Střídmé pití piva může být zdraví prospěšné

Pivo má při střídmé konzumaci díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.

„U jakéhokoliv alkoholického nápoje je základem jednoznačně střídmá konzumace, což v případě piva znamená maximálně půl litru až litr denně u mužů a 0,6 litru denně u žen. V takovémto množství má pivo pozitivní vliv především na kardiovaskulární systém, vylučovací i trávící systém, říká MUDr. Petr Matloch, lékař Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, který se sám vaření piva věnuje ve svém volném čase.

Střídmá konzumace piva konkrétně snižuje míru aterosklerózy, neboli kornatění tepen, s čímž souvisí i nižší riziko ischemické choroby srdeční či cévní mozkové příhody. Pivo je také močopudné a zvyšuje vylučování žluči, což eliminuje tvorbu močových a žlučových kamenů.

Ne každé pivo je však tělu stejně prospěšné. „Kvalita piva se odvíjí od kvality surovin a především vody. Ideální je pitná studniční voda, naopak nehodí se chlórovaná voda. Kvalitní pivo pak obsahuje množství vitamínů, hlavě ze skupiny B, minerály draslík, sodík, hořčík, vápník či chloridy, a také rostlinné polyfenoly, které mají antioxidační účinky, vyjmenovává MUDr. Matloch, který má sám zkušenosti s vařením pivních ležáků, svrchně kvašeného piva, ale třeba i piva zázvorového nebo pšeničného.

„Vaření piva se věnuji krátce, teprve rok a půl. Dopomohla mi k tomu trochu i doba, v covidovém lockdownu jsem si nastudoval knihu, kterou mi daroval kamarád, který se vaření piva také věnuje. Nakoupil jsem si potřebné náčiní a dal se do vaření. Baví mě na tom hlavně ta svoboda, že si můžu uvařit zrovna to, na co mám chuť, a taky můžu experimentovat,“ uzavírá MUDr. Matloch s tím, že konzumace piva také zlepšuje psychickou pohodu, zdokonaluje mozkovou činnost a pozitivně působí i na pleť, což ocení zejména ženy.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele vankr
    vankr (anonym)

    Dle opravdových odborníků by žádný lékař neměl doporučovat konzumaci alkoholu. Výjimku nemá ani MUDr pivovarník.

    Říj 21, 2021
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    I odborníci se mohou mýlit . Alkohol podávaný v malých dávkách , neškodí v jakémkoliv množství ... To mám od Nešpora ...

    Říj 21, 2021
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    Vida , filmově zdatný člověk . Ale to zažívání se ukáže až spolu budeme pít ...

    Říj 21, 2021
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Filmově zdatný ne , já znám jen asi 3 filmy a Limonádový Joe patří mezi ně, ale mám tam chybu -Hogofogo. Pít už spolu nemůžem, zažívání mám v čudu. :(

    Říj 21, 2021
  • Obrázek uživatele Věrka
    Věrka (anonym)

    p i v a, ALE NE TĚCH SRAČEK, CO NÁM VE SLEVÁCH NUTÍ! Dnes není kvalitní VŮBEC NIC, kdyby se na cokoliv pěly sebevznosnější PLACENÉ ÓDY. Šunt, kam oko dohlédne a žádné potravinové doplňky to nezachrání.

    Lis 16, 2021
  • Obrázek uživatele Karel
    Karel (anonym)

    Ten článek má pravdu. Já každý večer vypiju šest plechovek Budvaru dvanáctky a léta jsem nebyl nemocný. Musím to zaklepat. S Věrkou úplně tak nesouhlasím. Kvalitní pivo se dá koupit. Ovšem nemohu očekávat kvalitní pivo, které koupím v petflašce za 9, 90 Kč.

    Lis 24, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama