
Dosavadní vědecké studie tvrdily, že tmavá čokoláda je zdravá pro srdce. Ti, kteří ji o letošních vánočních svátcích uždibovali s tím, že prospívá jejich zdraví, by se prý ale měli zamyslet. Podle renomovaného britského lékařského časopisu může být tvrzení o její prospěšnosti pro lidské zdraví mylné.
Tmavá čokoláda je bohatá na flavanoly, chemické látky s antioxidačními účinky. Ty se vyznačují schopností neutralizovat takzvané volné radikály, což jsou látky útočící na strukturu buněk. O flavanolech se má také za to, že chrání srdce. Ale podle článku, jenž otiskl odborný časopis The Lancet, výrobci často flavanoly z čokolády odstraňují kvůli jejich hořké chuti. A tak v mnohých čokoládových pochoutkách zůstává jen hojně tuku a cukru, které naopak srdci a tepnám škodí.
"Spotřebitelé také nejsou informováni o obsahu flavanolů v čokoládě, protože výrobci jen zřídkakdy opatřují své produkty touto informací," napsal časopis. I pokud jsou v čokoládě obsaženy flavanoly, neměli by milovníci této pochoutky přehánět. Pozor na tuk, cukr a kalorie v ní obsažené, varuje článek.
Zdroj: ČTK
Komentáře (30)
- odpovědět
Led 18, 2008- odpovědět
Led 18, 2008- odpovědět
Led 18, 2008- odpovědět
Led 19, 2008- odpovědět
Led 23, 2008- odpovědět
Led 23, 2008- odpovědět
Led 23, 2008- odpovědět
Feb 13, 2008- odpovědět
Feb 13, 2008- odpovědět
Feb 13, 2008- odpovědět
Feb 17, 2008- odpovědět
Bře 24, 2008- odpovědět
Dub 05, 2008- odpovědět
Lis 15, 2009- odpovědět
Lis 15, 2009- odpovědět
Lis 15, 2009- odpovědět
Lis 15, 2009- odpovědět
Lis 16, 2009- odpovědět
Feb 20, 2010- odpovědět
Feb 20, 2010- odpovědět
Feb 20, 2010- odpovědět
Bře 09, 2010- odpovědět
Čer 24, 2010- odpovědět
Črv 13, 2011- odpovědět
Črv 13, 2011- odpovědět
Čer 05, 2014- odpovědět
Čer 05, 2014- odpovědět
Čer 05, 2014- odpovědět
Čer 05, 2014- odpovědět
Čer 05, 2014Přidat komentář