
V roce 1998 zpracovala skupina amerických vědců výsledky 1500 studií a díky nim můžeme vyslovit jisté závěry o významu určitých složek výživy, zpracování potravin nebo tělesného cvičení pro několik nejčastějších zhoubných nádorů.
Rakovina jícnu:
nádor potlačuje - zelenina, betakaroten, vit. C, minerály
nádor podporuje - kouření, alkohol
Rakovina žaludku:
nádor potlačuje - zelenina, betakaroten, vit. C, minerály, čaj, celozrnný chléb
nádor podporuje - solení, grilování
Rakovina slinivky břišní:
nádor potlačuje - zelenina, minerály, betakaroten
nádor podporuje - kouření
Rakovina tlustého střeva a konečníku:
nádor potlačuje - tělesné cvičení, minerály, vláknina, betakaroten
nádor podporuje - alkohol, maso, grilování, celkové množství tuků, obezita, kouření
Rakovina močového měchýře:
nádor potlačuje - zelenina, betakaroten
nádor podporuje - kouření, káva
Rakovina hrtanu:
nádor potlačuje - ?
nádor podporuje - alkohol, kouření
Rakovina prsu:
nádor potlačuje - zelenina, betakaroten, vit. C. tělesná činnost
nádor podporuje - alkohol, rychlý růst při dospívání, celkové množství tuku ve stravě, obezita
Rakovina prostaty:
nádor potlačuje - zelenina
nádor podporuje - celkové množství tuku ve stravě
Nemůžeme prohlásit některou potravinu za "zcela zdravou" nebo za "zcela škodlivou". Doporučujeme smíšenou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny.
Zpravováno podle článku Prof. MUDr. Zdeňka Dienstbiera, DrSc. v časopisu Vital
Komentáře (12)
- odpovědět
Zář 15, 2006- odpovědět
Říj 24, 2006- odpovědět
Feb 07, 2007- odpovědět
Feb 08, 2007- odpovědět
Dub 17, 2007- odpovědět
Kvě 01, 2007- odpovědět
Črv 09, 2007- odpovědět
Kvě 13, 2008- odpovědět
Čer 11, 2008- odpovědět
Zář 24, 2009- odpovědět
Říj 25, 2010- odpovědět
Dub 11, 2013Přidat komentář