Více než polovina vzorků zmrzlin ve středních Čechách obsahovala enterobakterie

Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla  v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

"V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku," uvedla Šalamunová. Hygienici uložili i pokuty, jejich výše je ale podle Šalamunové stále předmětem správního řízení, takže jejich výši v této chvíli nemohou zveřejnit. Pokaždé, když v provozovně hygienici shledají pochybení, přijdou na opakovanou kontrolu a prověří, zda provozovatel byla jimi uložená nápravná opatření udělal.

Mezi odebranými vzorky byla kopečková i točená zmrzlina. "Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít," doplnila mluvčí hygieniků.

Podle ní je také důležité, aby obsluha nosila ideálně jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Roman
    Roman (anonym)

    Ach jo, zas jedno potěšení léta zkažené

    Čer 17, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama