Syrová strava - pro a proti

Lidé, kteří jedí pouze syrovou stravu rostlinného původu se nazývají vitariáni. Základ jejich jídelníčku tvoří ovoce, zelenina, ořechy, semínka, naklíčené obiloviny a luštěniny. Jaká pozitiva a negativa s sebou takovýto způsob stravování přináší? Čím nám může prospět zařazení syrových potravin do jídelníčku?

Argumenty pro syrovou stravu:


Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované.

Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené.

Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu.

Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.

Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.

Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin.
Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.

Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.


Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách".


Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.

Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí.

Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete.

Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.

Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky.

Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie.

Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření.

Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.

V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.

Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny.

Argumenty proti syrové stravě:


Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna.

Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.

V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici.

Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou játra a ledviny do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou - li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat léčebnou krizi. Dostaví se, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než vyměšovací orgány mohou odstranit, a to potom vede k otravě krve a lymfy.

Syrové potraviny též mohou být kontaminovány choroboplodnými organismy, i když to platí zejména u potravin živočišného původu jako maso, mléko a vejce. U rostlinných surovin je třeba si dávat pozor na kontaminaci plísněmi.


Autor: mk

Zdroje:

Leslie Kenton- Věčně mladí, Votobia

Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, Moba

Dr. Morter - Health and Wellness

Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Reader´s Digest

Ernst Gunter: Přirozená strava - Život bez chorob

Komentáře (35)

  • Obrázek uživatele honza
    honza (anonym)

    Děkuji za článek. Doufam, že se nebudete zlobit, když něco z něho použiji... Honza z www.vitarian.zapisnik.cz

    Lis 21, 2002
  • Obrázek uživatele tesin
    tesin (anonym)

    Stranky s vitarianskou tematikou naleznete na http://vitarian.cz/ kde se nachazi i diskuze.

    Bře 09, 2004
  • Obrázek uživatele Lenka
    Lenka (anonym)

    to není pravda.Každý člověk je jiný.Platí tu pravidlo Nikdo není dokonalý.

    Led 12, 2006
  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Proč například nedáte do stravy nějaké referáty pro mladé,kteří to potřebují do školy?To by jste ale měli dát,protože moje dcera hledá něco o zdravé stravě a nemůže nic najít.Tak jsem něco dejte prosím.

    Led 12, 2006
  • Obrázek uživatele lumyska
    lumyska (anonym)

    článek jako celek se mi zdá pěkně napsaný, ale je v něm jedna zásadní chyba - "Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek." Mutace ke kterým dochází se rozhodně nemusí přenést na následující generaci, k tomu dojde pouze pokud jde o mutaci v linii generativních buněk (tedy buněk, jejichž linie vede ke gametám), pokud jde o mutaci v buňkách vegetativních (tedy těch, které tvoří naše tělo) je to následující generaci (tedy našim dětem) naprosto šuma fuk. Také je zde trochu neopatrně zacházeno s termíny mutagenní a karcinogenní - neboť k rakovině dojde pouze tehdy předchází-li jí mutace v DNA (látka karcinogenní je tedy i mutagenní), ale naopak, ne všechny mutace vedou k rakovině a musí být špatné. Nebýt mutací, není ani evoluce!

    Lis 04, 2004
  • Obrázek uživatele pelcová renata
    pelcová renata (anonym)

    je syrová strava vhodná i pro děti už od narození?Jestli ne,tak pak nevěřím,že je vhodná pro dospělé.Přesvěčte mě.Ráda se nechám přesvědčit.

    Pro 07, 2007
  • Obrázek uživatele pelcová renata
    pelcová renata (anonym)

    je syrová strava vhodná i pro děti už od narození?Jestli ne,tak pak nevěřím,že je vhodná pro dospělé.Přesvěčte mě.Ráda se nechám přesvědčit.

