Vegetariánem pomalu a jistě

Pokud jste si někdy přinesli domů štěňátko, jistě si pamatujete, jak vás chovatel nabádal,aby jste po několik dní zachovali jídelníček, na který bylo zvyklé. Pokud byste jeho stravu rychle změnili, mohlo by se to projevit průjmy a jinými zdravotními potížemi. Pokud se vy někdy rozhodnete z nějakého popudu přejít na jinou životosprávu, měli byste to činit opatrně a postupně. Lidé, kteří se rozhodnou ze dne na den stát vegetariány či dokonce fruktariány, se mohou dočkat i závažné poruchy zdraví.

Vegetariánství, resp. fruktariánství může napomoci očistit náš organismus a ulevit při mnoha chorobách.

Musí se však postupovat promyšleně a pomalu. Linda Goodmanová ve své knize "Hvězdná znamení" dokonce radí pročišťovat svůj organismus zanešený několikaletou konzumací masa pozvolna po dobu 15 let. Svůj ozdravný program rozplánovala do 3 pětiletých cyklů. Prvních pět let je třeba začít vyřazovat hovězí a vepřové maso, hamburgery, uzeniny , slaninu a jíst ryby, drůbež, ovoce, zeleninu, chleba, obiloviny, luštěniny,ořechy,vejce a mléčné výrobky. Jeden den v týdnu se vyhradí pouze pro příjem ovoce či ovocných šťáv.

Během druhého pětiletého období se vyřadí ryby, drůbež a vejce a pokračuje se v konzumaci všech druhů zeleniny, chleba, obilovin, luštěnin,ořechů a mléčných výrobků. Opět se jeden den v týdnu jí pouze ovoce či pijí ovocné šťávy.

V dalších pěti letech se vyřadí veškerá zelenina, která roste pod zemí. Nyní se dieta skládá pouze ze zeleniny, která roste nad zemí, z ovoce, chleba, obilovin, luštěnin,ořechů, mléka a sýra. Jeden den v týdnu se dodržuje ovocný půst.

Po takovéto patnáctileté přípravě by měl být organismus schopen zdravě fungovat pouze na ovoci, ořechách a semenech. Člověk se stane fruktariánem a je přitom silný a zdravý.

Jistě ne každý z vás se po přečtení tohoto článku rozhodne být fruktariánem, důležité však je, abyste si zapamatovali, že všechny změny jídelníčku směrem ke zdravé výživě musíte provádět postupně. Vyvarovat byste se měli i všech "osvědčených" nárazových diet za účelem hubnutí. Většinou vedou pouze k rozházení metabolismu.



Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (18)

  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Madam patrně vůbec nic netuší o energetickém působení potravin na lidský organismus. Předložený program je pouze návodem, jak se propracovat k postupnému imunitnímu oslabení - selhání - organismu. Pokud si tento přechod naplánujeme na 15 let, je velmi pravděpodobné, že se za tuto dobu propracujeme k některé formě alergie, zánětu čehokoliv, močové inkotinenci, selhání ledvin, astmatu, cukrovce, epilepsii, rakovině prsu, leukémii, roztroušené skleróze a k mnoha jiným onemocněním, která mají energetický základ stejný, jak je tomu u potravin, jež mají být cílem naší pravidelné konzumace - viz článek. csk

    Čer 19, 2003
  • Obrázek uživatele Harmoni
    Harmoni (anonym)

    Vy asi nevíte, že mléko nepatří do jídelníčku dospělého člověka. Mléko totiž zahleňuje!!!

    Lis 16, 2006
  • Obrázek uživatele Rychnovská Kateřina
    Rychnovská Kateřina (anonym)

    Madam tuší více než Vy drahý coronere :) Už to že jste coroner...svědčí o Vás jako o jednotlivci...zřejmě Vám na stole končí většina masožravých jedinců mnohem dříve, než jedinci rozumní, empatičtí, zdravě nahlížející nejen na svět kolem sebe, ale i na...a to především...své zdraví...což je velmi povznášející. Díky tomu, že je tento žvást z roku 20063, je krásné vidět, jak se jeho pisatel ve všech svých jednotlivostech mýlí...jde o to, že povrchně napsal cosi o čem asi slyšel info z televize..Info záměrně zkreslené...ježto toho roku se toho mnoho nevědělo. Jistě né tolik jako dnes..např. o rakovině prsu, epilepsii, leukémii, roz. skleróze a cukrovce především...astmatu..a vůbec všemu, co tam ten člověk??? píše. Jde o to, že pojídání masa není pouze neetické a 21 století velmi kruté...jde především...pomineme-li, že zvířata jsou též živými bytostmi ( a duši mají) kdo tvrdí že ne, je pouze hlupák...jde především o všechny aspekty spojené s procesy dějícími se v mase, dále pak fakty spojené s tím z čeho se skládá naše tělo...z kolika procent vody...jaké máme stoličky (masožravé nikoli...:) a dále pak fakt, že když už jíst maso...pak syrové..ve vařeném už toho moc nenajdete...Jsme vážení nenažraní, obžérní, bezcitní a jednoduše zvyklí na to papat to, co nám dávali rodiče..Já tedy už zaplať pánbu ne...ale je vás...spousta...kteří jsou líní něco změnit. Když už né ze soucitu ke zvířatům a zdravému rozumu, tak alespoň kvůli svému zdraví, když už prokazatelně za většinou nemocí vězí právě masná výroba...jenže je těžké změnit ekonomiku, politiku a vzít nejen lékařům práci, ale především farmaceutickým společnostem :))vrtěti psem..jde o to, že všichni jste...jsme...zneužíváni více či méně jako dojné krávy peněz. Na prospívání ducha i těla se až tak moc nekouká...a jedinců kterým na tomto záleží je stále málo...ale pevně doufám, že se to změní, i když z historie se mi lidská rasa jako vhodná k rapidním změnám moc nehodí...vše je stále dokola...lidé jsou líní..měnit zvyky, odstraňovat zlozvyky a vůbec...Ale vím..není to jednoduché...doba je chaotická a peněz je...málo..většinou. :) Vše se ale dá změnit...jen se otevřít novým možnostem a začít právě tím soucitem..se svým tělem a ti pokročilejší i se zvířaty. No toť vše co jsem měla na srdénku :) ještě připojím článek nového data o konzumaci masa..ne od hloupého výše psaného coronera či co...ale od lékaře...když většina z vás věří pouze hlavě diplomované :)))příjemný den a nenechte si lidé nic nabulíkovat...věřte tomu pravému hlasu ve vás...není to otázka víry různých božstev či náboženství..je to pouze a jen otázka vlastní zdravé víry a zodpovědného a v míře citlivého a moudrého náhledu na celou situaci svého života a života vůbec. Po smrti totiž nemusí být nic...ale také může být..a když je možné vlastnit pozemek ve virtuálním světě www.secondlife.com :) a platit za něj měsíční nájem..prožívat tam druhý život se vším všudy...a co víc v prostření kde zákony fungují a jsou nastaveny tak jak mají být nastaveny...tak pak je možné vše...Jen náš mozek není schopen to přijmout..nemyslíte??? Zůstante otevřeni a prosííííím. Moudře NEMLČTE...Neustupujte!!! Když budou moudřejší stále ustupovat, budou nám vládnout......??? Takže tak. Vzhůru do života a co nejméně srážek s blbcem :) Vám přeje ze srdce ráda...Kateřina ... Příjemný den. Toxické látky v mase 27. 11. 2000. O konzumaci masa se zjistilo, že nepřispívá jen ke chronickým a degenerativním nemocem, ale i k akutním a infekčním nemocem. Proč? Především porážka zvířete zastavuje normální očistné funkce v těle, a zanechává zvíře nasycené všemi odpadovými látkami. Encyclopaedia Britannica stručně popisuje všechny tyto dodatky, čekající na jedlíky masa: Toxické odpadové látky, včetně kyseliny močové, se nacházejí v krvi a tkáních stejně jako usmrcené i virulentní bakterie, pocházející nejen z hnilobných procesů, ale i z nemocí zvířete. Usazeniny kyseliny močové ve svalových tkáních zvířat jsou pro naše ledviny a játra značnou zátěží k naší běžné produkci kyseliny močové. Příliš velké množství vyvolává dnu, revmatismus, bolesti hlavy, epilepsii, kornatění cév a nervozitu. Rozklad kyseliny močové vytváří produkt podobný kofeinu, takže důsledkem dlouhodobého požívání masa může být zvýšená dráždivost, úzkost a agresivita. Rozklad kyseliny močové způsobuje i zápach těla. Porážkou začíná i rychlý proces rozkladu, s nímž zpracovatelé masa, přepravci a obchodníci často marně zápasí. Jeho produktem jsou hnilobné bakterie. Většina nezanikne vařením, a ty, které jsou přece jen usmrceny, zanechávají po sobě jedovaté látky. Ale mnohem dříve než začnou své dílo hniloba a odpadové látky v těle, dochází k umělému otravování masa. V roce 1979 vydal Hlavní revizní úřad (revizní orgán Kongresu USA) zprávu, ve které se říká: "Ze 143 jedů a pesticidů, které zanechávají rezidua v syrové drůbeži a mase, je 42 podezřelých z karcogenity, 20 z toho způsobuje vrozené defekty plodu a 6 je mutagenních." Řetěz narůstající toxicity začíná mezi obilnými lány, kde se hojně používají umělé insekticidy a hnojiva, které po přechodu přes potravinový řetězec mohou nabýt vražednou moc. Frances Lappé to ve své slavné knize Diet for a Small Planet (Dieta pro malou planetu) popisuje takto: "Když velká ryba sežere menší nebo když kráva sežere trávu (nebo jiné krmivo), všechny přitom zkonzumované chemické insekticidy se hromadí a odevzdávají dál. Když člověk konzumuje "vrchol" takového potravinového cyklu, stává se posledním konzumentem a přijímatelem největší koncentrace pozůstatků insekticidů." Dále si chovatelé dobytka v USA (a zřejmě bohužel i v dalších státech) nemohou stěžovat na nedostatek chemických prostředků, stimulujících růst zvířat. Mezi dnes užívanými prostředky můžeme najít kyselinu melengestrolovou, zeranol, progesteron, testosteron-propionát, furazolidon a další. Jiný silný karcogen, arzen, se dodává do krmiva jatečných zvířat ve formě sloučenin užívaných ke stimulaci růstu. Je také hlavní součástí roztoků, v nichž se "koupe" dobytek, aby se jeho kůže zbavila virů, bakterií a jiných mikroorganismů. Z chemikálií, které se dnes běžně užívají v masném průmyslu, působí největší starosti široké užívání antibiotik. Téměř všechen dobytek dostává kromě antibiotik, užívaných v čase nemoci a pravidelného očkování, také antibiotika v krmivu. Proč? Částečně proto, že již před desítkami let chovatelé dobytka zjistili, že doplňování krmiva nízkou dávkou antibiotik nevysvětlitelně zlepšuje váhový přírůstek dobytka. Bakterie odolné vůči antibiotikům se množí a nakonec se dostávají k lidem. Na celém světě se množí případy mikroorganismů odolných vůči antibiotikům. Akutní případy kapavky, zápalu plic, zápalu mozkových blan u dětí, potravinové nákazy (salmonelózy) jsou stále rezistentnější na penicilin a ampicilin - dvě antibiotika, nejčastěji používaná na léčení lidí a zároveň na krmení zvířat. Další jedy, které se pak dostanou až na talíř, dostávají zvířata určená na porážku i během chovu: uklidňující prostředky, prostředky na zvýšení laktace stimulací hypothalamu, enzymy urychlující "dozrávání" masa zabitého zvířete, prostředky podávané těsně před porážkou, které zpomalují změny barvy masa a udržují krvavou barvu, typickou pro čerstvé maso. Zvíře na jatkách nebo zvíře, které je pronásledováno smečkou psů, kteří doprovázejí lovce, je naplněno strachem. To ovlivní nadledvinky, které pak vypouštějí do těla adrenalin. Kdokoli jí maso tohoto zvířete zároveň přijímá i tyto nežádoucí látky. Po porážce přichází na řadu zpomalování hnilobných procesů a rozkladu. K nakládání masa se často používají dusitan a dusičnan sodný, které kromě toho zachovávají čerstvou růžovou barvu masa. Sulfid sodný, ničící vitamin B, je další chemikálií běžně přidávanou do masa. Maskuje zápach rozkládajícího se masa a způsobuje uchování "svěží" barvy. Slavní vegetariáni, jejich citáty a výroky Kde jste: Hlavní stránka >> 13. 12. 2000. Mnozí slavní lidé byli vegetariány, mnozí v současné době jsou. Připomeňme si alespoň některé: Pythagoras, Platon, Franz Kafka, Jan Tříska, Jana Kratochvílová,

    Led 11, 2007
  • Obrázek uživatele Rychnovská Kateřina
    Rychnovská Kateřina (anonym)

    klid Harmoni... :) je to článek starého data...a ten..em..no dobře..prostě ten blb už možná ani nežije :)) ale máme šanci napsat či zanavigovat pravé lidi na pravá místa...tzn. dát jim info. z jiného století :))) Krásný den dámy a pánové...no ... jukněte do ledničky..co je na mrazáku a čí že to byl kousek masa a z které části těla...mimochodem...viděl někdo z vás jehňátko...telátko...krávu???. Koukli jste se jim do očí...chovali je??? Hmmm ano..já jsem nedávno viděla pitvu člověka a vše mi došlo. Soucit, zodpovědnost, míra tolerance a profesionalita...(ne uspokojování svých chlípných egocentrických potěšeníček jakéhokoli rázu---fuj...:) tak to psáno před tou závorkou ..nikoli v ní!!! to je dar..A kdo to má ten VÍ. A vědět může každý z vás...jen na sobě musí pracovat a upřímně to chtít !!!! Ciao bambino :))) PS. Chybky...sorry...píši v chvatu .))

    Led 11, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    perfekt, holky jsem s Vámi!

    Led 11, 2007
  • Obrázek uživatele Já
    Já (anonym)

    Jsem vegetarián, jen k tomu ještě jím hodně masa a vajec. To je nejzdravější způsob.

    Bře 27, 2007
  • Obrázek uživatele Pro Já
    Pro Já (anonym)

    A ještě k tomu jsi na ránu palicí mezi parohy

    Bře 27, 2007
  • Obrázek uživatele Hana
    Hana (anonym)

    Stala jsem se vegetariánkou ze dne na den a rozhodně jsem nepociťovala a nepociťuji žádné zdravotní problémy.:-) Tudíž v nadpisu článku by mělo slovo vegetarián být nahrazeno slovem fruktarián.

    Dub 24, 2007
  • Obrázek uživatele Pro "já" ecce homo :)
    Pro "já" ecce h... (anonym)

    No...vzhledem že nickname "JÁ"...pak se není čemu divit...a souhlasím s "pro Já"...a taky "pro Já" srdečně zdravím :))) Kateřina Rychnovská :) alias KaczeKa

    Dub 21, 2008
  • Obrázek uživatele Soňa
    Soňa (anonym)

    Ahoj, tak jsem vydržela asi 3 měsíce bez masa, a ted to zkazila, sice kouskem kuřecím a jednou klobásou, jsem z toho úplně neštatná, stejne jsem na to neměla ani chuť, nevím proč jsem to jedla.. Chtěla jsem se zeptat jestli se to někomu stalo, kdo přecházel na vegetriánskou stravu, je to tím, že jsem byla prostě masožravka

    Dub 21, 2008
  • Obrázek uživatele veganka
    veganka (anonym)

    ja sem byla velika masozravka a jedlasem tucet sladkosti denne a mella sem vahu a mych 170 cm 148kg a pak sem sirekla dost tak sem se snazilla omezit maso a klobasy atd. a sladkosti a uz sem vegankou 5 let a vubec mi maso neschazi a mam vyhu 51 kg a sem na to moc pysna

    Kvě 11, 2008
  • Obrázek uživatele Kačulix
    Kačulix (anonym)

    Stala sem se vegetariánkou z dne na den a sem naprosto v pohodě! Milovala sem maso..... ale teď když vím jaké maso je, už bych ho do pusy nedala! =) Zdravim všechny veg!

    Kvě 27, 2008
  • Obrázek uživatele kaczeka-rychnovská kateřina marie
    kaczeka-rychnov... (anonym)

    Zdravím. Jistě, že je to normální, já jsem ve svých začátcích přechodu někdy záměrně zkusila maso, bych zjišťovala, zda mi ještě chutná či nikoli. Chce to začít postupně...někomu to jde lépe, někdo s tím trochu bojuje...je to jako přestat s jakýmkoli návykem. Odstranit nejdříve "krvavé maso" tedy hovězí, vepřové, skopové, srnčí a co všechno se to ještě jí...přes slepičí maso dále na ryby...a pak již přestat i s rybami... :) Jak ale říkám, chce to především odhodlání a vědět "proč" toto chci. Tkz. domluvit se s vlastním tělem. Tělo se musí naučit "brát si" látky z rostlin, ořechů a jiných plodů. Je to pro něj ale přirozené. Jinak veškeré otázky pro kohokoli..."s vyjímkou nesmysluplných poznámek, které maži :) automaticky"...písnětě na email "katerina"rychnovska.cz" nebo na "info"actionbody.info"...kde Vám mile ráda veškeré dotazy zodpovím, či zašlu jakékoli publikace v doc či pdf. Vědění je totiž největší zbraň :). Jinak pro všechny z Vás, kteří by rádi alternativy za kolagenní přípravky na klouby...a nechcete do sebe cpát pilule či přípravky z výtažků zvířat...pak se mi osvědčilo následné ( lněné semínko)... v kafemlýnku rozemelte lžíci lněného semena. Polovinu si dejte do jedné misky, druhou do druhé...jí..res. pije se ráno a večer...před požitím, zalijte horkou vodou, promíchejte, nechte vystydnout a vypijte...chutná to trochu jako ořechy, trochu jako puding...v budoucnu zkusím experimentovat zda by nešlo něco jako...rozmix s banánem a byl by to i chutný desert :). Tolik pro Vás a pamatujte...na této Zemi. V našich známých 3 rozměrech...existuje alternativa..protipol pro vše...pro veškeré látky...co existuje v živočišném světě, existuje i v rostlinném...naše tělo je továrna, která umí vyrobit vše, jen mu musíme dát čas a prostředky k tomu "jak"...vše chce svůj čas. Proto všem Vám, kteří se snažíte o změnu...NEPŘESTÁVEJTE a nenechte se otrávit nevěřícími Tomáši či lidmi bez vůle...i ze strany rodiny...Ze zkušenosti vím, že i ty největší nevěřící Tomáše můžete nakonec přesvědčit a změnit...chce to čas a vše vzít za správný konec...vést dialog, nikoli monolog...porozumění a v první řadě...RESPEKT :) NAMASTE...a hlavně jak říkám :)) ZDRAVÍ-LÁSKU-PENÍZE :) A nezapomínejte na dobré skutky i tím, že se alespoň vzpomenete na ta chud´átka, která jsou právě zabíjena pro nic za nic...pro jídlo, oblečení, potahy do auta, kožichy či jiné...Na vše existuje alternativa! Zdravím - Kaczeka

    Říj 29, 2008
  • Obrázek uživatele kaczeka
    kaczeka (anonym)

    Po letech zdravím a jednoznačně doporučuji!!! http://video.google.com/videoplay?docid=-8312987796490958256 a dále pak všechny "filmy" z mého blogu ze sekce "filmy ke studiu"...nejvíce však v součastné době velmi důležitý: Kymatica (2009) a Food Matters (2008)http://kaczeka-just-blog.blogspot.com/search/label/Films%20%28For%20Study%29%20-%20Filmy%20%28Ke%20Studiu%29?updated-max=2009-03-10T12%3A10%3A00%2B01%3A00&max-results=20 Namaste a více soucitu do Vašich životů, více rozumu do Vašeho konání, Více uprímnosti a pochopení, porozumění a respektu...méně "egocentrického, pyšného a hloupého, namyšleného nadhledu" ze srdce ráda ... Kaczeka PS. Protože jen ten může upřímně říci, že má rád zvířata, kdo je nejí. Vše ostatní je jen pouhá lež, výmluva, malost a sobectví! PPS. Osobní Zodpovědnost Respekt Kolektivní Zodpovědnost Pouze upřímné přijmutí, pochopení a uchopení

    Črv 31, 2009
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Stala jsem se vegetariánkou ze dne na den ve svých 11ti letech a žiju dodnes! Bude mi v květnu 20, jsem zdavá, vlasy a nehty mi závidí všechny holky které znám, nemocná jsem nebyla už několik let. Záleží na zdraví člověka. Někdo snese změnu potravin ze dne na den a někomu to trvá roky než si jeho tělo zvykne..

    Feb 13, 2012
  • Obrázek uživatele Jandák
    Jandák (anonym)

    Stala jsem se vegetariánkou...Ty vado, už 9 let vegetariánka a eště žiješ? Bravo!

    Feb 13, 2012
  • Obrázek uživatele martina
    martina (anonym)

    Stala jsem se vegetariánkou...závidím já se o to taky snazim

    Srp 08, 2012
  • Obrázek uživatele Já
    Já (anonym)

    Jsem vegetariánka už přes 30 let a hlásím, že naprosto zdráva, svěží a v plné síle!

    Srp 08, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama