Sůl a její vliv na zdraví
- Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny.
- Choroby ledvin se často projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu.
- Chlorid sodný také brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy.
- Pokusy prováděné na zvířatech, která měla nadměrný přísun soli v potravě, ukázaly, že jejich játra byla plna krystalů močoviny a jejich selhání příčinou smrti.
- Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví. Je však tento stav odrazem skutečnosti? Vědecky je dokázáno, že některé kmeny amerických indiánů a Eskymáci sůl nikdy nejedli a přitom se těšili dobrému zdraví. Staří Římané sůl považovali za posvátnou a není země, která by neměla řadu přísloví, týkajících se soli.
Sůl v malých dávkách má povzbuzující účinky. V silné koncentraci se užívala jako přípravek k balzamování mrtvých těl. I dnes se nám daří mumifikovat naše živá těla množstvím soli, které přijímáme ve formě salátových zálivek, omáček a koření. Pohlédneme-li na sebe, uvidíme četné znaky těchto mumií: suchou pokožku, scvrklá těla a bílé vlasy... symboly poškozených jater a sklerotických ledvin.
"Množství chloridu sodného, které lidé přijmou ve formě kuchyňské soli, mnohonásobně překračuje skutečnou spotřebu organismu," uvádí v knize "Základy výživy" M. Swartz Rose. "Soli je ve všech potravinách tolik, že pokud se nejedná o speciální neslanou dietu, je málo pravděpodobné, že by jí v organismu byl nedostatek. Téměř vždy má tělo soli dostatek."
Co je příčinou takové škodlivosti soli?
Proto řada lékařů při nadměrném pocení doporučovala zvýšený příjem soli ve formě nápojů nebo tabletek. Lidské tělo se může soli rychle zbavit pocením nebo ji vyloučí ledvinami. Je-li organismus silný a jsou-li žlázy s vnitřní sekrecí plně funkční, soli v těle zůstává málo. Při jejich poruše se sůl zadrží a dostaví se škodlivé následky. Dochází k tornu ve třech etapách:
Nejlepší léčbou je prevence. Nadměrné solení potravin je velmi špatným zvykem. Příroda nám potřebné látky nabízí ve stoncích, kořenech a listech rostlin a ovoce. K nadměrnému shromažďování a vylučování soli močí a potem pak prostě nedochází!
Zdroj: Henry G. Bieler - Jídlo jako lék, nakladatelství Eko-konzult
Komentáře
mám dotaz jak si mohu odviknout solit z velkého množstý na malé popřípadě žádné
tak aby to bylo co nejméně nebezpečné pro můj organismus
- Odpovědět
Pošli odkaz