    Pro 07, 2007
  • Obrázek uživatele Soňa
    Soňa (anonym)

    Já nevím, ale určitě není vhodná syrová strava pro děti, to je blbost, můžete dítěti i ublížit. Žádný extrém není pro tělo zdravý, pouze bych vsadila na vegetarianství, to bych řekla, že není žádný etrém, ale vitariáni, vegani apod.. to se mi nezdá.

    Pro 07, 2007
  • Obrázek uživatele Martina Průchová
    Martina Průchová (anonym)

    Renčo, já myslím, že pro děti od narození je vhodné pouze mléko, a pro dospělé jsou pak vhodné další a jiné potraviny, které jako mimča jíst nemohli. No, a tak to bude asi i s tou syrovou zeleninkou.

    Pro 19, 2007
  • Obrázek uživatele renata pelcova
    renata pelcova (anonym)

    milá Martí,to co říkáš je sice pravda,ale pořád jsem se ani z tvé odpovědi nedozvěděla jestli je syrová strava,pouze syrová strava vhodná i pro děti.A jěště jinak kdyby byla syrová strava postačující,tak by Bůh zařídil aby na celým světě bylo teplo a sluníčko abychom pořád mohli tu syrovou,čerstvou zeleninku a ovoce jíst pořád.A to aby si chudáčci eskymáčci nechali dovážet všechno z teplých krajin,protože u nich toho moc čerstvého asi moc neroste kromě živých zvířátek.

    Pro 20, 2007
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Mila Renato Pelcova,navrhneme eskymackum aby si dali syrovy rizek?

    Pro 20, 2007
  • Obrázek uživatele renata pelcova
    renata pelcova (anonym)

    no to není špatný nápad.Takové carpaccio není špatné.Mňam.

    Pro 20, 2007
  • Obrázek uživatele linda
    linda (anonym)

    No zdá se že publikum zde není až tak dobře informované. Milé dámy, o eskymácích tedy toto : tyto menšiny jedí pouze syrovou stravu (i když živočišnou)hlavním příjmem bilkovin, živých enzymů a vitamínů které je chrání po celé období jejich života je příjem ulovených jaků, sobů apod. (toto maso pak jedí a to včetně těch nejmenších človíčků syrové - např. játra jsou plnohodnotná) - co nesnědí suší - dále pak jedí spoustu ryb po celý rok - což jim zcela nahrazuje to co by dostávali z ovoce nebo zeleniny. tak dámy trocha nikdy neuškodí že?!

    Led 16, 2008
  • Obrázek uživatele fm
    fm (anonym)

    na prvni pohled mi cast clanku pripada jako nic nevypovidajici - "nici se ruzne vitaminy a enzymy", "vznika rada nebezpecnych latek" - ktere??? jak??? zbytek clanku zase nepresny: neco malo k bilkovinam a jejich zmenam pri uprave - zahratim dochazi k denaturaci bilkovin, coz zvysuje jejich stravitelnost. reakce bilovin a acharidu - maillardova reakce - zlepseni senzorickych vlastnosti. a mohla bych pokracovat. clanek mi prijde az moc tendencni. mnohe neznale muze zmast. nerikat ne syrove strave, ale nic se nema prehanet. urcite plati, ze pestrost stravy je velmi vhodna - nejen co do slozeni stravy, ale i uprav (samozrejme pokud vynechate zbytene prepalovani tuku udelate dobre) a jeste nakonec - co hygienicka stranka syrove stravy - nemyslim treba zelenina - radne oplachnout pod teplou vodou, ale treba maso? obzvlast pro male deti, na ktere se tu nekdo ptal, bych to neriskovala

    Led 20, 2008
  • Obrázek uživatele Eryčka
    Eryčka (anonym)

    Ahojky kluci osukam vas...

    Dub 13, 2010
  • Obrázek uživatele tovog
    tovog (anonym)

    Reaguji na toto: "Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku." U mě zvýšení vlákniny (lehce i syrové stravy) vedlo k dráždivému tračníku. Další zvýšení syrové stravy a hlavně VYNECHÁNÍ LEPKU!!! to opět zastavilo.

    Čer 12, 2011
  • Obrázek uživatele j
    j (anonym)

    Ano,i nejmenší děti jsou bezproblémů na vitariánské stravě a velmi jim svědčí.Jsou mnohem zdravější,netrpí zdaleka jako ostatní "běžně"živené děti zahleněním,rýmami,virozami.Netrpí kožními problémy,atd.A jsou i mnohem klidnější.je již známá věc.že po sladkostech děti řádí.U nezvladatelných dětí se velmi často zjištuje že mají nadměrný přísun sladkostí.Platí to i u dospělých-jsou vyrovnanější(kolísání cukru v krvi způsobuje podrážděnost,což u této stravy je minimálně).Vitariáni jsou i mnohem aktivnější a "bystřejší".Všechno co tvrdím jsem si osobně vyzkoušela i pozorovala na svých přátelích a známých a jejich dětech.jakmile jsem přestala jíst vařené jídlo,maso,cukr a pečivo,už jsem nepotřebovala šlofíčka,nebyla jsem po jídle unavená jako mí loegové,kteří padali do klávesnice.během tří dnů mi rapidně narostla energie a chut hlavně něcoi dělat.Nic mě tolik nevytáčelo,nekolísala mi nálada.Děcka se mi během dvou týdnů dostaly ze všech vleklých zdrav.problémů.Mívali jsme ve škole největší absenci a nyní tam jsme pořád a děti závidí těm nemocným,že nemusí do školy :DDcera se zbavila velmi rychle exemu,druhá vzteklého chování.Máme nejkrásnější zuby ze všech dětí co znám z těch na "běžné stravě".děti si velmi rychle zvykly a samy si hlídají zda něco mohou či nemohou a ptají se zda je to opravdu raw.od babičky si sladkost nevezmou(zkoušela to na ně) :D..a dostala přednášku chudák."babi,Ty chceš,abychom mělizkažené zoubky?":D..btw je spousta úžasných vita dezertů.které chutnají božsky.Děláme si i čokoládku svojí a je lepší než kupovaná a mnohem sytější.Btw:velmi rychle zhubnete,protože jen prvních deset kilo bývá tuk se škodlivinami co se na vás drží.Váha se nakonec ustálí na optimální.A kdo byl třeba extrémě hubený,naopak přibere!je sposuta velmi aktivních sportovců na vita stravě.Třeba i sestry Williamsovy(tenistky).Vemte si,že z vařené stravy vůbec nic dobnrého nemáte.nezískáte z ní nic!je to jen hmota,kterou si zaplníte žaludek.nic víc.

    Bře 03, 2014
  • Obrázek uživatele Blanka
    Blanka (anonym)

    Ano,i nejmenší děti jsou...Dobrý den, prosím, mohla byste se mi ozvat na mail m.blanche@seznam.cz? Ráda bych se zeptala ohledně vitariánské stravy u dětí. Máme malého synka a byla bych ráda, kdyby byl vitarián, budu vděčná ya veškeré zkušenosti a rady ohledně jídelníčku atd. Moc děkuji. Blanka

    Bře 19, 2014
  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    Ano,i nejmenší děti jsou...Dobrý den, také bych chtěla poprosit o ozvání na mail j.halamkova@email.cz - zajímá mě vitariánská strava u dětí. Moc děkuji!

