Reklama

ACAI- amazonské ovoce bohaté na antioxidanty

Euterpe oleracea. Palma Acaí pochází ze Střední a Jižní Ameriky a je nejrozšířenější v Brazílii, zejména v rovinách kolem Amazonky. Po staletí bylo acai, překládané jako "ovoce, které pláče", zahrnuto do stravy amazonských původních národů, protože mělo plno pro zdraví prospěšných účinků.

 

Účinky:

  • Protizánětlivé
  • Acaí obsahuje antokyaniny, jako kyanid 3-glukosid (C3G) a kyanid 3-rutinosid.
  • Dužina Acaí, zejména C3G pomáhá modulovat zánětlivé cytokiny a může být cenná při chronických zánětech.13
  • Bylo zjištěno, že Acai je potenciálním inhibitorem COX-1 a COX-2
  • Antioxidant
  • Bylo prokázáno, že C3G vykazuje nejlepší schopnost vychytávat kyslíkové radikály mezi všemi antioxidanty nalezenými v acai.14
  • C3G je také považován za účinný, ne-li účinnější než vitamín E při ochraně proti poškození UV zářením
  • Kardiovaskulární podpora
  • Snižování cholesterolu
  • Bobule Acaí jsou bohaté na fytosteroly, u nichž byla prokázána schopnost snížit cholesterol.18
  • Anthocyaniny v acai také podporují tok krve a inhibují syntézu cholesterolu

Vhodné užití:

  • Ochrana kardiovaskulárního zdraví (včetně snižování cholesterolu)
  • Záněty
  • Antioxidační ochrana
  • Zdraví pokožky
  • Cévní zdraví (např. Křečové žíly, flebititida, hemoroidy)
  • Stárnutí

Bylo prokázáno, že C3G snižuje oxidaci cholesterolu a triglyceridů, což je známý aterosklerotický rizikový faktor.16

Reklama

Protizánětlivé vlastnosti acai mohou snížit riziko srdečních onemocnění.17

Reference - vědecké výzkumy:

13. Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens J, et al. Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae  mart. (acai). J Agric Food Chem. 2006; 54(22):8604-10.

14. Wang H, Cao G, Prior RL. Oxygen Radical Absorbing Capacity of Anthocyanins. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1997;45(2):304-9.

15. Cimino F, Ambra R, Canali R, Saija A, Virgili F. Effect of cyanidin-3-O-glucoside on UVB-induced  response in human keratinocytes. J Agric Food Chem 2006; 54(11):4041-7.

16. de Souza MO, Silva M, Silva ME, Oliveira Rde P, Pedrosa  ML. Diet supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves biomarkers of oxidative stress and the serum lipid profile in rats. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif ). 2010; 26(7-8):804-10.

17. Mazza G. Anthocyanins and heart  health. Annali-Istituto Superiore Di Sanita. 2007; 43(4):369.

18. Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Acai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutrition journal. 2011;10:45.

 

Reklama

Komentáře

Reklama