
Časová náročnost tohoto receptu je 40 min + sušení chipsů 50 minut.
Počet porcí: 4 porce
Ingredience:
Polévka
-
1 kg rajčat
-
4 mrkve
-
2 stroužky česneku
-
2 červené cibule
-
50 g másla
-
500 ml vývaru
-
100 g čerstvé bazalky
-
50 g zázvoru
-
voda
-
sůl
-
pepř
-
balsamicový ocet
-
olivový olej
Chipsy
-
150 g rýže
-
voda
-
sůl
-
čerstvé bylinky a semínka dle chuti
-
rostlinný olej
Postup:
Rýžové chipsy
Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme. Následně uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 - 50 min.
Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund. Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.
Polévka
Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut.
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.
Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem.
Dobrou chuť!
Zdroj: www.pavelberky.com
Komentáře (1)
- odpovědět
Čer 10, 2021Přidat komentář