    Lis 13, 2014
  • Obrázek uživatele Daniel
    Daniel (anonym)

    Myslím si, že každý jsme jiný a reagujeme na věci rozdílným způsobem a raw food / syrová strava nebo jiná dieta není výjimka. V oblasti diet by se nemělo vytvořit nějaké dogma o tom, která dieta je lepší nebo horší, protože u každého to funguje jinak. Ovšem z mé vlastní zkušenosti syrová strava / raw food u mě funguje naprosto perfektně, když to srovnám s konvenční dietou nebo Paleo dietou. Všechna má alergie, zažívací / střevní problémy včetně zánětu střeva vymizely i přes to, že doktoři tvrdili, že budu prášky brát do konce života. Syrová strava je úžasná, ale na druhou stranu je třeba brát v potaz i určitá negativa, dle mého názoru nejvíce podceňovaný příjem kalorií a nutričních hodnot. V článku níže je to popsané víc do detailu ;-) http://www.rawmanrawoman.com/05-5-negativ-raw-food-diety.html

    Lis 26, 2014
  • Obrázek uživatele Daniel
    Daniel (anonym)

    Myslím si, že každý jsme jiný a reagujeme na věci rozdílným způsobem a raw food / syrová strava nebo jiná dieta není výjimka. V oblasti diet by se nemělo vytvořit nějaké dogma o tom, která dieta je lepší nebo horší, protože u každého to funguje jinak. Ovšem z mé vlastní zkušenosti syrová strava / raw food u mě funguje naprosto perfektně, když to srovnám s konvenční dietou nebo Paleo dietou. Všechna má alergie, zažívací / střevní problémy včetně zánětu střeva vymizely i přes to, že doktoři tvrdili, že budu prášky brát do konce života. Syrová strava je úžasná, ale na druhou stranu je třeba brát v potaz i určitá negativa, dle mého názoru nejvíce podceňovaný příjem kalorií a nutričních hodnot. V článku níže je to popsané víc do detailu ;-) http://www.rawmanrawoman.com/05-5-negativ-raw-food-diety.html

    Lis 26, 2014
  • Obrázek uživatele Eliška
    Eliška (anonym)

    Ahoj, co byste mi jako laikovi doporučili koupit, abych zjistila, jestli mi to zachutná. Láká mě to, něco málo už jsem vyzkoušela ale chtěla bych začít. Myslím si, že je to pro tělo prospěšný

    Dub 22, 2015
  • Obrázek uživatele alien
    alien (anonym)

    Úplně jednoduše - nezkoušej žádné komplikované "živé" recepty, ale jez prostě syrovou zeleninu, ovoce, ořechy, houby, dělej si saláty... Jestli ti to nebude vyhovovat, tak nemá smysl, abys jedla tímto stylem. Prospěšný to sice určitě je, ale pokud to necítíš jako svůj životní styl, že ti to fakt sedí, tak nemám smysl s tím začínat. RAW není dieta nebo něco na ten způsob, raw je životní styl.

    Dub 22, 2015
  • Obrázek uživatele alien
    alien (anonym)

    Myslím si, že každý jsme...Ono když se ta strava až tak moc řeší, tak to ale taky není dobrý. Nejlepší je naslouchat tělu a jíst to, co si tělo žádá. Počítání kalorií a sledování nutričníchh hodnot dle mého názoru v pořádkku není, to jsi pak otrokem jídla.

    Dub 22, 2015
  • Obrázek uživatele Tana
    Tana (anonym)

    Myslím si, že každý jsme...Danieli, raw ovšem není dieta.Je to naše přirozená strava.To je,jako bys řekla,že i každá srna je jiná a má tedy jiné stravovaví potřeby.Jedna žere trávu a druhé dělá dobře buřt.My jsme frugivorové, tudíž máme jíst plody, které nasbíráme.Nejsme všežravci, jak se mylně píše.Máte snad pocit,že vypadáte někdo jako medvěd?že máte zuby a drápy jako on,či ostatní všežravci? Viděli jste někde malé dítě,jak zabije živého tvora a sežere ho na místě??To všežravci dělají.A vařená strava??No ,kdyby pámbu chtěl,abysme žrali vařené,narodili bysme se se sporákem.A že není celý rok teplo?No to není,ale asi taky pámbu nepočítal,že se tak rozlezem.A navíc dá se uskladnovat a sušit.Spoustu ovoce a zeleniny můžete mít celý rok,natož ořechy a semínka.A na jaře už rostou nové potraviny, o kterých většina lidí ani netuší,že jsou k jídlu-a neskutečně zdravé a výživné. Jinak,já jsem stopro raw rok.Zhubla jsem 30 kg,po třech dětech mám super postavu.Vážím při 167 cm 55 kg a svalové hmoty mám dostatek.Naopak,ted sportuji daleko více a energie mám jako nikdy.ted ve 40 letech podávám výkony,které jsem při vařené stravě nedávala ani v 16 letech.Mám nádhernou plet,žádné zažívací problémy rozhodně nemám.je ale třeba se naučit jíst.Ne to plácat páté přes deváté.Nějaké věci k sobě prostě nepatří.Ale to máte v malíčku velmi rychle.Většina lidí neumí jíst ovoce,jedí ho po jídle a DIVÍ SE,ŽE PAK MAJÍ NADÝMÁNÍ A MYSLÍ SI CHYBNĚ,ŽE NESNÁŠÍ TO OVOCE,ALE CHYBA JE,ŽE HO SNĚDLI KDY NEMĚLI,PROTOŽE VŮBEC NEUMÍ JÍST ZDRAVÉ JÍDLO.Pardon,caps lock,omylem.Celkově jsem naprosto zdráva,dokonce se mi vyléčila i nemocná štítná žláza, kvůli které jsem byla dva roky v neschopnosti.během půl roku jsem naprosto fit.Dle testů netrpím nedostatkem žádného vitamínu ani minerálních látek.S tím nedostatkem B12 je to mýtus.Všichni kolem mě chcípaj a já nechytnu nikdy nic.jsem v nejlepší kondici za celý život.Takže tohle vše vypovídá o tom,že pokud živočich jí to co jíst má,svou přirozenou stravu,tak je zaručena dokonalá regenerace jeho těla a je zdráv.I psychicky je mi moc dobře,protože mi nekolísá inzulinová hladina,takže nemám výkyvy nálad.Zlepšila se spousta věcí a přátelé,hlavně ženské,nevěří svým očím.Ony stárnou,šednou jim vlasy,tloustnou ..a já mládnu a první šediny mi zmizely za tři měsíce.RAW strava je vhodná absolutně pro všechny! akorát se musíte naučit pár pravidel,aby to fungovalo.Abyste si neudělali akorát galymatyáš v trávení.Ale diskuzí je dost všude,takže vám každý poradí.Můžete si dělat i raw čokoládu,která je velmi zdravá a nadupaná zdravím a velmi dobrá.I dosrty jdou dělat výtečné,takže opravdu o nic nepřijdete.Raw není o tom,že do smrti jen chroupete jabka a mrkev.Je velmi variabilní a zajímavá.A chutná.Navíc jí stačí málo.Já si ráno udělám smoothie,vypiji jednu sklenici a mám dost.Pak až obědvám,třeba krekry pohankové s avokádovo česnekovou pomazánkou.To je bomba!A odpoledne si dám s svačině třeba nějaký dezert-nějaký mák,kokos,atd.A večer nějaký super salát.A A večer zobu oříšky s brusinkami,goji,atd...No nejvíc mě pobaví,když mě o tom,jak strašně nezdravě jím,a měla bych začít jíst normálně,nebo to odskáču,poučuje někdo,kdo je otylý,má špatnou plet,šediny v 35 letech a zadýchá se jakmile trošku zrychlí krok :D Osobně si myslím,že ti lidé,pokud ryjí,činí tak ze závisti.protože dobře to jistě nemyslí,když vidí,jak se s člověkem stala pozitivní změna.Já byla taky skoro stará bába,ale je ze mě zase mladá,štíhlá holka v kondici a kdekdo to nekouše.Tak raw zdar!

