Umebošky - léčivé švestky

Slovo UMEBOSHI znamená doslova "usušená ume". (BO-SHI znamená "sušená". UME se překládalo obvykle jako "švestka". Tato švestka - Prunus mume - je druh meruňky. Obyčejná meruňka je Prunus armeniaca.) Ume na stromě nikdy dobře nedozrají. Nezralé, zelené plody padají na konci května nebo na začátku června se stromů. V této podobě se ke konzumaci nehodí. Jsou jedovaté. Tyto nekonzumovatel né "švestky" nezůstaly v asijských zemích bez použití. Bylo z nich vyráběno množství produktů, z nichž většina má výjimečné a silné léčebné účinky. Umebošky jsou nejužívanější. V Číně, Koreji a Japonsku sloužily jako potraviny i jako lék.

Výroba umebošek

Na konci měsíce května se zelené plody sesbírají. Těsně předtím, než začnou žloutnout. Z jednoho stromu je možné nasbírat několik tisíc plodů. V této době chutnají extrémně kysele.

Čerstvě natrhané plody se nejdříve omyjí a pak se na slunci na rýžových rohožích suší. Nechají se venku i v noci. Noční rosa je změkčí. Příští den švestky opět uschnou na sluníčku, v noci je rosa opět změkčí. Tento proces se po několik dnů opakuje. Výsledkem jsou švestičky, které jsou stále menší a menší a mají množství vrásek.

Po této fázi se dají do sudů, prosypou hrubou mořskou solí a zatíží se závažím. Působením soli a tlaku se švestky scvrkávají a šťáva z nich se shromažďuje na dně nádoby. Protože jsou švestky dobře usušené, šťáva je nezakrývá zcela.

Při nakládání do sudů se ke švestkám přidávají také purpurové listy buvolí trávy, tzv. listy shiso. Čerstvě natrhané listy se nejdříve rukou rozetřou a svinou, aby se rozrušila rostlinná buněčná struktura. Takto se po smíchání se švestkami v sudu jejich barva velmi rychle uvolní a obarví je na vínově červenou. Červená barva umebošky charakterizuje a doplňuje jejich zvláštní chuť.
Když jsou švestky, sůl a shiso v sudu a vše je zatíženo závažím, sud se zakryje a nechá se nejméně 6 měsíců v klidu.

Umebošky však mohou být naloženy i mnohem déle. Časem jsou stále lepší. Ty, které jsou staré šest až sedm let, mají velkou hodnotu: jedna je schopna zastavit průjem.


Proč používat umebošky

V posledních třiceti letech podrobili vědci umebošky výzkumům, které ukázaly, že o jejich přednostech nemůže být pochyb a že mohou být i vědecky potvrzeny. Některé biochemické vlastnosti už byly potvrzeny, ale řada mechanismů zatím není vědecky objasněna.
Bez znalostí biochemie a chemického složení umebošek změnily intuitivně tradiční civilizace nepoživatelný plod -vytvořený bohatstvím přírody - na delikátní poživatinu se silným léčebným účinkem. Umebošky se tradičně používaly při otravě potravinami, při vodnatelnosti, srdečním záchvatu, průjmů anebo zácpě, při problémech se žaludečními šťávami (nadměrné či nedostatečné množství žaludečních šťáv), při cestování (kinetóza), bolestech hlavy a pod.


Bylo známo, že zabraňovaly fermentaci uvařené rýže nebo ji oddalovaly. Tajemství takovýchto praktických moudrostí bylo v chápání jinu a jangu. Jestliže se podíváme na způsob přípravy umebošek skrze energie jin a jang, je nám cena tohoto produktu snadno pochopitelná.


Čerstvá ume je extrémně kyselá (jin) a zelená (jin). Při výrobě se uplatňuje sluneční záření (jang), mořská sůl (jang), tlak (jang) a čas (jang). Během velmi dlouhého fermentačního procesu vzniká velmi silná kombinace velmi jinových a velmi jangových faktorů. Výsledný produkt má pak velmi praktické možnosti použití.


Dává nám možnost konzumovat potravu jang (jako je sůl), aniž vznikne potřeba konzumovat množství vody. Jangové kvality umebošek jsou schopny v krvi neutralizovat nebezpečně jinové faktory, jako je např. cukr, alkohol, jedy apod.

o Svými velkými jin kvalitami může umeboška zmírňovat silné symptomy jang. Čínské a japonské přísloví říká: "Chceš-li pít, vezmi si umebošku. Přestaneš mít žízeň." Umeboška může uhasit žízeň právě tím, že kromě silného jangu (sůl) v sobě obsahuje i silný jin.


Vědecká vysvětlení kvalit švestky umeboši

1. Látky obsažené v ume: proteiny, minerály a tuky v dvojnásobném množství než v ostatních plodech. Jsou zde bohatě zastoupeny zvláště vápník, železo a fosfor.
Ve srovnání s jinými plody jsou umebošky bohatší i na organické kyseliny. Ty totiž nejsou během procesu kvašení odbourávány.


2. Alkalizující efekt ume: pravidelnou konzumací umebošek si můžeme udržet slabě alkalické pH (asi 7,35). Bez přehánění byla ume nazývána "královnou alkalické potravy". Příjmem 10 g umebošek můžeme neutralizovat 100 g zkonzumovaného cukru. Stejné množství takto kyselinotvorné potraviny může být neutralizováno jen příjmem 60 g řasy kombu nebo 230 g fazolí azuki nebo 680 g lopuchového ko
řene. Síla tohoto neutralizačního efektu umebošek je dána třemi faktory:

  • Bohatství kyseliny citrónové ulehčuje v tenkém střevě absorbci alkalických minerálů (železa, hořčíku a pod.) z ostatní potravy. Kyselina citrónová se spojí s těmito minerály a vytvoří lehce stravitelnou sůl.
  • Umebošky samy obsahují velké množství alkalických minerálů (železo, vápník, mangan, sodík a pod.). Protože jsou tyto minerály tráveny za přítomnosti kyseliny citrónové, je zaručeno jejich vstřebávání a zužitkování.
  • Kyseliny citrónová odbourává v naší krvi a v tkáních kyselinu mléčnou.


    3. Antiseptické a antibiotické vlastnosti: na začátku padesá tých let se podařilo Dr. Kyo Sáto (univerzita Hirosaki) získat
    z umebošek antibioticky působící substanci. Zničil mikroby úplavice se šesti gramy umeboškového extraktu a mikroby
    úplavice a stafylokoky za pomoci devíti gramů. Jeho objev se nestal populární, protože penicilin a ostatní antibiotika byla
    běžnější. R. 1968 byla izolována složka ume, která měla vliv na usmrcení bacilů tuberkulózy.


    4. Další složky umebošek
  • Několik organických kyselin. Podporují a povzbuzují funkci jater, urychlují peristaltiku střev, mají antiseptický efekt, podporují trávení proteinů, působí laxativně.

    Obecné fyziologické působení umebošek - shrnutí

    1. Předcházejí únavě. Únava je obvykle ovlivněna nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Ty nejsou látkovou výměnou dost rychle odbourávány. Naše krev má kyselý charakter, jestliže konzumujeme nadměrné množství bud extrémně jinové, nebo extrémně jangové potravy (cukr, bílou mouku a živočišné potraviny), a máme-li omezen příjem kyslíku (ovlivněný nedostatkem pohybu). Překyselením krevního řečiště jsme náchylnější k infekčním nemocem, ne-mocem jater a nemocem stáří. Jak jsme již uvedli, umebošky dodávají substance, které zajišťují rychlé odbourávání přebytečných kyselin v těle.


    2. Umebošky pomáhají předcházet příznakům stáří. Stárnutí je (jednoduše vyjádřeno) oxidační proces. ("Rezavění" je také oxidační proces.) Umebošky a sójová omáčka tamari mají schopnost zmírňovat tuto oxidaci.


    3. Umebošky podporují vylučování jedů. Podporou látkové výměny totiž zabezpečují dodávání energie stále aktivním buňkám ledvin a jater. Tyto orgány mohou tedy svou normální funkci - vylučování jedů z těla - vykonávat na vyšší úrovni.


    Kombinace těchto tří fyziologických vlivů pomáhá k omlazení těla a ke zvyšování vitality.


    Zdroj: Michio Kushi - Potraviny lék náš vezdejší - Makrobiotikcá domácí lékárna

  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
    Diskuze ke článku
    Přidat komentář

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama