
Na první pohled se zdá, že "plody moře" se zdají být ideální potravou: obsahují méně nasycených tuků, cholesterolu a kalorií. Vynikající vlastnosti rybího oleje a jeho preventivní účinek proti srdečnímu infarktu se všude vyzvedávají. Ale je zde jeden háček...
1. Co obsahuje nejvíce tzv. Omega-3-nasycených kyselin, které mohou snižovat riziko srdečního infarktu?
A: jedna plechovka tuňáka
B: 100 gr. pstruha
C: 1 polévková lžička lněného oleje
D: 50 gr. ořechů
Odpověď C - lněný olej se svým obsahem 2372 mg na jednu polévkovou lžičku je absolutní špičkou, co se týče obsahu této kyseliny. Proto se ani nelze divit takové velké reklamě na Omega-3-kyselinu v rybách. Překvapení? Žádný div, že vegetariánské suroviny obsahují této kyseliny více než ryby. Ořechy jsou se svým obsahem 2000 mg na druhém místě, tuňák se svými 700 mg na třetím místě. Pstruh obsahuje 560 mg. K dalším substancím, které obsahují Omega-3-kyseliny patří olivový olej, výhonky Alfalfa, špenát, či sojové boby.
2. Co je to Ciguatera?
A: malé město v Portugalsku
B: nový muzikál
C: otrava z jídla, zapříčeněná rybami, jež žijí při korálových útesech
D: drahá cigareta
Odpověď C - bohužel žádný muzikál, ale možné chronické onemocnění bez vyhlídky na uzdravení. Jed, který toto onemocnění vyvolává pochází od ryb jako je mořská štika, makrela a barakuda. Ciguatera - to jsou nevolnosti, zvracení spojené později s bolestmi hlavy a pocity slabosti. Ciguatera se nezničí ani vařením, ani zmrazením. Je špatně identifikovatelná a může se skrývat i v jiných, než výše uvedených druzích ryb.
3. Která potravina je z hlediska možnosti potenciální otravy nejvíce nebezpečná?
A: drůbeží maso
B: syrové maso, pocházející z krabů a dalších mořských živočichů, jež mají tělo chráněné pevnou skořápkou (škeble apod.)
C: Sushi
Odpověď B - syrové maso pocházející z krabů, škeblí apod. Nemocnice označily plody moře jako nejčastější příčinu otravy jídlem. Riziko otravy, které vzniká konzmací ryb je 25 x vyšší, jako při konzumaci hovězího masa a 16 x vyšší než u konzmace drůbeže a vepřového masa.
4. Správně anebo špatně?
Pokud se ryba dlouho tepelně upravuje, zničí se potencionální zárodky onemocnění, či škodlivé látky. Špatně! Odložte rybí příbor. Mnoho druhů ryb je znečištěno mnoha druhy bakterií (které se vařením zabíjí), stejně tak jako přírodními toxiny, jako je Ciguatera a Scrombold, stejně jako toxiny z životního prostředí typu PCB, rtuti, DDT, dioxinu, které se vařením neodstraní. Ryby mohou obsahovat zbytky různých chemikálií, které se do nich dostaly z průmyslových vod, jež vedou do moře, či ze zemědelství. Pokud se tyto látky dostanou do těla ryby, či zvířete, potom tam zůstanou. Například malé rybky, jež žijí v ontarijském jezeře - sledi, mají 500.000 x vyšší koncentraci PCB, než samotná voda. Větší ryby jako losos, či štika žerou tyto malé sledě a koncentrace tímto stoupá dále. Ještě větší ryby, jako jsou tuňáci, mečouni, či halibuti rovněž absorbují hodně rtuti, která zapřičiňuje poškození nervového systému.
5. Co našli lékaři, když operovali 24 letého muže, jež byl dovezen do nemocnice s podezřením na slepé střevo?
A: zlatý prut?
B: vzácnou nahrávku Beatles?
C: 5 cm dlouhého červa
Odpověď C. Muž miloval Sushi a den před tímto snědl na obědě v syrové rybě malého červa. Na celém světě se ročně infikuje 30 milionů lidí parazity, jež se nachází v syrovém mase plodů moře. Některé druhy červů se přirozeně vyloučí, ovšem skupina dalších druhů musí být operativně odstraněna.