    Bře 22, 2016
  • Obrázek uživatele Tana
    Tana (anonym)

    Jo, pokud chcete začít,alespon třeba začít jíst trochu zdravě a nechcete zatím vyjmout vařené,maso,atd, alespon se zbavte lepku,cukru a pokud možno mléka.lepek totiž nesnášíme všichni.Akorát někdo mín a někdo víc.Stejně tak laktozu.To,že je mléko zdravé, je mýtus,který se prostě jen dlouho papouškuje.ostatně to si můžete zjistit,kdo hledá,najde.No a o cukru není třeba polemizovat,to je svinstvo svinstev a pokud chce někdo udržet své zdraví,neměl by to brát do pusy.A nezapomente jíst hodně ovoce,čerstvého-a pozor!!! Vždy jako první,od rána,před jídlem.Obsahuje totiž trávicí enzymy,takže se prolétne trávením rychle a když narazí na předem snědené jídlo,dojde ke kvašení.To je důvod,proč si lid stěžují,že jim ovoce nesedí.Akorát ho neumí jíst.

    Bře 22, 2016
  • Obrázek uživatele Klára45
    Klára45 (anonym)

    Zajímavý článek, přijde mi ale nesmyslné počítat každý miligram některé z obsažených látek, naše těla nejsou proti nám, ale spolupracují s námi, takže pokud by nám ve stravě něco chybělo, tělo nám to řekne - pokud tedy není otupělé ze špatného stravování, nicméně RAW strava nám právě umožňuje našim tělům více porozumět. Postupně si vychytáte, jak vyvážená by měla být pro vás a případně ji uzpůsobíte. Rozhodně je dobré se zásobovat dostatečným množstvím oříšků a semínek, která vás skvěle zasytí a jsou skvělou svačinkou na doma i na cesty. Já je třeba kupuji z https://www.rawmarket.cz/ po těch 3 kg baleních, což je mnohem výhodnější, než ty malé pytlíčky po 100 g. :)

    Čer 05, 2017
  • Obrázek uživatele rozhodně proti
    rozhodně proti (anonym)

    Copak jsme králíci abych zřali syrovou trávu? Já si teda dám raději buřta a pochutnám si.

    Čer 05, 2017
  • Obrázek uživatele Motýl
    Motýl (anonym)

    Copak jsme králíci abych...Jestliže jíš buřty, tak opravdu nejsi králík, ale jsi odpadkový koš. Tyhle furiantské řeči od lidí, kteří se zřejmě nikdy nenamáhali zjišťovat, co to vlastně jedí, jsou nejlepší. Raw strava není zdaleka o žraní trávy, když už něco odsuzuješ, aspoň by ses mohl/a nejdřív informovat, co vlastně pomlouváš. Ale ono to vlastně odpovídá. Aneb kdo žere "trávu", je králík, kdo žere buřty a spol., je netolerantní a omezený i neinformovaný ... (dosaď si dle svého vkusu).

    Čer 09, 2017
  • Obrázek uživatele a kdo jsi ty
    a kdo jsi ty (anonym)

    Jestliže jíš buřty, tak...že někoho soudíš? Když mu chutnají buřty, tak ať si je jí. Nelíbí se ti když někdo uráží a sama urážíš.

    Čer 09, 2017
  • Obrázek uživatele mňam mňam
    mňam mňam (anonym)

    Buřtíky, párečky, sádlo. Se syrovou stravou jděte do prdele!!!!!!!!!!

    Čer 09, 2017
  • Obrázek uživatele a
    a (anonym)

    Buřtíky, párečky,...A co třeba tatarák, ten je taky syrový.;)

    Čer 10, 2017
  • Obrázek uživatele tataráček
    tataráček (anonym)

    s topinkou a česnekem mňam mńam mňam!!!

    Čer 14, 2017
  • Obrázek uživatele jo jo
    jo jo (anonym)

    s topinkou a česnekem mňam...To je úplná mana nebeská.

    Čer 14, 2017
  • Obrázek uživatele syrová strava
    syrová strava (anonym)

    za mně jen tataráček anebo sushi. mnam mnam

    Čer 14, 2017

Přidat komentář

Reklama

Reklama