Reklama

Celozrnná mouka je zdravější

Poměr vyrobené mouky se bude do budoucna výrazně měnit ve prospěch celozrnné proti klasické. Zatímco loni činil jen pět procent z celkové produkce Mlýna Perner ze Svijan na Liberecku, příští rok už by to mělo být nejméně deset procent. Změna souvisí se stále větším důrazem na zdravý životní styl, celozrnná mouka je totiž lidskému zdraví výrazně prospěšnější.

Mlýn loni zpracoval 140.000 tun pšenice a jeho velkými odběrateli jsou například nadnárodní výrobci cukrovinek, kterým dodává převážně klasickou hladkou mouku. Ale i ti do některých výrobků začínají dávat celozrnnou.

Dosud mlýn dodával celozrnnou mouku pouze výrobcům pečiva a cukrovinek, ovšem nyní jedná s řetězci a chce se s klasickým kilovým balením celozrnné mouky dostat až k zákazníkovi. “Máme zájem jednat se všemi řetězci a myslím, že do půl roku by se mouka s názvem Pernerka mohla objevit alespoň v některých řetězcích,“ uvedl jednatel Daniel Perner.

Od klasické se celozrnná mouka liší v tom, že se mele celé zrno, tedy nejen jeho vnitřek, ale i otruby, tedy obal zrna, který obsahuje vlákninu a minerály a má lepší glykemický index. “Máme novou mlecí technologii, která výrazně zlepšuje parametry celozrnné mouky. Jelikož otruby jsou houževnatější než vnitřek zrna, zůstávaly v mouce ve větších částicích, takže pečivo se více rozsýpalo, rychleji tvrdlo a nebylo ani tak dobré. Tyto problémy mizí, protože mouka bude v kvalitě hladké,“ uvedl Perner.

Kromě klasické pšeničné mouky bude vyrábět také mouku špaldovou, žitnou, ovesnou, pohankovou a rýžovou. “Kromě rýže se dá všechno pěstovat v ČR, takže bereme od tuzemských dodavatelů. S pěstiteli jsem domluvený, že se zvýší osevní plochy pohanky a myslím, že i zemědělci budou rádi, že budou moct pěstovat něco jiného než jen pšenici a řepku,“ řekl Perner.

Reklama

Zájem o celozrnné výrobky roste především ve velkých městech, kde je hodně sportujících a aktivně žijících lidí. “Zájem je také vidět u prodejců a ještě je potřeba přesvědčit lidi ve výrobě, že je to trend, který by mohl vylepšit i jejich ekonomickou situaci,“ řekl Perner.

Chystá se rozvíjet i marketing směrem ke koncovému zákazníkovi, který bude postavený na dlouhodobé spolupráci například s Vysokou školou chemicko-technologickou a společném výzkumu a vývoji. “Nechci prázdné slogany, ale marketing založený na faktech, která řeknou zákazníkovi proč a v čem jsou celozrnné výrobky lepší. Chci, aby se připojili k propagaci i lékaři či foodblogeři,“ řekl Perner.

Zdeněk Meitner - ČTK

Reklama

Komentáře

Daniela (Po, 21. 5. 2018 - 23:05)
Když jsem byla na konzultacích ve světu zdraví, tak právě tu mi téže doporučovali a asi na tom něco bude
Petr (Út, 2. 7. 2019 - 17:07)
To je to samé jako očkování! Je všude doporučováno a přitom je to holej nesmysl! Nikdy jsem očkovanej nebyl kromě tetanu a jsem zdravej jako řípa! Naopak znám spoustu lidí, kteří mají po očkování zmrzačené dítě do konce života! Myslíte si, že vám nějakej doktor řekne pravdu, aby byl chudší o velice slušný měsíční výdělek? Myslíte si, že vám někdo v tom obchodě řekne, tohle je umělej sajrajt, to nekupujte?! Navíc ani v té zdravé výživě většinou neznají technologické postupy a opravdové složení! Podívejte se na jednoduchý příklad piva. Europiva obsahují takové sračky, že byste čuměli jak vyvoraný myši, protože to zakryje jednoduché složení pod celkovým pojmem chmelové produkty! To že pivo má být pouze z vody, chmelu a sladu (tedy to naše české hořké)! Ano, může být mouka kvalitní, nesmí ji ovšem produkovat nohsled člověka, který jenom pracuje! Více přemýšlet hlavou a když to nejde hlavou, tak alespoň selským rozumem! Na druhou stranu chápu, že poctivě už nekoupíte pomalu nic a musí mít lidé známí, kteří jsou morálně nezkažení a mají skromné hospodářství! Ale tvrdit, nebo papouškovat, nebo jen slepě věřit je k ničemu! Pokud mu není všechno u prdele!
! (Út, 22. 5. 2018 - 07:05)
Něco doporučit nebo zakázat patří k základním principům současné medicíny. Pojišťovnu to nic nestojí a pacientovi to zpravidla neublíží. Ostatně, názory se stále vyvíjejí, co bylo dříve zakazováno (např. vejce), je dnes opět doporučováno.
Pitrx (Út, 22. 5. 2018 - 20:05)
Celozrnná mouka je jakožto přísada do pokrmu neškodná, nicméně jsou dostupné hlubší rozbory, že zcela zdravá také není. Obsahuje totiž značné množství nepasternativních bio-tenzuálních mikroflorů, které při její časté konzumaci mohou vyvolat alergické reakce.
Ne (St, 23. 5. 2018 - 18:05)
Není
Zuzks (Čt, 21. 6. 2018 - 23:06)
od té doby, co mi ji ve světu zdraví doporučili si ji nemůžu vynachválit, perfektní náhražka klasik mouky
fetnerka (Ne, 30. 6. 2019 - 15:06)
Ta jeho mouka je uměle víc vyhnaná, než on sám! Místo mozku z chemky kostku! Ten by vojel i čerpače, kdyby ho do jeho análu pustila ta slepice z hnízda :-))). Tuto sračku si koupí jedině volič čerpače, tudíž korunovanej blbec a vůl!
Reklama