5. Správně anebo špatně?
Ryby mohou zapříčinit vznik nádoru. Správně. Experti na životní prostředí jsou toho názoru, že rybáři mají vyšší riziko vzniku nádoru, protože jedí sladkovodní ryby. Dle výsledků studie americké národní zdravotní federace může jedna porce pstruhů z michigenského jezera zvýšit riziko nádoru až 10 x. Testy ukázaly, že prakticky ve všech vzorcích se nacházelo karcinogenní DDT. Používání tohoto pesticidu bylo zakázáno ve 20 letech, ale i po 80 letech je stále k nalezení v tuku ryb. PCB (polychlorované bifenyly), které se od roku 1977 již neprodukují, jsou u mnoha vzorků nad limitem. V 92 % testovaných vzorků ryb se nacházela rtuť.
6. Co obsahuje nejvíce cholesterolu?
A: 100 gramů hranolků
B: 100 gramů vařených krabů
C: 100 gramů vařeného lososa
Odpověď B - krab vítězí z těchto příkladů na celé čáře se svými 195 miligramy cholesterolu (vajíčko obsahuje 218 mg). Losos obsahuje 87 miligramů a bez cholesterolu jsou hranolky, pokud jsou smažené na rostlinném oleji.
Tak co? Ještě si myslíte, že ryby jsou doopravdy a bezkonkurenčně zdravé? Léčba hladiny zvýšeného cholesterolu nespočívá v zaplavení stravy rybami, které mají svá nesporná rizika, ale omezením konzumace vajíček, mléka, masa a nahrazením za studena lisovanými oleji, výrobky ze sóji, luštěnin, obilovin, ovocem a zeleninou. Nejenom, že je tato strava zdravá, chutná a léčivá, ale navíc ušetříte za ty kilogramy a kilogramy nakupovaných ryb, jejichž cenová relace není zrovna lahodící peněžence.
Chcete-li konzumovat ryby, uvědomte si, kolikrát mohly být během cesty rozmrazeny, navíc je pouze na minimu obalů označen jejich původ. Sladkovodní jsou na tom lépe, pokud však víte odkud pochází, protože mnohé rybníky, či řeky jsou znečištěny chemikáliemi. Navíc sladkovodní ryby obsahují mnoho tuku.
Možná teď namítnete, že zelenina, luštěniny, obiloviny apod. obsahují také různé rezidua ze zemědělství. Pokud není biologicky pěstovaná, tak pochopitelně obsahuje (i ta bio, ale hluboko pod stanoveným limitem). Rozdíl mezi požíváním těchto reziduí v mase a rostlinách je takový: ryba, či zvíře za celý svůj život pozří mnoho rostlin, jejichž kvalita není nejlepší. Rezidua se ukládají v mase, které se potom v lidském těle rozkládá na aminokyseliny, ze kterých se tvoří bílkoviny, tudíž mohou tyto rezidua přejít do těla člověka. V rostlinách požívaných přímo člověkem jsou tyto rezidua fixovány na vlákninu, tudíž se nevstřebají buď vůbec nebo minimálně. Pokud člověk stojí na vrcholu potravinového řetěžce a konzumuje maso, pozří za život podstatně více reziduálních látek, než vegetarián. Takto se věci mají. Proto vy, co ještě jíte maso: zvyšte příjem vlákniny!
Perlička na závěr: "humr", kterého představitelka a vegetariánka Daryl Hannah ve filmu "Splash" polykala, bylo ve skutečnosti těsto a bramborová kaše.
Zdroj: www.ohz.cz
Komentáře (10)
- odpovědět
Čer 08, 2001- odpovědět
Čer 08, 2001- odpovědět
Srp 05, 2001- odpovědět
Pro 08, 2008- odpovědět
Pro 08, 2008- odpovědět
Feb 06, 2009- odpovědět
Čer 28, 2009- odpovědět
Čer 29, 2009- odpovědět
Čer 29, 2009- odpovědět
Dub 20, 2013Přidat komentář