Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Vánoční cukroví bez cukru

Mnozí z vás mají jistě hrůzu z toho, jak zase s vaším zdravím a váhou zamávají mísy plné vánočních sladkostí. Není třeba si striktně tento symbol vánoc odepírat. Můžete si pochutnat na pečivu bez cukru a bílé mouky, dvou hlavních nepřátel zdravého jídelníčku. K inspiraci vám přinášíme tři jednoduché recepty.

Perníčky

0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery ( oleje nebo palmového tuku ), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4 - 6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.

Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou ( nejlépe ručním šlehačem ) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.

Pracny

1,5 šálku strouhaných ořechů, 1,2 šálku špaldové mouky, 1 žloutek, 3 lžíce sušeného sladovitu, 2 lžíce karobového prášku, 3 lžíce oleje, trochu skořice a voda na zvláčnění.

Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme suchou část, trochu vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.

Jáhlové koláčky

Uvaříme hrnek jáhel doměkka. Do vlažných jáhel zamícháme trochu celozrnné mouky ( špaldové, rýžové nebo pohankové ) a vypracujeme těsto.
Z něho pak vytvoříme kuličky a malou skleničkou v nich uděláme důlek.
Zapečeme.

Náplň:
Povaříme kousek tofu, rozmixujeme se švestkovými nebo hruškovými povidly bez cukru, nakonec přidáme rozinky. Náplň dáme do důlku, koláčky posypeme kokosem a krátce zapečeme.

Autor: tj

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (30)

  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    co to je ten sladovit?

    Pro 13, 2001
  • Obrázek uživatele Cukr
    Cukr (anonym)

    No, cukrovi bez cukru a bile mouky je peknej fujtajbl

    Led 18, 2002
  • Obrázek uživatele j
    j (anonym)

    to bude asi umele sladidlo

    Pro 14, 2001
  • Obrázek uživatele Doktorka
    Doktorka (anonym)

    Sladovit je přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene-sladu, který je zdrojem vitamínů skupiny B a minerálních látek. V makrobiotické kuchyni je vyhledávaným sladidlem do čaje, kaší, pečiva, salátů... Dá se sehnat v prodejnách zdravé výživy.

    Pro 14, 2001
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Sladovit je velice dobrý. A tento druh cukroví taky. Je to jen na zvyku, pokud člověk vyrůstá na trubičkách a cukrové vatě, není se čemu divit, že je tento druh pečení pro něj fujtajbl. Já taky nevyrostla na zdravé výživě ale teď se na ni snažím přejít a můžu říct, že se těším až si upeču tyto perníčky

    Říj 17, 2006
  • Obrázek uživatele Olga
    Olga (anonym)

    po mnoha letech jsem rázně odmítla péct vánoční cukroví. Je to nezdravé, tloustne se z toho a tak se s tím patlat na tom válu po návratu z práce...Hned mám víc času a teď si jdu číst detektivku od Jamese Hadleyho Chase, svého oblíbence...Zdravím všechny hospodyňky!

    Pro 15, 2006
  • Obrázek uživatele kuchar
    kuchar (anonym)

    originalni vanocni cukrovi pro vsechny zeny i rodinne prislusniky na prijemne vanoce 2010 kontakt: original-sladkosti(a)centrum.cz , mame k dispozici vyborne cukrovi o 20 druzich v cene 60 korun za 100 gramu idealni je objednavka kolem 5 kilogramu v cene - 3.000 korun, nejlepe objednat na mejlu 21 dnu predem, prejem krasne vanoce s nasim originalnim vanocnim cukrovim

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Nekuchař
    Nekuchař (anonym)

    originalni vanocni cukrovi...To není až tak laciný...:(((

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele uf
    uf (anonym)

    to je hrozně drahý. V HK je kilo za 300,-Kč.

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Prodej vánočního cukroví
    Prodej vánočníh... (anonym)

    http://www.vanocnicukrovi.cz/

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Prodej vánočního cukroví
    Prodej vánočníh... (anonym)

    http://www.cukrovi.cz/

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Prodej vánočního cukroví
    Prodej vánočníh... (anonym)

    http://www.internetovacukrarna.cz/

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Prodej vánočního cukroví
    Prodej vánočníh... (anonym)

    http://inzerat.i-bazar.cz/1793418-vanocni-cukrovi-prodej-pelhrimov-a-okoli/

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele Prodej vánočního cukroví
    Prodej vánočníh... (anonym)

    http://ostatni-sluzby.sbazar.cz/vanocni-cukrovi-praha-o3295002.html

    Lis 03, 2010
  • Obrázek uživatele HOVNO
    HOVNO (anonym)

    hej dejte sem nejaky recepty!!!!!

    Pro 15, 2010
  • Obrázek uživatele Koule z ovesných vloček
    Koule z ovesnýc... (anonym)

    hej dejte sem nejaky...Ingredience: •5 hrníčků ovesných vloček •1 hrníček strouhaného kokosu (bez E220) •1 hrníček nasekaných oříšků •1 hrníček rozinek •? hrníček mléka •1/3 hrníček másla Postup přípravy: Sypké suroviny zalijeme vlažným mlékem a rozpuštěným máslem, důkladně promícháme a vytváříme v ruce hrudky, které přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Sušíme v troubě dorůžova cca 20 min. na 120 stupňů.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Tvarohové pečivo s marmeládou
    Tvarohové pečiv... (anonym)

    Ingredience: •250g hladké mouky •250g měkkého tvarohu •250g másla •1 žloutek •sůl •marmeláda na ozdobu Postup přípravy: Všechny suroviny s mícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku a vykrajovátkem vykrajujeme tvary, ty přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme dorůžova. Po vychladnutí slepujeme marmeládou vždy dva díly k sobě.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Medové perníčky ze řitné mouky
    Medové perníčky... (anonym)

    Ingredience: •86 dkg žitné mouky celozrnné •36 dkg třtinového cukru 4 vejce •5 dkg másla •4 lžíce medu •1 lžíce jedlé sody •1 perníkové koření •citrónová kůra (chemicky neošetřeno) Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Oprava : ze žitné mouky
    Oprava : ze žit... (anonym)

    Ingredience: •86 dkg...já jsem se překlep...:)))

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Mrkvové hvězdičky se zázvorem
    Mrkvové hvězdič... (anonym)

    Ingredience: •200 g špaldové mouky •100 g pohankové mouky •150 ml olivového oleje •100 g třtinového cukru •1 vajíčko •1 velká mrkev •1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného) Postup přípravy: Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Kokosové placičky
    Kokosové placičky (anonym)

    Ingredience: •100 g ovesných vloček •100 g strouhaného kokosu •50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek •50 rozinek •1 vejce •3 bílky (sníh) •1 lžička skořice •2 lžíce řepkového oleje •1 lžička vanilkového cukru Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme placičky, které pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu při 150 stupňů dorůžova. Nápad na vylepšení / tip: Můžeme polít čokoládou.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Marokánky
    Marokánky (anonym)

    Ingredience: •100 g kandovaného a sušeného ovoce (bez syřičitanu) •120 g ořechů (mandlí, burských oříšků, vlašských ořechů) •80 g třtinového cukru •20 g másla •40 g špaldové mouky jemné •0,25 l polotučného mléka •čokoládu na vaření Postup přípravy: V mléce na mírném ohni rozpustíme cukr, mouku a máslo. Odstavíme z plotny a vmícháme nasekané sušené a kandované ovoce a nasekané oříšky. Na pečícím papíru tvoříme lžící marokánky, pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Marokánky poléváme čokoládou.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Linecká kolečka ze špaldové mouky
    Linecká kolečka... (anonym)

    Ingredience: •210 g pohankové mouky •140 g másla •70 g třtinového cukru •2 ks žloutky •špetka vanilkového prášku •kůra z citrónu (chemicky neošetřený) •marmeláda na slepování Postup přípravy: Ve skleněné misce utřeme máslo se žloutky, přidáme třtinový cukr, vanilkového prášku a nastouháme kůru z citrónu. Na konec přidáme pohankovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme uležet, nejlépe do druhého dne v ledničce. Z těsta vyválíme 2 mm silnou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Hotová kolečka slepujeme marmeládou.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Šizené vánoční preclíky
    Šizené vánoční ... (anonym)

    * 125 g mandlí * 125 g polohrubé mouky * 125 g moučkového cukru * 2 vejce * 1 vejce na pomazání * vanilkový cukr na posypání 1. Strouhané mandle smícháme s moukou, moučkovým cukrem. Přidáme vejce a vše dobře propracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout. 2. Z těsta uděláme 2 cm silný váleček a nakrájíme ho na 2 cm silné plátky. Každý kousek vyválíme na delší válečky, ze kterých tvarujeme preclíčky. Přendáme je na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě dorůžova. TIP Velcí mlsalové si mohou teplé preclíky posypat krystalovým cukrem nebo sezamem Zdroj: http://ona.idnes.cz/drzite-dietu-tohle-vanocni-cukrovi-ale-muzete-f42-/recepty.aspx?c=A071203_095149_recepty_ves

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Želatinové pomerančové hvězdičky
    Želatinové pome... (anonym)

    * 1/2 l pomerančového džusu * 150 g moučkového cukru * 1 dl rumu * 1 bílek * 1 bal. dortového želé * 40 g želatiny * několik kapek citronové šťávy * cukr krystal na obalení Želé promícháme s džusem, zakapeme citronem a vmícháme cukr s rumem. Želatinu namočíme. Z bílku a trochy moučkového cukru ušleháme sníh. Džus povaříme asi minutu na mírném ohni, zašleháme ušlehaný sníh, půl minuty povaříme a procedíme přes plátno (pokud nám nevadí, že želé nebude čiré, sníh a proces cezení vynecháme). Vymačkanou želatinu rozpustíme na mírném ohni a přidáme do směsi, promícháme, nalijeme do pekáčku s fólií a necháme ztuhnout. Vykrajujeme hvězdičky a obalujeme je v cukru.

    Pro 20, 2010
  • Obrázek uživatele Eugenie
    Eugenie (anonym)

    Tak téma je cukroví bez cukru, a dávají se tady recepty s cukrem? Máte někdo dobrý recept na buchtu / cukroví bez cukru?

    Srp 17, 2014
  • Obrázek uživatele Právě teď
    Právě teď (anonym)

    je nejvhodnější doba k pečení vánočního cukroví!

    Srp 17, 2014
  • Obrázek uživatele v
    v (anonym)

    Tak téma je cukroví bez...Jo, vezmeš jakýkoliv recept a vynecháš cukr. ovšem pak z dobrého cukroví vznikne humus.

    Srp 17, 2014
  • Obrázek uživatele Náhrada cukru
    Náhrada cukru (anonym)

    Tak téma je cukroví bez...Cukr je možné nahradit optimálnější variantou (optimálnější pro zdraví) - sladem (Sladěnka, Sladovit) nebo sirupy - pšeničný, rýžový, kukuřičný,... - to všechno má příznivější dopad na organismus než cukr.

    Pro 12, 2014
  • Obrázek uživatele sweetji
    sweetji

    Prababička to uměla, škoda, že už je to zapomenutej recept, cukr se tam nedával, ale figurky z vykrajovače, co by normálně byly plochý, byly pak trojrozměrný, kdopak to dnes umí.

    Pro 12, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama