Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

Vodňanští vědci zahájí příští rok unikátní tříletý projekt, při němž nejprve vylepší kapří maso a pak ho budou servírovat pacientům s nemocným srdcem. Je to ve světě první takto rozsáhlý výzkum zaměřený na kapra. Cílem je i zvýšit spotřebu rybího masa tím, že si lidé sami ověří, jak je prospěšné pro jejich zdraví. Kapry krmené směsí, díky níž bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek, budou pacientům pravidelně podávat poděbradské lázně. Novinářům to dnes řekli členové výzkumného týmu.

Filety, tedy maso zbavené kostí, které mnohdy lidi odrazují od konzumace ryb, bude 120 pacientů s operovaným srdcem dostávat v lázních na stůl třikrát týdně po dobu 1,5 měsíce. "Filety budou různě upravené, aby se rybí maso lidem nepřejedlo a oblíbili si ho natolik, že ho pak pravidelně zařadí do svého jídelníčku," uvedl zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity Pavel Kozák.


Projekt je jedinečný tím, že zpracovává toto téma ze tří úhlů pohledu a má praktické vyústění. Spojil totiž vědce, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM) Praha.


Minimálně v devíti rybnících ve Vodňanech na Strakonicku se budou zhruba od května kapři přikrmovat speciální směsí, jejíž obilný základ vylepší řepkový a lněný olej. Všechny suroviny pocházejí z jihu Čech, navíc obecně platí, že pozitivní vliv na kapří maso má i přirozený způsob chovu.


Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybrali ideální křížence kaprů z jihočeských vod. Prospěšnost rybího masa odborníci prokázali už před desetiletími, nyní však chtějí u jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah omega 3 mastných kyselin. "Jsou významným nástrojem pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění," vysvětlil Jan Mráz, který se specializuje na výzkum kvality rybího masa.


Mráz je členem týmu spolupracujícího se švédskou univerzitou v Uppsale, kde vědci obdobně zkoumají vliv lososa a pstruha duhového a letos v září za to získali prestižní mezinárodní ocenění. Tříletý český projekt zaměřený na kapří maso bude ve světovém měřítku prvním.


Nyní je třeba doladit ideální složení krmiva, pak nasadit ryby a testovat je jak v rybnících, tak v akvarijních podmínkách. Pro každý ze dvou plánovaných turnusů v lázních Poděbrady připraví rybáři zhruba šest metrických centů filetů. Obohatí jídelníček dobrovolníkům, u nichž byla prokázána ateroskleróza. Lékaři pak vyhodnotí, jak rybí maso ovlivnilo jejich zdravotní stav.


Jednou z inspirací tohoto výzkumu je studie potravy grónských Eskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb má na jejich tělo blahodárný účinek. Naopak v tuzemsku civilizačních chorob stále přibývá a jsou příčinou víc než poloviny úmrtí. Přitom roční spotřeba ryb je v České republice rekordně nízká - na jednoho obyvatele pouze pět kilogramů, z toho zhruba jen jeden kilogram sladkovodních.


Alena Binterová - ČTK

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Anna
    Anna (anonym)

    Vědci už opravdu blbnou! To, že eskymáci jedi rybí maso a jsou zdraví je pravda, jenže není geneticky upravené, ryby se živí přirozenou stravou a navíc eskymáci jedí ryby syrové, takže všechny látky,včetně enzymů a OMEGA 3 mastné kyseliny zůstanou zachovány. hyzovaa"seznam.cz

    Led 28, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Lituji pacienty v lázních. Neznám nic hnusnějšího než je kapří maso v jakékoliv úpravě.

    Led 28, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama