Syntetické potravinářské pigmenty mohou zhoršovat zrak

Milovníci lososího masa si zřejmě budou muset zvyknout na to, že nebude mít tradiční sytě růžovooranžovou barvu. U uměle chovaných lososů totiž výrobce zabarvení rybího masa získává synteticky - zkrmováním pigmentu canthaxanthinu. Barvivo však má dlouhodobě negativní účinky na lidský zrak. Evropská komise proto přijala směrnici, která snižuje maximální přípustný obsah canthaxanthinu v krmivech.

Růžovou barvu ztratí nejen lososí maso, ale i některé drůbeží
produkty. Pigment se totiž podává také nosnicím kvůli syté barvě
vaječného žloutku.

"Lososi žijící v přírodě mají růžové maso, protože se živí
hlavně garnáty. Lososi chovaní na maso jsou ale krmeni jinak,"
vysvětlila dnes mluvčí komise Beate Gminderová.

Přítomnost canthaxanthinu nemusí výrobce oznamovat na obalu
výrobku. Pigment se podává z čistě kosmetických důvodů,
spotřebitelé jsou totiž zvyklí na určitou barvu lososího masa,
které se tak lépe prodává.

Gminderová neupřesnila, jak může canthaxathin působit na
lidský zrak, v jakém časovém období, a jaká množství je potřeba
zkonzumovat. "Víme, že existuje možný dlouhodobý dopad na lidský
zrak, který nelze kvantifikovat, proto se snažíme co možná
nejlépe toto riziko snížit," podotkla. Podle vědců existuje
spojení mezi konzumací tohoto pigmentu a problémy lidské sítnice.

V současnosti je maximální přípustný obsah pigmentu v
živočišném krmivu 80 miligramů na kilogram. Podle směrnice, která
by měla začít platit od prosince 2003, tento podíl klesne na 25
miligramů na kilogram krmiva pro lososovité ryby a brojlery a na
osm miligramů na kilogram krmiva pro nosnice.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Strasne!!!!!!!!!!!!!Myslim jen na zloutky,hlavne dane malym detem!!!!!!!!!!!!!!!

    Čer 17, 2006

Přidat komentář

Reklama

Reklama