Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Zdravá lehká letní jídla: Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem

Přinášíme tip na lehký letní pokrm z cizrny. Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Je nepostradatelný pro vegetariány a doporučuje se ke konzumaci dětem a těhotným ženám. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %).

Počet porcí: 4 (1 porce   190g z toho 140g medailonky)
Náročnost: 20 min (+ namáčení cizrny a vaření cizrny)
Veganský recept - pokud nahradíte jogurt například sojovým či jiným jogurtem a vejce rozmixovanými namočenými lněnými semínky
Bezlepkový recept
Vegetariánský recept
      
 
Ingredience:
200 g Cizrna                                                                                 
20 g Česnek                                                                                  
2 ks Vejce                                                                  
170 g Olej řepkový                                                                   
50 g Strouhanka                                                                         
50 g Sýr Eidam                                                                          
Sůl dle chuti                                                                                      
Pepř mletý dle chuti                                                                                         
Provensálské koření dle chuti                                                               
200g Jogurt bílý                                                                
    
Postup:
Namočíme cizrnu přes noc. Druhý den propláchneme, uvaříme do měkka a zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a vymícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme 4 ks placiček na porci, které osmažíme na pánvi potřené olejem. Bílý jogurt smícháme s nastrouhaným česnekem, přidáme sůl, provensálské bylinky či libovolné bylinky ze zahrádky. Jogurt je dobré nechat alespoň 30 minut odpočinout, aby se v něm pěkně rozležel česnek. A máme hotovo. Cizrnové medailonky podáváme přelité jogurtovým dipem a s čerstvou zeleninou.

EXTRA TIP: Pokud máte rádi veganské recepty, nevylívejte vývar z cizrny do umyvadla, ale využijte jej na vyšlehání sněhu, který nahradí vaječné bílky. Vývar z cizrny zredukujte asi na 1/3.Z vytvořeného sněhu můžete vyrobit pusinky či jiný vám známý recept.

Přidat komentář

Reklama

Reklama