Reklama

Brokolice, květák a zelí proti rakovině

Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji.

Souvislost mezi zmíněnými druhy zeleniny a nižším rizikem onemocnění rakovinou bylo známé už dříve. Výsledky studie otištěné v časopise British Journal of Cancer vysvětlují, jak se to děje. "Teď je jasné, že funkce určujících rakovinných genů je ovlivňována složením naší potravy," řekl šéf vědeckého týmu Eliot Rosen. Podle něj ale ještě musí být funkce obou látek na geny prozkoumána na molekulární úrovni.

Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, jež zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny, jako například rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

ajka (St, 26. 7. 2006 - 21:07)
a to jen v syrovém,nebo i tepelně upravenem stavu?
anonim (Pá, 13. 10. 2006 - 11:10)
brokolice je FUJ!!!!!!!!!!!!
lucka a simča (Pá, 13. 10. 2006 - 11:10)
bleeeeeeeeeeeeeeeeee
Návštěvník (Pá, 13. 10. 2006 - 11:10)
Brokolice je humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
emil (Pá, 13. 10. 2006 - 11:10)
brokolice je humus.
Zdenka (Pá, 9. 2. 2007 - 10:02)
Jak mohou čtenáři takto reagovat? Brokolice je výborná, chutná, mám ji ráda!!!
Iva (Pá, 9. 2. 2007 - 10:02)
Jo, brokolice je výborná. Zrovna včera jsem ji zapékala s těstovinami, kouskama masa, trošku smetany a nahoru sýr. Mňam. Je ale fakt, že děti brokolici vybírají. Ale mě to nevadí, já to spasu.
Martinka (St, 14. 2. 2007 - 14:02)
nenávidim brokolici humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kacka (St, 14. 2. 2007 - 16:02)
brokolice je vybotna,jenom nechat v pare posolit a nahoru sejra,mnaaaaaaam
Petr (Čt, 15. 2. 2007 - 05:02)
Zdravím všechny, taky jsem neměl rád syrovou zeleninu. a jak jsem se s ní rychle dovedl zkamarádit, když jsem onemocněl a jsem jí vděčný za své zdraví. Pokud máte zájem, najděte si na internetu Dr. Walkera, který se zabýval tady tímto a dožil se ve zdraví 116-ti let. Doporučuju každému jeho knihy.
kel (Čt, 15. 2. 2007 - 12:02)
Brokolice je moderní zelenina 22. století. Komu chutná květák, tomu musí i brokolice, je to jeho ségra. Mám ji také rád i syrovou v salátových směsích a můj brácha by se mohl umlátit za brokolici vysmaženou v těstíčku. Je to jenom v hlavě a rozumu.
milda (Čt, 15. 2. 2007 - 21:02)
ja brokolici take rada, me se libi, ze je krasne zelena a kdyz ji dobre upravime tak je vyborna a zdrava, patri take do druhu makro-stravy
Návštěvník (Čt, 15. 2. 2007 - 21:02)
ja varim brokolici v pare,prosolir morskou soli,pak potru troskou masla v kterem jsem nastrouhala cesnek,treba 5strouzku a velmi si pochutnam.
Reklama