Velikonoční hody mohou vyvolat hádky i zažívací potíže

Kachna se zelím, mazanec, vajíčka, beránek, pečené jehněčí maso, velikonoční nádivka - je těžké odolat všem svodům velikonoční tabule a nepotěšit hostitelku? Ale ?když jsou ty svátky??

Tradiční velikonoční jídla mají málo vitamínů a minerálů, ale zato hojně podporují tvorbu cukru v krvi. Tělo velké množství jídla nestihne zpracovat a je to tady: začíná to nafouknutým břichem a říháním, přepadá vás únava a přidává se nervozita. Jelikož Velikonoce často tráví rodina pohromadě s příbuznými, je nejen více příležitostí k nekontrolovanému přejídání, ale i větší prostor k hádkám?

 

Velikonoce - omluva za tvorbu zásob na další rok?

Stůl se prohýbá pod tíhou masitých a tučných pokrmů a zažívací ústrojí má napilno. Pokud si pořádnou porci jídla dopřejete jen na Velikonoční pondělí, nic hrozného se neděje. Maximálně vám nebude dobře. Horší je, když s nepřiměřenou konzumací jídla začnete už o týden dříve a nepřestanete celé svátky. Koledujete si tím ?přinejmenším? o nevolnost, pálení žáhy, střevní problémy, žlučníkovou koliku, akutní zánět slinivky břišní i mnohem závažnější potíže. Ordinace lékařů se o Velikonocích plní a není se čemu divit, přejídání se v těchto dnech nedokáže ubránit téměř 63 procent lidí!

 

Žaludek není skládka!

Užijte si Velikonoce hlavně tradičními zvyky, ochutnejte beránka i mazanec, dejte si sklenku,  ale vše v rozumné míře. ?Nadměrné množství jídla a alkoholu, či jejich špatná kombinace jsou nejčastěji příčinou zažívacích potíží. Lidé by si měli uvědomit, že žaludek je ?chemická továrna?, která potravu zpracovává, nikoli skládka,? upozorňuje bylinkářka Venuše Studničková a dodává, že velikonoční hodování často provází pálení žáhy. ?Pyróza je, zjednodušeně řečeno, nevyrovnaná chemická reakce v žaludku. Žaludeční šťávy se vracejí jícnem nahoru, způsobují nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí a v krku. Kupodivu nejrychleji působí na pálení žáhy kyselá okurka ? ačkoli to zní paradoxně, dokáže žaludeční šťávy ?srovnat?. Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - zapíjí se jen malé množství mletého kořene, tak na špičku kulatého nože. Samozřejmě, nejlepší je prevence.?  

Zdroj: HBA

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Tak vůbec nejhorší kombinace je jíst naštvanej ve stresu! To mě žaludek pak bolí jak čert... ale i když se snažím o klidné jezení malých porcí, sem tam žaludek prostě nestíhá...to mám pak po ruce Pangrol - je volně prodejný a dodá potřebné trávící enzymy a rychle se mi pak uleví.

    Pro 11, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama