
Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají tělu množství vitamínů a minerálů.
Krém z bílých fazolí a tuňáka podávaný s francouzskou bagetou
Výsledkem nevšedního spojení bílých fazolí a tuňáka je až překvapivě zajímavá a lahodná chuť, jíž dodávají na pikantnosti filátka ančoviček a čerstvá citronová šťáva. Dozlatova ogrilované plátky francouzské bagety potřené teplým olivovým olejem provoněným česnekem, olivami a tymiánem pak tvoří zcela okouzlující doprovod, který se výtečně hodí i k jakémukoliv jinému pokrmu.
Pro 6 osob:
300 g bílých máslových fazolí v konzervě
150 g tuňáka v olivovém oleji
3 ančovičky
1 lžíce citrónové šťávy
Půlka francouzské bagety
1 stroužek česneku, oloupaný a rozkrojený napůl
10 malých černých oliv, vypeckovaných
pár snítek čerstvého tymiánu + na ozdobení
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Fazole necháme okapat a vložíme do mixéru. Přidáme tuňáka i s olivovým olejem, v němž byl naložen, ančovičky a citronovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a špetkou soli a přemístíme do misky.
Předehřejeme gril. Bagetu nakrájíme na plátky o šířce asi 1 cm, rozložíme na plech a opečeme z jedné strany dozlatova. Do menší pánve dáme olivový olej, rozkrojený stroužek česneku, celé olivy a tymián, a několik minut prohříváme na mírném ohni. Česnek, olivy a tymián vyjmeme a provoněným olivovým olejem potřeme opečené plátky bagety.
Misku s krémem ozdobíme snítkami čerstvého tymiánu a olivami, položíme doprostřed velkého talíře, okolo rozmístíme plátky bagety a servírujeme
Zdroj: Veronika Zemanová- Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada
Přidat komentář