Tři nejlepší bezlepkové mouky

Následujcí tři bezlepkové alternativy k běžným moukám jsou bohaté na biologicky dostupné živiny a nezpůsobují v lidském organismu stres. Jsou ideální náhradou běžné mouky při pečení.

1.  Kokosová mouka

Tato bezlepková mouka se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny laurové . Kyselina laurová je zdravý nasycený tuk, který je nezbytné pro imunitní systém. Zdravé nasycené tuky jsou důležité pro zdraví buněk. Tyto tuky jsou důležité pro zdravou kůži a zdraví štítné žlázy. Kokosová mouka má též vysoký obsah čisté bílkoviny. Díky obsahu vlákniny může také pomoc zdravému trávení a zdraví střev.

2. Mandlová mouka

Tuto zdravou bezlepkovou alternativu lze nalézt v obchodech se zdravou výživou nebo si ji vyrobit doma z organických mandlí.  Mandlová mouka má vysoký obsah mononenasycených tuků, které snižují riziko srdečních onemocnění a je bohatá na antioxidační účinky vitamínu E. Mandlová mouky obsahuje též n hořčík a draslík, které jsou nezbytné pro optimální zdraví.

3. Lískooříšková mouka

Má vysoký obsah bílkovin a kyseliny listové, která je důležitá pro zdraví buněk a vývoj mozku. Mouka z lískových ořechů má také z ořechů nejvyšší obsah proanthocyanidinu. Tyto užitečné sloučeniny mohou pomoci snížit riziko vzniku krevních sraženin a infekce močových cest.
Zdroj: Mybodygreen

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele LQ
    LQ (anonym)

    Nevím jestli jsou tyto mouky plnohodnotnou náhradou, ale jednodruhové bezlebkové mouky většinou nejdou moc dobře použít na běžné pečivo. Ideální jsou namáchané směsy od výrobců. A to už ani nemluvím o případné ceně za 1 kg mandlové mouky, když si představím kolik stojí kilo mandlí.

    Led 15, 2014
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Nejlepší jsou bezlebkové směsy.

    Led 15, 2014
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Za války se do chleba místo mouky přidávaly dřevěné piliny. Zdravé, výživné, vysoký obsah přírodní vlákniny.

    Led 16, 2014
  • Obrázek uživatele .
    . (anonym)

    Za války se do chleba místo...Pilinový chlebíček, úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú.

    Led 17, 2014
  • Obrázek uživatele Doležalová
    Doležalová (anonym)

    Já jsem si moc oblíbila mandlovou mouku. Po mandlových sušenkách nebo mandlovém perníku se u nás vždycky jen zapráší. Taky dělám z mandlové mouky výborný marcipán.

    Led 19, 2014
  • Obrázek uživatele Vlasta
    Vlasta (anonym)

    Nevím jestli jsou tyto mouky...Slyšela jsem od jedné kamarádky o přístroji Thermomix - je to nějaký multifunkční přístroj, který mele i mouku. Zaujalo mě to, protože mouky pro celiaky jsou dost drahé a obilniny jako takové jsou za pár korun - namlít si ji doma by tedy mohlo znamenat výraznou úsporu. Navíc ten přístroj navíc údajně tu mouku i odváží a uhněte těsto, takže pečivo je raz dva :) Víte o tom někdo něco?

    Led 29, 2014
  • Obrázek uživatele Sansa
    Sansa (anonym)

    Včera jsem zkoušela nová recept. A povedl se. Sice držím bezlepkovou dietu, ale dostala chuť na něco dobrého k nedělní kávičce a měla jsem ve sklepě ještě poslední cuketu ze zahrádky. Takže jsem zvolila Cuketovo-pohankovou bábovku. Tady je recept jestli ji chcete taky vyzkoušet - http://www.pruvodcevyzivou.cz/cuketovo-pohankova-babovka/ u nás doma měla úspěch

    Lis 03, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama