Yerba Maté: Zelený poklad Jižní Ameriky
Historie yerba maté
Yerba maté (Ilex paraguariensis) je stálezelený keř, který roste v Jižní Americe, především v Paraguayi, Argentině, Brazílii a Uruguayi. Historie tohoto nápoje sahá až do dávných dob, kdy ho domorodé kmeny pili při různých rituálech. Yerba maté se stala středem pozornosti španělských conquistadorů, kteří se střetli s její kulturou a začali ji pít sami. Od té doby se yerba maté stala důležitou součástí jihoamerické kultury.
Příprava yerba maté
Příprava yerba maté je skutečně uměním a má své rituály. K tomu budete potřebovat speciální nádobu nazývanou "matero" nebo "cuia," která je často vyrobena z dýně nebo keramiky. Dále budete potřebovat kovovou slámku s filtrem, nazývanou "bombilla."
Postup přípravy yerba mate:
- Naplnění matera: Naplňte matero asi do 2/3 až 3/4 suchou yerba mate. Záleží na tom, jak silný nápoj chcete.
- Zakrytí a protřepání: Zakryjte otvor matera dlaní a protřepejte ho několikrát nahoru a dolů. To pomáhá yerba mate listům, aby se jemnější částice dostaly nahoru a neucpávaly bombillu.
- Naklonění matera: Nakloňte matero na jednu stranu, aby yerba mate vytvořila "kopeček" na jedné straně nádoby. Tím vytvoříte místo pro vodu a umožníte listům, aby se mohly rovnoměrně nasáknout.
- Přidání chladnější vody: Nejprve přidejte trochu chladnější vody (ne teplé) na stranu bez yerba mate. To pomáhá uvolnit chuť a chrání listy před spálením, což by mohlo způsobit hořkost.
- Vložení bombilly: Počkejte, až se voda vsákne, a poté jemně vložte bombillu do "kopečku" yerba mate.
- Přidání teplé vody: Pomalu přidejte teplou vodu (nikoli vařící) do prostoru, kde jste přidali chladnější vodu. Snažte se nepřelévat kopeček yerba mate, aby zůstal suchý.
- Pití mate: Pijte mate přes bombillu. Snažte se nevysávat příliš silně, aby se bombilla neucpala.
- Doplnění vody: Jakmile vypijete veškerou vodu, můžete znovu přidat teplou vodu a pokračovat v pití. Yerba mate můžete zalévat opakovaně, dokud neztratí chuť (to se nazývá "lavado").
Tipy:
- Někteří lidé přidávají do yerba mate různé bylinky nebo kousky citrusových plodů pro různé chuťové variace.
- Voda by nikdy neměla být vařící, protože vysoká teplota může spálit yerba mate a způsobit, že nápoj bude příliš hořký.
- Můžete si také připravit yerba mate v termosce, která udrží vodu na optimální teplotě.
Zdravotní přínosy yerba maté
Yerba maté není jen chutný nápoj, má také několik zdravotních výhod:
- Stimulace: Yerba maté obsahuje kofein, který může zvýšit energii a pozornost, ale na rozdíl od kávy nezpůsobuje takové prudké náhlé stoupání a pády energie.
- Bohatá na antioxidanty: Yerba maté je plná antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění.
- Podpora trávení: Yerba maté může podpořit trávení a pomoci při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
- Zlepšení duševního stavu: Mnoho lidí pociťuje, že yerba maté pomáhá zlepšit náladu a snižuje úzkost.
- Omezování hladu: Kofein v yerba maté může také potlačit chuť k jídlu, což pomůže s kontrolou hmotnosti.
Závěr
Yerba maté je nejen oblíbeným nápojem v Jižní Americe, ale získává stále větší popularitu i v jiných částech světa. Jeho bohatá historie, unikátní příprava a zdravotní přínosy jej činí zajímavým a zdravým alternativním nápojem kávy a čaje. Pokud máte rádi exotické nápoje a hledáte nový způsob, jak si dopřát energii a zároveň se těšit na bohatou kulturu, yerba maté by mohla být právě pro vás. Pamatujte též, že příprava a pití yerba mate je často sociální aktivita, při které se matero a bombilla sdílí v kruhu přátel nebo rodiny, přičemž každý pije až do vyčerpání vody, než se nádoba znovu naplní a podá další osobě.
MK
Komentáře

Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.
Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí:
- nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
- není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
-
neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".
Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.

Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.
Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí:
- nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
- není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
-
neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".
Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.
na matéčku ujíždím již roky
- Odpovědět
Pošli odkaz