Tři pravidla správného trávení sacharidů

Existují tři pravidla pro úspěšný pohyb sacharidů trávicím ústrojím. Sacharidům se nemusíte vyhýbat, prostě dbejte těchto tří rad:

1. Jídlo pořádně rozkousejte! Žvýkání stimuluje tvorbu ptyalinu a rozmělňuje potravu na menší kousky, na které enzym působí mnohem účinněji. Snažte se udržet báječnou chuť jídla v ústech co nejdéle a kousejte, kousejte, kou­sejte!

2. Pozor na cukr - Tloustne se nikoli po tucích, ale po cukru v moučných výrobcích. Když smícháte cukr s obilím, například s obyčejnou nebo kuku­řičnou moukou, tato kombinace vyřadí ptyalin z činnosti a skončíte s žaludkem plným nestráve­ných sacharidů (uhlovodanů).

3. Vyhněte se kombinaci sacharidů s bílkovinami nebo konzumaci sacharidů po bílkovinách. S bílkovinami: sacharidy jsou stráveny o něco rychleji než bílkoviny. Ale jakmile se kombinují s bílkovinami, uvíznou v žaludku. Po bílkovinách: kyselina chlorovodíková a pepsin začínají účinko­vat v okamžiku, kdy se v žaludku objeví  bílkovina. Kyselina chlorovodíková  ak­tivuje pepsin. Když tyto enzymy začnou působit společně, vytváří kyselé prostředí, které ruší úči­nek ptyalinu a potlačuje řádné trávení sacharidů (uhlovoda­nů).

Zdroj: Judy Mazelová - Nová Beverlyhillská dieta, nakldatelství Columbus.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Avent
    Avent (anonym)

    NO tusim jeden z mala clankov, kde je napisana pravda, po tukoch sa nepribera!

    Bře 03, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama