Reklama

5 způsobů, jak používat méně soli

Sůl je nezbytná pro tělo. Sodík v soli pomáhá přenášet nervové impulsy a stahovat svalové vlákna. Spolupracuje také s draslíkem, aby vyrovnal hladiny tekutin v těle. Potřebujete však pouze malé množství soli - méně než jednu desetinu čajové lžičky denně. Průměrný Američan má takřka 20krát tolik.

Organismus se může obecně přebytku sodíku,zbavit, u některých lidí však zvýšená konzumace sodíku způsobuje, že tělo zadržuje vodu. Tím se zvyšuje množství tekutiny tekoucí cévami, což může zvýšit krevní tlak.

Většina soli, kterou lidi konzumují, pochází z polotovarů a zpracovaných potravin. Vedoucími viníky jsou kupované svačinky, sendvičové maso, uzené a sušené maso, konzervované džusy, konzervované a instantní polévky, pizza a další rychlé občerstvení a spousta koření a omáček. Ale dost soli pochází též z domácí slánky. Takže stojí za to najít alternativy.

Zde je pět způsobů, jak snížit množsví sodíku při vaření nebo u stolu:

Používejte koření a další látky zvyšující chuť. Přidejte chuť k vašim oblíbeným pokrmům kořením, sušenými a čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusy, octy a vínem.

Reklama

Využívejte ořechy a semena jako zdroj zdravých tuků v kuchyni. Použití správných zdravých tuků - od pražených ořechů a avokáda až po olivy, řepku, sóju a jiné oleje - mohou dodat bohatou chuť jídlu i bez soli.

Opečení či opražení potravin na pánvi vytváří chuť. Restování zvýrazňuje přirozenou sladkost mnoha druhů zeleniny a chuť ryb i kuřat. Pokud připravujete jídlo na páře, vyzdvihněte chuť vymačkanou citronovou šťávou.

Získejte celozrnné obiloviny z jiných zdrojů než z chleba. Dokonce i celozrnný chléb, i když je zdravější než bílý, může obsahovat značné množství sodíku. Chléb obsahuje sůl nejen pro chuť, ale také pro zajištění toho, aby těsto kynulo správně. Můžete vynechat tuto sůl navíc. Například namísto toastů ke snídani vaříme oves, špaldu nebo jiná neporušená celá zrna s čerstvým nebo sušeným ovocem.

Kupujte sezonní potraviny a to nejlépe od svého místního farmáře. Nakupování čerstvých surovin s maximální přírodní chutí omezí potřebu přidávat co nejvíce soli.

Zdroj: Harvard Medical School

Reklama

Komentáře

Karolina 37 (St, 14. 11. 2018 - 11:11)
Hlavne by clovek nemohl chodit do restauraci. Jen v malo restauracich soli malo a dodavaji automaticky slanku a koreni k dochuceni. Jinak i uplne omezeni soli muze byt problem - v tehotenstvi jsem mela krece do nohou a nakonec mi zjistili, ze jsem mela malo sodiku.
Reklama