Vliv energie potravin na člověka

Pokud máte díky své konstituci sklon pociťovat stále chladno, pomohou vám přirozeně teplé potraviny a pokrmy, které se získávají na teple. Naopak při sklonu k horku pomáhá jídlo s chladivou energií. Některé pokrmy mohou přivádět do vašeho organismus vlhkost a jiné vás nadměrně vysušovat.

Studená jídla: řasy, banány, grepy, krabi, smetana, mango, klíčky bobů mungo, sůl, chaluhy, čaj, rajčata, vodní kaštany, meloun, bílý pepř.

Chladná jídla: jablka, baklažány, hrušky, pohanka, žampióny, ječmen, boby mungo, pomeranče, mandarinky, máta peprná, ředkev, špenát, tangerinky, tofu, řeřicha, pšenice.

Teplá jídla: bazalka, řecké seno (Trigonella phoenum), datle, koprová semínka, jahody, ocet, fenyklová semínka, langusty, maliny, kuřata, čerstvý zázvor, káva, kardamon, kaštany, třešně, česnek, kokos, ořech, koriandr, tykev, jehněčí, pór, liči, sladový cukr, mandle, mušle, muškát, oříšek, pomerančová kůra, broskve, blumy, kdoule, rozmarýn, sardele, skopové, pažitka, slunečnicová semínka, chřest, sladké brambory, tabák, vlašské ořechy, víno, kůra z čínského skořicovníku, cibule.

Horká jídla: cayenský pepř, čili, pstruh, sušený zázvor, paprika, černý pepř, kůra z vietnamského skořicovníku.

Pokrmy vyživující jin a krev: ananas, jablka, meruňky, ústřice, hrušky, boby adzuki, zelené fazolky a fazole, kopřiva, datle, vajíčka, kachna, hrách, med, jamový kořen, králík, sýr, listová zelenina, játra, smetanka, slad, mango, mléko, mušle, petržel, hovězí, červená řepa, sardinky, vepřové, chřest, sladká rýže, tofu, rajčata, hroznové víno, řeřicha, meloun.

Pokrmy zahřívající jang a Čchi: bazalka, datle, kopr, fenyklová semínka, langusty, oves, maliny, kuřata, humr, zázvor, jamový kořen, králík, brambory, kaštany, třešně, česnek, kokosový ořech, tykev, jehněčí, čočka, makrely, melasa, muškátový oříšek, hřebíček, ledvinky, houby (šii take). Hovězí, rozmarýn, šalvěj, šunka, pažitka, sladké brambory, tymián, tofu, hroznové víno, vlašské ořechy.

Pokrmy produkující vlhkost: banány, pivo, droždí, mléčné produkty (dávejte přednost kozímu mléku a sýrům před kravskými), všeobecně tučná jídla, maso (hlavně tučné), pomerančová šťáva, tofu, pšenice (lepek), bílý cukr.

Pokrmy rozpouštějící vlhkost: semínka vojtěšky alfa-alfa, boby adzuki, fazole, ječmen, česnek, tuřín, tykev, petržel, ředkev, žito, celer, citron, cibule.


Pokrmy uklidňující tok Čchi: bazalka, cayenský pepř, koprová semínka, kardamon, česnek, koriandr, kmín, kurkuma, majoránka, mrkev, hřebíček, pomerančová kůra a tangerinek, ředkev, pažitka.

Tradiční pojetí sleduje i chutě strávníka a účinky chutí a jídla na jednotlivé orgány. Tak chuť:

Sladká ovlivňuje slezinu a žaludek. Posiluje je a mírní jejich bolesti. Při nadměrném příjmu se tvoří vlhkost a hlen, stagnuje tok čchi a krve tvorba. Příklad takových jídel: med, cukr.


Kořenitá ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Podporuje cirkulaci krve a čchi. Její nadměrný příjem vede k předrážděnosti, škodí čchi a krvi. Příkladem takových jídel je černý pepř, čili, cayenský pepř.


Kyselá ovlivňuje játra a žlučník. Brání pocení a průjmu. Nadbytek vede k zadržování vody. Příkladem takových jídel je citrón, ocet.


Hořká ovlivňuje srdce a tenké střevo. Snižuje horečku, uklidňuje kašel a kýchání, působí projímavě. Nadbytek hořké oslabuje čchi, vysouší tělesné tekutiny. Příkladem takových jídel je pampeliška, chřest.


