Vejce a nákaza salmonelou

Stejně jako drůbež jsou i vejce syrová nebo špatně tepelně zpracovaná možným a častým zdrojem salmonelové nákazy, která se v lepším případě projeví u dítěte jen průjmem. Proto:

 

-    Pokrmy obsahující vejce, jako jsou nákypy, pizzy a podobně, musí být dostatečně tepelně zpracovány při teplotě minimálně 70 °C. To je teplota, při které se salmonela zničí.

-     Při přípravě „volského oka" opékáme vejce vždy z obou stran, aby žloutek nezůstal tekutý.

-     Vajíčko „na měkko" musíme vařit minimálně 4 minuty, aby byl celý bílek tuhý a žloutek měkký.

-     Krémy a majonézy obsahující syrová vejce se pro dítě z pocho­pitelných důvodů nehodí.

-     Při přípravě krémů a omáček šlehaných v páře není teplota při zpracování dostatečná a salmonela může být v pokrmu přítomná.

-     Není na škodu, když utěrky používané při práci s drůbeží nebo vejci vyvaříme, nebo vypereme v teplotě vyšší než 70 °C.

-     Prkénko použité k přípravě jídla (nebo které přišlo do styku se syrovým kuřecím masem) důkladně omyjeme horkou vodou, případně dáme podle možnosti ještě do myčky nádobí.

-     Není dobré, když vejce delší dobou leží v ledničce. Lépe je kupo­vat je čerstvá a brzo je zpracovat.

Zdroj: Martin Gregora - Kuchařka pro rodiče malých dětí, Grada

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele tomaslezal@yahoo.com
    tomaslezal@yahoo.com (anonym)

    staci dodrzovat zakladni hygienu a vej ce omyvat kazdy den mydlem

    Čer 03, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama