Zázvor - koření i léčivo

V praxi se používá zázvor čerstvý nebo sušený. Čerstvý zázvor má neopakovatelnou vůni i chuť a lze ho v současnosti koupit i v naší obchodní síti. Na trh se dále dostává loupaný a neloupaný zázvor. Zázvor se upravuje tak, že oprané oddenky se oloupou bambusovými nožíky a poškozená místa se odstraní a zarovnají. Následuje máčení ve vápenné vodě nebo bělení chlorovým vápnem a poté sušení za přístupu vzduchu. Neloupaný zázvor (černý zázvor) se pouze opere, očistí a následně suší. Do obchodní sítě však většinou přichází sušený zázvor mletý.

Obsahové látky:
V čerstvém oddenku (Zingiberis officinale rhizoma) je zastoupeno především 1,5-3 % silice, která se skládá hlavně ze směsi různých terpenů. Zastoupen je především seskviterpen zingiberen, bisabol, ar-curcumen a mono-terpeny cineol, citral, borneol a jiné. Palčivou chuť vyvolávají rovněž terpeny, a to gingeroly i fenylpropan shogaol. Přítomen je i alkaloid capsaicin, obsažený především v plodech pálivé papriky. Způsobuje pocit lokálního dráždění, které je doprovázeno překrvením a pocity pálení.

Využití:

Sušený zázvor slouží především jako kuchyňské koření do polévek, omáček, k přípravě masa a uzenin, ke kořenění ovoce a zeleniny, ale také cukrovinek a pečiva. Toto využití má i v potravinářském průmyslu, ale také ve farmacii a parfumerii. Užívá se však i při výrobě různých likérů, piva, ionizujících vod a přidává se i do řady kořenících směsí, například kari.

Čerstvý zázvor má obdobné užití, navíc je výborný k přípravě čaje, slouží ke kandování i výrobě bonbonů. Dále se z něho pomocí etanolu získává zázvorový extrakt s širokými možnostmi využití, například do kečupů, dresinků apod. Velmi známé, zejména v Anglii a USA, je zázvorové pivo (gingerbeer), v jiných oblastech zase lihové nápoje, často jde o zázvorový extrakt.

Léčivé účinky - Indikace:

Zlepšuje trávicí procesy ve střevech a vyprazdňování aktivací peristaltiky, zvyšuje koncentraci enzymu amylázy ve slinách. Snižuje sérový cholesterol a zmenšuje agregaci krevních destiček, čímž působí preventivně proti ateroskleróze a srdečním poruchám. Patří mezi nejlepší léky proti nevolnosti, zejména u kinetóz. Léčí i kašel s velkým množstvím hlenu a nachlazení, angínu a záněty průdušek. Patří rovněž k prostředkům užívaným k léčbě impotence a prostaty.

Zevně se užívá na bolesti zad a kloubů, často ve formě horkých obkladů, ale také k masáži při parézách, například při ochrnutí lícního svalu. Bývá rovněž přísadou do ionizujících a prokrvujících koupelí.


Způsob užití:

Nejčastěji se užívá nálev z 10 g čerstvého oddenku ve vodě se surovým cukrem nebo mlékem. Podává se ve dvou denních dávkách na lačno. Usušený oddenek se doporučuje buď ve formě prášku (2-3 g denně), nebo se ze 4-12 g drogy připravuje odvar.

Výborným prostředkem k léčení nachlazení a chřipky je čerstvý zázvor naložený v medu, kterýje možno podávat i dětem. Vhodný je rovněž extrakt: čerstvý zázvor se naloží do 40% etanolu v poměru 1:10. Nechá se na teplém místě alespoň 15 dnů. Občas se promíchá. Užívá se 10-15 kapek třikrát denně asi půl hodiny před jídlem.

Zvláště v zimním období se čerstvý zázvor přidává k potravinám chladné povahy, například zelenině. Zevně se na postižená místa nanáší kasička vyrobená ze sušeného zázvoru rozmíchaného v horké vodě.


Poznámka:
Neužívat v těhotenství, při kojení a vředech zažívací soustavy!


Charakteristika TČM:
Vlastnosti drogy (shengjiang) > povaha teplá až horká, chuť palčivá, vazba k dráze plic,sleziny a žaludku (čerstvý), sleziny, žaludku, srdce, plic (sušený).

Otevírá povrch, rozptyluje chlad, zastavuje krvácení a zprůchodňuje cévy, rozpouští hleny, obnovuje jang, zahřívá dráhy a střední ohniště.


Kontraindikace a neslučitelnost:

Horkost z prázdnoty jin a chaotický tok krve vlivem horkosti. Nekombinovat s druhem Trichosanthes kirilowii!


Zdroj: Pavel Valíček - Koření a jeho léčivé účinky, nakladatelství Start

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele ema
    ema (anonym)

    Dočetla jsem se, že diabetici mohou zázvor pouze po dohodě s lékařem. Není ale uvedeno proč. Mám dia II. stupně 6,8-7,6 a můj pan doktor zdá se že homeo moc neprožívá. Poradíte??? Díky

    Črv 05, 2008
  • Obrázek uživatele Hane
    Hane (anonym)

    To nevím,ale je pro tělo skvělej a moc dobře chutná v čaji,pomazánkách,se zeleninou,nebo si s ním jen tak propláchni pusu,nebo požvýkej,příjemně osvěží a pročistí.Záleží na původu,ochutnej někde na dovče,v Čechách většinou bývá "lehce odleželý".

    Črv 05, 2008
  • Obrázek uživatele K
    K (anonym)

    Mě by zajímalo, zda se účinek léčivých látek v zázvoru nesnižuje zalitím vroucí vodou (např. při přípravě čaje)..nevíte? Děkuji

    Feb 10, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Zázvor se přelívá pouze vodou cca 70-80°C !

    Feb 22, 2009
  • Obrázek uživatele Zázvor
    Zázvor (anonym)

    http://www.zazvor.info/ - web s informacemi o zázvoru

    Črv 04, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama