
Větší množství luštěnin, ořechů a vajec představuje ideální náhradu masa a ryb a odborníci je doporučují jíst dvakrát denně. Je možné, že někteří nezkušení vegetariáni nejsou zvyklí na konzumaci luštěnin a budou k jejich každodenní konzumaci potřebovat určité povzbuzení a nápady.
Udělejte si hummus - (pastu z cizrny) nebo tahini (též „tahína“, pasta z rozdrcených sezamových semínek) k namáčení kousků zeleniny či jako náplň do sendvičů.
Do zeleninového kari nebo k rýžovým pokrmům, například pilafu, přidejte dhal, který se připravuje z čočky.
Jezte polévky připravené z fazolí, jako minestrone, a dále polévky s čočkovým základem, vedle čočkové i rajčatovou.
U těstovinových pokrmů typu lasagní nahraďte maso fazolemi.
Rýži a fazole podávejte společně - můžete použít jakýkoli druh fazolí. Pokud nemáte čas fazole namáčet a vařit, můžete je zakoupit již uvařené v konzervách. Vyberte si však takové, které neobsahují přídavky cukru ani soli.
Konzervu pečených fazolí okořeňte kari kořením nebo chilli.
Smícháním dvou nebo tří druhů fazolí připravte fazolový salát.
Objevte sójové boby - v mnoha tradičních jídlech je možno použít sójové výrobky, jako například tofu a sójové maso (tzv. tvarovanou rostlinnou bílkovinu - TVP) jako přímé náhražky masa. Obě tyto potraviny mají oproti masu nevýraznou chuť, takže se lépe hodí do vysoce kořeněných pokrmů typu chilli nebo jiných velmi ostrých jídel.
Jezte více ořechů a semínek - přidávejte je do salátů: zkuste dát do listového salátu vlašské ořechy nebo piniové oříšky. Trochu ořechů můžete vmíchávat i do snídaňových obilovin.
Přidávejte nasekané ořechy do moučníků, například do drobenek a pěnového pečiva.
Sendviče mažte arašídovým máslem.
Vybírejte si tyčinky, koláče a sušenky, které obsahují ořechy a semena.
Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr
Komentáře (3)
- odpovědět
Feb 16, 2012- odpovědět
Čer 25, 2012- odpovědět
Led 18, 2014Přidat komentář