Reklama

6 důvodů, proč jíst luštěniny

Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada.

1. Zasytí vás
Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které lidské tělo obecně nejdéle tráví. Rozhodně se vám po snězení luštěninového pokrmu nestane, že byste už po půl hodině opět kroužili
okolo lednice a vyhlíželi, čím ho zajíte. Nebude vás po nich honit mlsná, nebudete mít hlad a zároveň nepřijmete zbytečné množství kalorií. A proto jsou ideální volbou v období redukce
váhy.

2. Pomohou vám ušetřit
Pytlík čočky, fazolí nebo hrachu vyjde na pár korun a jídla z něj navaříte pro velkou rodinu. K luštěninám se tedy nemusíte uchylovat jen v době hubnutí, ale i v době, kdy chcete trochu
ušetřit, a přitom stále jíst kvalitně. Luštěniny si navíc nežádají žádné speciální složité recepty, nejčastěji je jíme samotné, jen lehce upravené a doplněné o zeleninu či obilniny. Právě
obilniny (rýže, kukuřice, žito, pšenice,...) pomáhají zvýšit využitelnou hodnotu bílkovin. Za luštěninové pokrmy tedy opravdu příliš neutratíte.

3. Obsahují celou řadu důležitých látek
Luštěniny jsou bohatým zdrojem nejen bílkovin, ale i řady stopových prvků. Najdete v nich minimum tuků a cukrů, naopak velký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, železa, zinku či selenu. Čočka obsahuje téměř dvakrát více železa než jiné luštěniny.

4. Doplní váš denní příjem vlákniny
Luštěniny bývají oblíbené také pro svůj velký podíl vlákniny. Na konkrétní počet gramů vlákniny, který by měli dospělí přijímat, se názory různí, pohybovat bychom se ovšem měli
minimálně mezi 20 až 30 gramy. Kdo to někdy zkoušel, ví, jak těžké je dostatek vlákniny denně přijmout. Luštěniny jsou jejím bohatým zdrojem. Zejména fazole, ve kterých najdete
až 16 gramů vlákniny na 100 gramů fazolí.

Reklama

5. Šetří životní prostředí
Když se ve svém jídelníčku zaměříte více na konzumaci jednodušších pokrmů, které pocházejí z lokálních surovin, ocení to i životní prostředí. Snídat avokádový chléb je sice pro naše tělo čas od času také zdravé, ovšem avokádo muselo přeletět celou planetu, než jste si ho mohli v obchodě přihodit do košíku. Například hrách je naší oblasti mnohem blíž. Zároveň i vaše tělo je lépe zpracovává.

6. Jejich příprava vůbec nemusí trvat dlouho
O luštěninách je známo, že aby nenadýmaly, je třeba nechávat je namočené, naklíčené, vařit s bylinkami (saturejka, petrželka, fenykl, tymián, majoránka, bobkový list, anýz, máta, zázvor, řasa kombu) či dlouho vařit. Existují však výjimky. Například černou čočku belugu není třebanamáčet a postačí ji vařit dvacet minut ve vodě. Stejně tak půlený hrách, zelená čočka či červená čočka je uvařená velmi rychle a připravíte z ní pomazánky, zahustíte polévku nebo třeba omáčku na těstoviny.

MK

 

Reklama

Komentáře

EP (Čt, 26. 11. 2020 - 21:11)
Souhlasím, že luštěniny jsou skvělá věc. Já mám nejraději cizrnu - do salátů, "na smetaně" nebo jako falafel. Jednoduchý recept jsem našla tady https://www.pestryjidelnicek.cz/falafel-nejoblibenejsi-recept-z-cizrny/
Reklama