Slaná ovlivňuje ledviny a močový měchýř. Změkčuje tvrdé sraženiny a rozpouští je. Nadbytek brání oběhu krve. Příkladem jsou řasy, sůl.


Aromatická chuť ovlivňuje slezinu. Probouzí slezinnou čchi, snižuje vlhkost. Nadbytek ji vysouší. Příkladem je například kardamon.


Slezina a žaludek odpovídají za přeměnu stravy na tělesné šťávy a čchi. Proto musejí být v pořádku.


Studená jídla musejí být v žaludku "ohřívána", proto ho oslabují. Za určitých okolností jsou však vhodná. Tak je tomu například v horkém podnebí, nebo ze zdravotních důvodů u onemocnění z "horka" - zánětů žaludku.


Hnědý cukr nebo med s plátky čerstvého zázvorového kořene posilují slezinu a čchi (výživnou energii).


Slezinu a žaludek také vyživují med a mléko.


Krev vyživují zelená listová zelenina, stroužky čerstvého zázvorové ho kořene, jemně nasekaná jehněčí játra.


Ledviny posilují vlašské ořechy, kaštany, jemně nasekané jehněčí ledvinky.


Kuří noha - poslouží proti vlhkosti a horkosti, boby mungo ochladí v horku.


V chladném počasí jezte teplá jídla, zeleninu vařenou. Zejména přísady skořice a zázvoru ohřívají.


Pří přípravě stravy je nutné myslet, na to, že potraviny se snadno převaří, což ničí jejich energii.


Pomalé pečení podporuje čchi sleziny.


Dušení zvlhčuje potravu, což působí dobře na plíce.


Dušení s rychlým opečením a mícháním zahřívá.


Pečení, pražení, grilování posiluje energii v potravě, proto je vhodné v chladnějším podnebí.


Mikrovlnná trouba produkuje výrazně jangovou energii. Ničí čchi v potravě, vysušuje šťávy. Dlouhodobě oslabuje čchi ve slezině a žaludku, tělo vysychá, vzniká horkost.


Zdroj: Tradiční čínská medicína v denním životě, nakladatelství Poznání

Komentáře (21)

  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Pokud se někdo domnívá, že na něj energie potravin nepůsobí, může vypít na zkoušku třeba deset dvanáctek nebo sníst deset jogurtů. Pokud nezaznamená na svém organismu během krátké doby nějaké změny, tak se jej tato problematika opravdu netýká.

    Čer 29, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    Tak to je názor pravého gastronóma. Či vypiješ 10x12° pív alebo vypiješ 500ml čistého alkoholu je to úplne jedno a nezáleží na energii konkrétnej potraviny. V článku plácajú o energii mystickej, nie o energii využiteµnej - nutričnej!!! A s jogurtami si totálne vedµa, lebo to nie energia, ale prítomné alebo bývalé "priateµské baktérie" spůsobili že sa posereš.

    Čer 29, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    V článku se to sice nikde nepíše, ale energie, o kterých je zde řeč, nejsou ty naše kcal nebo kJ. Tradiční čínská medicína - a vůbec medicína Východu - pracuje s energiemi, které se označují JIN - expanzivní (ochlazovací efekt)a JANG - kontraktivní (zahřívací efekt). Každou potravinu vytvořil určitý poměr těchto dvou energií, který se pak prostřednictvím krve rozvádí po organismu, kdy vyživuje příslušné orgány, které mají také určitý základní energetický charakter JIN nebo JANG. U piva a alkoholu je to tak, že mají energii extrémně expanzivní - JIN, která stoupá vzhůru - tedy při těch deseti dvanáctkách nebo půllitru alkoholu začne působit velmi brzy po požití v mozku. Jogurty mají stejný typ energie, ale ta v tomto případě způsobí dilataci střev, které se tím dokonale "zprůchodní", což je tebou zmíněný efekt, že se posereme... Pokud hovoříme o skutečné TČM ve spojitosti s uveřejněným článkem, tak je otázkou, zda staří Číňané vůbec znali některé potraviny, které jsou pro demonstraci projevů energií uváděny. Snad ještě pro doplnění, že mnou zmíněný energetický projev energie JIN je převzat z makrobiotické terminologie. Ta je ve srovnání s TČM v některých případech významově opačná, protože většinou už pracuje s transformovanou energií.

    Črv 04, 2005
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Myslím si, že nebezpeční jsou spíše lidi, kteří si myslí, že mají patent na pravdu. Zkus Tai-ji a budeš koukat, jak Čchi funguje. :) Petr

    Čer 24, 2005
  • Obrázek uživatele Tomas
    Tomas (anonym)

    Když vypiješ 10 dvanáctek nebo sníš 12 jogurtů posereš se stejně a vyjde to nastejno. Nemá to s nějakejma jin jangama nic společnýho. Existují určité množstevní prahové hodnoty u každé potraviny. Pokud sníš víc než sneseš jde to horem nebo spodem nebo obojí cestou. Je to obranný mechanismus organismu, který se brání přívalu potravy, kterou memůže zpracovat. Je to fyzikálně-chemicko-biologický proces. Jinak je to hodně blbý příklad na vysvětlování energií. Zkus znova a nějak jinak.

    Črv 06, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    Máš pravdu, vybrané príklady sú každopádne extrémne. Ale to nič nemení na fakte, že by mala mať potrava chladivú alebo hrejivú energiu. Je milé čítať rozohnené príspevky o existencii energie čchi a múdrosti starej čínskej medicíny. Nemyslíte si ale, že pôvodná čínska medicína vo svojom čase určite na vysokej úrovni používala terminologický aparát na úrovni danej doby? Podobne ako v našej medicíne neplatí bezo zmeny to čo platilo trebárs v 19.storočí. Nemal by sa zmeniť a zracionálniť pohµad aj na čínsku medicínu a začať ju osvetµovať v zornom poli súčasnej vedy? Myslím tým bez magických pojmov a rituálov z ktorých si mnohí urobili výnosnú živnosť! (Sorry za okopírovanie mojho príspevku z inej diskusie)

    Črv 09, 2005
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Naše příspěvky nejsou nijak rozohněné. My se nepotřebujeme nijak rozčilovat, když víme, jak vše funguje. Posíláme k tobě jen soucit za to, že zůstaneš stálým materialistickým popisovatelem všech věcí. Přeloženo: Nikdy nedosáhneš svobody. A k tvému příspěvku: To je právě ten problém, stále chcete něco racionalizovat, proč stále chcete něco popisovat? Pokud něco prožiješ, víš že to tak funguje. Není důležité stále přemýšlet nad tím, proč a jak. Osvoboď se od pojmů. Petr

    Črv 10, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    OK, rešpektujem Tvoj názor a pôjdem naďalej svojou cestou. Kµukatou, ale svojou :o).

    Črv 12, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    Bože môj, kto môže písať také žvásty. A kto tomu môže veriť?

    Čer 22, 2005
  • Obrázek uživatele usnickka
    usnickka (anonym)

    Až budeš mít vyzkoušené, že to nefunguje, tak tepr můžeš mluvit, že jsou to žvásty!!!

    Čer 22, 2005
  • Obrázek uživatele otesánek
    otesánek (anonym)

    Co to je za blbost? 10 dvanáctek a 12 jogurtů, že jsou nějaké prahové hodnoty. Jogurty nejím, protože se k pivu nehodí, ale po deseti dvanáctkách už jsem trochu vláčnější a začínám dostávat chuť na osmnáctky.

    Srp 08, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    Tak v tomto prípade to má odskúšané asi každý. A ja hodnotím takéto nonsensy, ktoré sa skrývajú pod rúškou vedeckých pojmov (rôznych energií) alebo tajomných síl (jin a čchi) ako veµmi nebezpečné. Občas stačí trebárs vymyslený odkaz na starodávnu silu čínskej medicíny. Čitateµ s obmedzeným rozµadom im potom napríklad môže uveriť a považovať tieto zistenia tiež za zistenia oficiálnej vedy (potom už stačí pripísať napríklad, že výskumníci z niektorej zo západných krajín niečo potvrdili a máme článok na www.doktorka.cz). Samozrejme každý si môže myslieť čokoµvek, ale je smutné keď tomu uverí.

    Čer 22, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    :o) Ja nepodsúvam nikomu záhadne znejúce podµa môjho názoru zjednodušené, deskriptívne a intuitívne vlastnosti organizmu a magický výklad ich fungovania. Na to sa nájde samozvaných "odborníkov" dostatok. Opakujem každý si môže myslieť čokoµvek (a trebárs za sladké čínske guličky, ktoré zvýšia jeho ktoviečo zaplatiť aj 1000Kč) :o). Byznis je predsa byznis, prečo nezarábať na pôvodnom učení potulných mníchov? Ako tento fakt ovplyvňuje "životnú energiu"?

    Čer 25, 2005
  • Obrázek uživatele xxx
    xxx (anonym)

    Máš pravdu, otázka "Prečo?" zamestnáva hlavne tvorivých a h?bavých µudí, ktorí neprijímajú fakty tak ako im to niekto predostrie. Mňa ani tak nezaujíma (a žiadnom prípade ju nekritizujem ani nekomentujem) spirituálna stránka veci, ktorá je vlastná každému človeku. Zarážajú ma ale elaboráty samozvaných odborníkov, ktorí sa snažia tieto (alebo i vymyslené) zážitky vysvetµovať terminologickým aparátom oficiálnej vedy. Potom z toho vznikajú rôzne paškvily, dokonca horšie ako je text článku o ktorom diskutujeme. Čo sa týka slobody, som rád že som v tomto kontexte neslobodný a plne schopný vlastného pohµadu na svet, analýzy pocitov a faktov a syntézy myšlienok a emócií. Ak by takto nezmýšµali generácie pred nami, nebolo by pokroku. Mnohí vyhµadávajú mystické praktiky ako odbremenenie sa od reality, ktorá nie je ružová a ideálna. No myslím si, že súčasná realita je len jedným z vývojových stupňov spoločnosti a mali by sme sa snažiť ju zlepšovať a to akýmkoµvek spôsobom (a teraz vôbec nemyslím na malicherné politické divadlo).

    Črv 11, 2005
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Máš pravdu, že některé věci dnes nejsou předávány v čistotě a původu, v kterém by náleželo, ale to je vše jen o lidech a celé naší historii. Radši bych si dal zajít celý tzv. pokrok, naší Zemi by bylo jistě líp. Neříkej, že tě nikdy nenapadlo, že to není útěk před realitou, ale že je to cesta vedoucí ke svobodě a uskutečnění Pravdy. To co ty považuješ za realitu, já považuji za iluzi. Nemá to asi smysl si takhle dopisovat, stejně to nemá žádný cíl, ani pro tebe, ani pro mne. Žij jak žiješ v úctě ke všemu, já se o to také budu pokoušet, ale půjdu zkratkou. :) Petr

    Črv 11, 2005
  • Obrázek uživatele Renata
    Renata (anonym)

    XXX, ty jsi prostě moc chytrý. My hlupáci musíme občas někomu uvěřit. Já například jsem každou zimu trpěla nastydnutím a stále jsem se nedokázala zahřát. Všude v novinách jsem četla, jak je zdravé jíst v zimních msících pomeranče, protože mají vitamín C, který je ochranou před nastydnutím a tak jsem pomeranče jedla - 2, 3 denně a byla jsem stále nemocná.Když se mnou naši zašli k léčiteli, který se zajímal o čínskou medicínu, tak ten mi okamžitě pomeranče, mandarinky, jogurty a další chladivé potraviny v zimě zakázal a řekl mi jaké potraviny mám jíst (podobně jako je to v tomto článku). Ten rok jsem již neonemocněla a příští rok se mi upravila i termoregulace. Bohužel bych na to sama nepřišla. Takže mi promiň , že čtu a věřím takovýmto článkům a jsem za ně vděčná.

    Črv 26, 2005
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    ffff

    Kvě 22, 2008
  • Obrázek uživatele ála
    ála (anonym)

    Co to je za blbost? 10...:-)))

    Feb 04, 2011
  • Obrázek uživatele pavla
    pavla (anonym)

    Pokud se týká obecných znalostí v problematice energické hodnoty potravin, jsou znalosti většiny obyvatel mimořádně nízké a na dotaz k této tématice zmíní možná kalorie nebo jouly, ale o radiovitalitě potravin neví většinou nic. Přitom právě radiovitalita potravin je to, co nás drží při životě, nebo zabíjí. více na http://www.albert-sd.cz/energie-potravin-a-jeji-vliv-na-zdravi/

    Zář 15, 2013
  • Obrázek uživatele lida
    lida (anonym)

    vadi kardamon na zazivaci ustroji

    Črv 26, 2016
  • Obrázek uživatele Vliv energie potravin na člověka?
    Vliv energie po... (anonym)

    Dodají mu energii.

    Črv 26, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama