Vajíčka

Blíží se doba velikonoc, pomlázky a vajíček. Vejce jsou jednou z nejrozporuplnějších potravin. Někteří zastánci zdravé výživy před nimi varují, jiní odborníci naopak tvrdí, že bez nich člověk nemůže žít. Jak už to v životě chodí, pravda bude někde uprostřed.

Oficiálně jsou vejce považována za zdroj plnohodnotných bílkovin, důležitých vitamínů, minerálů a nebezpečného cholesterolu.

Vejce, především bílek, obsahuje široké spektrum bílkovin. Po nutné tepelné úpravě však jejich využitelnost klesá. Vaječné bílkoviny jsou též odpovědny až za 20 procent potravinových alergií. Příznakem alergie mohou být vyrážky, nadýmání, žaludeční potíže, astma nebo ekzém. Bílkoviny vaječného bílku jsou rizikové pro kojence a batolata.


Vaječný žloutek je zdrojem biotinu, B vitamínů ( především pro nervový systém vegetariánů důležitého vitamínu B12 ), vitamínu E a A.
Ve vejci obsažené minerály jsou vázané většinou na bílkoviny. S této vazby se ani varem neuvolňují a tak například z celkového obsahu železa se vstřebá pouze 5 procent.

Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku podle výzkumů nedokáže u zdravých jedinců významněji zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Mnohem nebezpečnější je konzumace nasycených živočišných tuků. Navíc fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést k poruše jater, pohlavních a hormonálních orgánů. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by měli sníst týdně maximálně 4 vejce. Nutné je započítat i vejce v různých hotových výrobkách (sušenky, majonézy, zmrzliny, předsmažené polotovary).

Vejce obsahuje i esenciální kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají k snížení krevního cholesterolu. Tím se z vajíčka stává vyvážená potravina.

Při konzumaci vajec se můžete řídit následujícími radami:

1.Nikdy nejezte syrová vejce, kvůli možné mikrobiální nákaze, především salmonelózou.

2.Jezte vždy co nejčerstvější vejce. Čerstvé vejce je to, které ponořeno do vody, zůstane ponořené a po rozklepnutí se neslívá žloutek s bílkem.

3.Nemocní lidé by neměli jíst vajíčka starší deseti dnů.

4.Nejstravitelnější úprava vajec je "na hniličku". Vajíčka "na tvrdo" jsou těžko stravitelná.

5.Absolutně nevhodný je nejobvyklejší způsob úpravy - pečení, protože při něm vzniká oxidovaný cholesterol, který je daleko nebezpečnější než cholesterol ve vařeném vajíčku.

6.Nevhodná je kombinace vajec s jinými bílkovinami, včetně rozšířené kombinace s luštěninami a tukem: vzniká tím těžko stravitelný pokrm.

7.Křepelčí vejce neobsahují cholesterol, mají vyšší obsah vitamínů a minerálií.

8.Vejce skladujte v hlavní části ledničky, nikoliv ve dvířkách. Narovnejte je do misky, aby kolem nich mohl volně proudit vzduch. Pokud na nich není vyznačeno datum, nechejte je v původním balení, abyste věděli , jak jsou stará.

Vejce směřujte ostřejší špičkou dolu, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou na širším konci. V lednici vejce vydrží až tři týdny.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (14)

  • Obrázek uživatele Dana K.
    Dana K. (anonym)

    Křepelčí vejce stejně jako každá jiná obsahují cholesterol, reklamní trik je v tom, že jsou menší a tudíž ho obsahují vzhledem ke své váze méně. Dále jsem nikde nezjistila, že by nějaká studie potvrdila vliv lecitinu na hladiny cholesterolu. Autor článku by si měl nejdříve něco o této problematice přečíst než začne veřejně šířit osvětu.

    Lis 04, 2004
  • Obrázek uživatele bOB
    bOB (anonym)

    Tak to by mě zajímalo, proč při nezávislích testech bylo zjištěno, že křepelčí vejce obsahují cca 1,8x více cholesterolu než vejce od slepice. Autor o tom zřejmě nic neví....

    Zář 09, 2004
  • Obrázek uživatele Lenka
    Lenka (anonym)

    A blbci, jako ja by tomu verili a posilali to dal... Dekuju za uvedeni na pravou miru...

    Kvě 23, 2007
  • Obrázek uživatele Praktik
    Praktik (anonym)

    Vejce jako zárodek života,má všechny potřebné živiny potřebné pro lidské tělo.Pokud je budete jíst syrové od zdravých domácích slepic,budete dostatečně zásobeni všemi živinami,které tělo potřebuje.Je živá konzerva živin.Onemocnění salmonelou vzniká z 99% UPRAVOU vajec,nikoli přímo z čerstvých vajec konzumací.Já je jím tak roky bez jakékoliv újmy na zdraví.

    Kvě 23, 2007
  • Obrázek uživatele Lída
    Lída (anonym)

    Tak to není pravda,že úpravou vajec je salmonela.Salmonela právě vzniká na skořápce.

    Kvě 23, 2007
  • Obrázek uživatele lenka
    lenka (anonym)

    Chtěla bych vědět jakou mají trvanlivost vejce.Děkuji

    Říj 24, 2007
  • Obrázek uživatele Líba
    Líba (anonym)

    Nejím.Copak je normální jíst potencionálně oplozené vejce,čili nenarozeného živočicha?

    Zář 20, 2008
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Líba: pro spoustu lidí je normální jíst i už narozeného živočicha, natož jeho zárodek ;)

    Dub 06, 2009
  • Obrázek uživatele Luky
    Luky (anonym)

    Křepelčí vajíčka mají méně cholesterolu jenom proto, že jsou menší. TO je celý zázrak.

    Srp 04, 2009
  • Obrázek uživatele jarous
    jarous (anonym)

    Chtěla bych vědět jakou...No,já nosím vejce už 40let a mohu potvrdit,že jsou stále "čerstvá".

    Bře 28, 2011
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Jen se neboj, přijde den, kdy budeš jako vánoční stromeček. Ten má taky koule jenom na ozdobu.

    Bře 28, 2011
  • Obrázek uživatele tomassa
    tomassa (anonym)

    Nevíte, kde nakoupit domácí vejce, či další zdravé potraviny? Zkuste http://zdravepotraviny.info

    Črv 07, 2013
  • Obrázek uživatele trubec
    trubec (anonym)

    No,já nosím vejce už...A ještě jsi zapomněl dodat, že mozek máš deponovaný v zastavárně.

    Črv 14, 2013
  • Obrázek uživatele Karel H.
    Karel H. (anonym)

    Křepelčí vajíčka jsou nejen zdravější než ta slepičí, ale taky mnohem chutnější. Ovšem záleží taky na tom, odkud je máte a čím jsou křepelky krmené. My si je chováme sami, takže máme jistotu, že víme, co jíme. Konkrétně jim kupujeme krmivo Energys, tak když tak můžete mrknout na nabídku: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-bazanty-a-krepelky/ :)

    Pro 21, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama