto zastávám názor, že ortodoxní užívání tradiční české kuchyně není ta pravá cesta k dobrému zdravotnímu stavu.

    Říj 16, 2007
  • Obrázek uživatele mačička
    mačička (anonym)

    Já znám zase pořekadlo našich babiček: Jez do polosyta, pyj po kolena...

    Led 25, 2008

Přidat komentář

Reklama

Reklama