Reklama

Příprava na akupresurní masáž

Příprava na masáž je stejně důležitá jako masáž samotná. Neméně dů­ležité je vypít šálek teplé tekutiny po ukončení masáže (v Japonsku a také v mé ordinaci se podává zelený čaj), neboť tak se podpoří vzniklý proces zlepšování oběhových funkcí.

Nemá se pít nic studeného kvůli nežádoucímu ochlazování těla. Po celou dobu léčby reflexoterapií se doporučuje pít pouze nápoje teplé nebo pokojové teploty. Nemají se pít tekutiny ani jíst jídla, která po strávení barví moč (je to např. silná káva, šťáva z aronie, černého rybízu, červená řepa apod.) Jde o to, aby bylo možné sledovat, kdy se z těla začnou vylučovat toxické látky a kdy se organismus začne čistit.

Když se tělo začne čistit, moč, zvláště ranní, by měla být výrazně tmavší. Tento proces často provází i změna pachu. Bývá intenzivnější až nepříjem­ný. Aby se to vše dalo pozorovat, je dobré po dobu aplikace akupresury nepít alkohol, protože ten pach moči ovlivňuje. Toxické látky se také vylu­čují prostřednictvím trávicího a vylučovacího ústrojí a potu. I stolice tedy může být tmavší a více zapáchat, taktéž pach potu může být intenzivnější než obvykle.

Je také důležité nejíst nejméně hodinu před zahájením masáže. V průběhu aplikace akupresury se povzbuzuje krevní oběh, po jídle pak začíná proces trávení a tyto dva procesy se prostě příliš nesnášejí. Následkem může být lehká bolest žaludku. Je proto optimální vyvarovat se jídla aspoň hodinku před masáží.

Zdroj. Hakuro Kotaka - Japonská akupresura, nakladatelství CPress

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama