
Existují tři pravidla pro úspěšný pohyb sacharidů trávicím ústrojím. Sacharidům se nemusíte vyhýbat, prostě dbejte těchto tří rad:
1. Jídlo pořádně rozkousejte! Žvýkání stimuluje tvorbu ptyalinu a rozmělňuje potravu na menší kousky, na které enzym působí mnohem účinněji. Snažte se udržet báječnou chuť jídla v ústech co nejdéle a kousejte, kousejte, kousejte!
2. Pozor na cukr - Tloustne se nikoli po tucích, ale po cukru v moučných výrobcích. Když smícháte cukr s obilím, například s obyčejnou nebo kukuřičnou moukou, tato kombinace vyřadí ptyalin z činnosti a skončíte s žaludkem plným nestrávených sacharidů (uhlovodanů).
3. Vyhněte se kombinaci sacharidů s bílkovinami nebo konzumaci sacharidů po bílkovinách. S bílkovinami: sacharidy jsou stráveny o něco rychleji než bílkoviny. Ale jakmile se kombinují s bílkovinami, uvíznou v žaludku. Po bílkovinách: kyselina chlorovodíková a pepsin začínají účinkovat v okamžiku, kdy se v žaludku objeví bílkovina. Kyselina chlorovodíková aktivuje pepsin. Když tyto enzymy začnou působit společně, vytváří kyselé prostředí, které ruší účinek ptyalinu a potlačuje řádné trávení sacharidů (uhlovodanů).
Zdroj: Judy Mazelová - Nová Beverlyhillská dieta, nakldatelství Columbus.
Komentáře (1)
- odpovědět
Bře 03, 2012Přidat komentář