Žaludeční vředy - výživa a doplňky stravy

Žaludeční vředy či gastroduodenální vředy jsou zánětlivým onemocněním postihujícím žaludek, dvanácterník a jícen. Většinou se žaludeční vředy vytvoří v organismu následkem infekce bakterií Helicobacter pylori. Vředy jsou nebezpečné zejména možností prasknutí či přechodu do rakoviny.

Příznaky:

-  bolest břicha při příjmu potravy (zejména oblast nadbřišku těsně pod hrudním košem) nebo bolest nalačno (dvanácterníkové vředy)

-  nadýmání a pocit plnosti

-  nevolnost a pocit na zvracení

-  pálení jícnu, reflux

-  nadměrné slinění

-  ztráta chuti k jídlu

-  zvracení krve

-  pálení žáhy

-  hnilobně páchnoucí stolice

 

Diagnóza se stanovuje po gastroskopickém vyšetření.

 

Zásady výživy a zdravé životosprávy proti vzniku žaludečních vředů:

  • Klid a pravidelnost při jídle – ideálně 5x denně menší porce
  • Omezení stresů
  • Vyhýbání se příliš kořeněným a smaženým jídlům
  • Nekouřit
  • Omezit konzumaci alkoholu
  • Vyhýbání se syceným nápojům s bublinkami a ovocným džusům
  • Omezení kofeinu
  • Omezení sladkostí a cukru (sladká strava zvyšuje žaludeční kyselost)
  • Opatrnost při používání léků proti bolesti
  • Dostatek vlákniny ve stravě

 

Při léčbě vředů lze kromě léků doporučených lékařem využít i příznivý vliv některých doplňků stravy a potravin:

Šťáva z celých listů aloe vera (s odstraněnými dráždivými antrachinony) či Aloe vera gel - Vedle znecitlivujícího účinku působí aloe jako koagulační, baktericidní, desinfikující a hojivý prostředek. Především ale zabraňuje nadměrné sekreci žaludečních kyselin díky svému pH, potlačujícímu pronikání zásadité žluči. Jde vlastně o jednu z nejstarších indikací aloe. 

L- glutamin – aminokyselina, která je hlavním metabolickým zdrojem pro buňky žaludeční a střevní sliznice. Urychluje hojení vředů v zažívacím traktu a podporuje proces opravy buněk.

Masticha - je přírodní pryskyřice produkovaná na řeckém ostrově Chios. Její získávání a výroba je chráněna, nakolik se ve své účinné podobě získává pouze jižní části tohoto ostrova. Produkty z ní podporují zdravý žaludek a trávení.

Manukový med - Výzkum prokázal, že manukový med může být účinný při některých infekcích zažívacího traktu, které způsobuje bakterie Helicobacter pylori. Infekce způsobená H. pylori je příčinou peptických vředů. Podle Linus Pauling Institutu studie prokázaly, že manukový med může působit preventivně proti tomu, aby se bakteriím v zažívacím ústrojí dařilo.

Šťáva z kyselého zelí – Obsahuje hodně fytonutrientů. Zelná voda může pomoci urychlit hojeni vředů. Odborníci se domnívají, že je to způsobeno tím, že zelí i šťáva ze zelí pomáhají posilovat odolnost žaludeční stěny.

Brokolice - obsahuje látku sulforafan, která se považuje za jednu z nejúčinnějších přírodních zbraní proti Helicobakter pylori

Banány obsahují vitamín U. Neutralizují nadměrnou produkci žaludeční kyseliny a zmírňují dráždění vředu, jelikož potahují sliznici žaludku.

Autor: MK

 

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Cilka
    Cilka (anonym)

    důležité je brát probiotika, které jsou základem naší imunity a udržují správnou střevní mikrofloru

    Feb 01, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama