Reklama

Bezlepkové hody

Lepek je bílkovina obsažená v obilí, která mnoha lidem nedělá dobře. Naše recepty vás snadno přesvědčí, jak může být bezlepková strava pestrá a nápaditá.

Žampiony plněné klobáskou chorizo
„Tohle jídlo je lehké, a přitom překvapivě výživné. Ve spojení se salátem představuje ideální letní oběd. Pro večerní posezení s přáteli vybírejte menší hlavičky žampionů a pikantní chorizo,“ doporučuje Sabina Kmecová z kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, kde nabízejí také jídla bez lepku. „V posledních letech sledujeme zájem lidí o pokrmy bez lepku, a tomu uzpůsobujeme i naši nabídku zákusků, bezlepkových dortů a dalších jídel. V budoucnu předpokládáme, že bude tento trend ještě sílit, a proto se na něj chceme více zaměřit.“
Suroviny (pro 4 osoby): 8 větších pevných žampionů, 150 g kvalitní chorizo klobásky, 3 oloupaná cherry rajčata (můžou být i z konzervy), 2 malé šalotky, olivový olej, 100 g sýra (např. gouda), čerstvá plocholistá petržel
Postup:
1. Omyjte žampiony, odřízněte jim nožičky a ty nakrájejte na malé kousky. Chorizo klobásky oloupejte a také jemně pokrájejte (případně můžete obojí společně rozmixovat nahrubo).
2. Na pánvi na olivovém oleji nechte lehce zezlátnout najemno nakrájenou šalotku, přidejte směs chorizo klobásek a nožiček žampionů. Přidejte pokrájená rajčata a krátce orestujte.
3. Klobouky naplňte připravenou směsí a rozložte je náplní nahoru do zapékací misky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10-15 minut.
4. Nastrouhejte najemno sýr a žampiony jím posypte. Zapečte dalších 5 až 10 minut do zlatova. 5. Při servírování posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Náš tip: Delikátní chuť plněných žampionů skvěle doplní variace zelených salátů s dipem vymíchaným z 1 lžíce kvalitní majonézy, 1 lžíce zakysané smetany a 1 lžičky hrubozrnné hořčice.

Bazalkové pesto
„Jako milovnice italské kuchyně si už roky hrajeme s domácími pestíčky. Bazalkové pesto je lekce číslo jedna, a když si jednou uděláte své vlastní doma, na to z obchodu už nikdy nepomyslíte. Trik je přidat více oleje, pesto se vám tak vytvoří bleskově a je prostě božské,“ říká známá moderátorka Jana Havrdová, která spolu se svými kamarádkami založila Ourlovelycooking.com, web plný originálních, zdravých a chutných receptů.
Suroviny:
2 velké hrsti bazalkových lístků, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g pinií, 2 stroužky česneku, olivový olej dle potřeby, sůl, pepř, případně chilli papričky
Postup:
1. Opláchněte bazalkové lístky a otřepte z nich vodu. Nastrouhejte parmazán a na suché pánvi zlehka opečte pinie.
2. Všechny ingredience dejte do mixéru a zalijte je pořádnou dávkou olivového oleje.
3. Několikrát zkuste pulsně stisknout. Dle potřeby dolijte olej, osolte a opepřete.
Pesto dejte do skleniček a zavařte je. Takto vám vydrží celé měsíce. Je ale třeba ho vždy zalít dalším olejem, který pomáhá konzervovat!
Náš tip: Pesto můžete podávat s krekry plnými semínek, po kterých se doslova zapráší, sotva je položíte na stůl. Jednoduchý recept najdete na www.Ourlovelycooking.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama