
Příprava je jednoduchá, rychlá, domací jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.
Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:
1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírodního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou
Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používáme už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.
Postup přípravy domácího jogurtu:
Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.
Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý poklicí.
Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.
S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.
MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa
Komentáře (43)
- odpovědět
Dub 20, 2012- odpovědět
Dub 20, 2012- odpovědět
Dub 21, 2012- odpovědět
Dub 21, 2012- odpovědět
Dub 21, 2012- odpovědět
Dub 21, 2012- odpovědět
Dub 22, 2012- odpovědět
Dub 23, 2012- odpovědět
Dub 23, 2012- odpovědět
Dub 25, 2012- odpovědět
Dub 25, 2012- odpovědět
Dub 26, 2012- odpovědět
Kvě 02, 2012- odpovědět
Čer 17, 2012- odpovědět
Čer 18, 2012- odpovědět
Čer 20, 2012- odpovědět
Črv 02, 2012- odpovědět
Zář 28, 2012- odpovědět
Zář 28, 2012- odpovědět
Čer 12, 2013- odpovědět
Čer 12, 2013- odpovědět
Dub 15, 2014- odpovědět
Dub 15, 2014- odpovědět
Dub 15, 2014- odpovědět
Dub 15, 2014- odpovědět
Dub 15, 2014- odpovědět
Dub 21, 2014- odpovědět
Dub 22, 2014- odpovědět
Dub 22, 2014- odpovědět
Dub 22, 2014- odpovědět
Dub 22, 2014- odpovědět
Dub 22, 2014- odpovědět
Dub 23, 2014- odpovědět
Dub 23, 2014- odpovědět
Dub 27, 2014- odpovědět
Srp 05, 2014- odpovědět
Srp 05, 2014- odpovědět
Srp 29, 2014- odpovědět
Led 28, 2018- odpovědět
Feb 28, 2018- odpovědět
Feb 28, 2018- odpovědět
Feb 28, 2018- odpovědět
Bře 27, 2018Přidat komentář