Reklama

Čočka a její zdravotní účinky

Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.

Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má energetickou hodnotu 315 kcal. Obsahuje hojné železa, měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné množství vitaminů skupiny B, především B, a B6, kyseliny pantothenovou a listovou, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.

Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.

S rozvahou by měli čočku jíst nemocní dnou, neboť 100 g obsahuje 115 mg purinových látek (vepřové maso jich má 150 mg). Ale s o to větším úspěchem si z ní mohou připravovat obklady: uvařená, rozmačkaná čočka smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.

Čočka je lékem proti červům, průjmů a silné menstruaci. Blahodárně působí při odtučňovacích kúrách. Prospívá při cukrovce, chudokrevnosti, měknutí kostí. Velmi dobře působí na tvorbu červených krvínek, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, při nedostatku železa chrání před infekcemi. Zevně pomáhá jako obklad na otoky a zduřelé žlázy. Při zácpě podáváme čočkový odvar s olejem a špetkou soli.

Reklama

Salát ze syrové čočky
Čočku namočíme na 12 hodin do vody, přecedíme, propláchneme a dáme na sítko nad nádobku s vodou, aby se semena nedotýkala vody. Zakryjeme navlhčenou gázou, aby ve vlhkém prostředí mohla semínka dobře klíčit. Proces je velice rychlý, v podstatě za 2 až 3 dny si můžete udělat výtečný salát, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou.

Zdroj: Pavel Váňa - Rady bylináře Pavla 3, nakladatelství Eminent

Reklama

Komentáře

Monika (Út, 12. 9. 2017 - 12:09)
Holky casto cocku nevari, protoze se dlouho vari nebo se dlouho namaci.. Ja doporucuji cervenou cocku, ktera se vari 20 minut, je lahodna a hlavne ma vice zdravi prospesnych prinosu, nez bezna.. Prectete si o ni zde na zdravem blogu --- https://www.slimming.cz/cervena-cocka/
a (Út, 12. 9. 2017 - 17:09)
Holky casto cocku nevari,...prč píšeš pokaždé pod jiným jménem?
! (St, 13. 9. 2017 - 08:09)
Holky casto cocku nevari,...Dealerko, obyč čočka se vaří asi 20 minut (a bez namáčení). Tu tvoji červenou jsem zkoušela a jediný rozdíl je v tom, že se červená barva změní na šedou, což vypadá dost nechutně.
!! (St, 13. 9. 2017 - 08:09)
Dealerko, obyč čočka se...To není jediný rozdíl. Další je v ceně! Už nikdy více takový šmejd.
www (St, 13. 9. 2017 - 12:09)
Také nevidím žádný větší rozdíl ve vaření obyčejné čočky, mám ji rád, červenou čočku jsme měli a nevidím na ní žádný větší rozdíl v chuti. Namáčení někdy děláme a neí to žádný problém, někdy i vaříme bez namáčení. To co tu Moniko píšeš je jen tvůj problém, koho znám vaří stejně jako my. měj se
Mára (St, 13. 9. 2017 - 21:09)
Dealerko, obyč čočka se...Protože se má vařit 10 minut, nanejvýš 12. Jestli jí Marcelka nebo Monika, má pokaždé při té reklamě jiné jméno - tak je taková důvěryhodná :) - vaří 20 minut, tak potěš koště...
A červenou jíme, protože nenadýmá. Jako asi jediná luštěnina.
Reklama