Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Vegetariáni dopřejte si více luštěnin, vajec a ořechů

Větší množství luštěnin, ořechů a vajec představuje ideální náhradu masa a ryb a odborníci je doporučují jíst dvakrát denně. Je možné, že někteří nezkušení vegetariáni nejsou zvyklí na konzumaci luštěnin a budou k jejich každodenní konzumaci potřebovat určité povzbuzení a nápady.

 Udělejte si hummus - (pastu z cizrny) nebo tahini (též „tahína“, pasta z rozdrcených sezamových semínek) k namáčení kousků zeleniny či jako náplň do sendvičů.

Do zeleninového kari nebo k rýžovým pokrmům, například pilafu, přidejte dhal, který se připravuje z čočky.

Jezte polévky připravené z fazolí, jako minestrone, a dále polévky s čočkovým základem, vedle čočkové i rajčatovou.

U těstovinových pokrmů typu lasagní nahraďte maso fazolemi.

Rýži a fazole podávejte společně - můžete použít jakýkoli druh fazolí. Pokud nemáte čas fazole namáčet a vařit, můžete je zakoupit již uvařené v konzervách. Vyberte si však takové, které neobsahují přídavky cukru ani soli.

Konzervu pečených fazolí okořeňte kari kořením nebo chilli.

Smícháním dvou nebo tří druhů fazolí připravte fazolový salát.

Objevte sójové boby - v mnoha tradičních jídlech je možno použít sójové výrobky, jako například tofu a sójové maso (tzv. tvarovanou rostlinnou bílkovinu - TVP) jako přímé náhražky masa. Obě tyto potraviny mají oproti masu nevýraznou chuť, takže se lépe hodí do vysoce kořeněných pokrmů typu chilli nebo jiných velmi ostrých jídel.

Jezte více ořechů a semínek - přidávejte je do salátů: zkuste dát do listového salátu vlašské ořechy nebo piniové oříšky. Trochu ořechů můžete vmíchávat i do snídaňových obilovin.

Přidávejte nasekané ořechy do moučníků, například do drobenek a pěnového pečiva.

Sendviče mažte arašídovým máslem. 

Vybírejte si tyčinky, koláče a sušenky, které obsahují ořechy a semena.

Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Honza
    Honza (anonym)

    Veganské kuchařky: http://bezmasa.kvalitne.cz/ http://soucitne.cz/recepty http://veganodaktyl.veganka.cz/ https://veganem.wordpress.com/ http://veganka.cz/?cat=3

    Feb 16, 2012
  • Obrázek uživatele Přirozené hubnutí
    Přirozené hubnutí (anonym)

    http://vitalizio.cz/sekce/hubnuti/

    Čer 25, 2012
  • Obrázek uživatele Lucka
    Lucka (anonym)

    Pro ty co pro začátek potřebují nějak "nahrazovat maso" doporučuji vyzkoušet některé alernativy: http://www.veganfoods.cz/Alternativa-masa/

    Led 18, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama