Reklama

Dlouhá polévka

Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě. Naši předkové pro ni měli velmi poetický název - "polévka do kouta", velmi silný vývar ze slepice. Podávala se rodičkám, aby rychle načerpaly sílu, nutnou pro normální chod domácnosti.

Číňané mají rádi všechno taxativně měřeno, proto tuto polévku uvádějí jako vývar, vařený osm nebo dvanáct hodin. Dlouhodobé vaření má své opodstatnění, krmíte-li se dlouhou polévkou, netrávíte pouze několik lžic tekutiny, ale také energii osmi nebo dvanácti hodin vaření. Čínská dietetika uvádí, že čtvrtlitr dlouhé polévky zabezpečí organismu základní energii na čtyřiadvacet hodin.

Velmi výhodné je vařit ve vývaru mořské řasy, dodají vývaru minerály, které pro obnovu tělesných funkcí jsou mimořádně potřebné.

Francouzi to vylepšili rozstrouhaným sýrem, přelitým hotovou dlouhou polévkou. Po vyluhování sýra vývar slijeme do hrnečku, rozkvedláme syrový žloutek a dáme nemocnému vypít; pokud má problémy s trávením, krmíme ho třeba po kapkách.

Z terapeutického pohledu tradiční čínské medicíny má dlouhá polévka nedocenitelný význam. Slaná teplá tekutina podporuje slanou chutí ledviny, které jsou zásobárnou základní energie živého organismu, teplotou zvyšuje kvalitu malinkatého ohýnku, který v ledvinách podle tradiční čínské medicíny hoří - ohýnku MING MEN. Čím delší je doba hoření, doba, po kterou se polévka připravovala, tím větší množství energie organismus získává.

Reklama

Možná to bude západním uším znít legračně, ale nejstravitelnější je energie ohně ze dřeva, méně stravitelná je energie z uhlí a ještě méně energie z plynu. Energii z elektrického vařiče nazývají současní staří čínští mistři jako chudou, energii z mikrovlnky jako mrtvou. Mikrovlnná trouba by se z pohledu čínské medicíny měla minimálně používat pro děti, těhotné a kojící matky, vyčerpané a nemocné osoby. V případě nádorového bujení by se mělo použití mikrovlnných zařízení naprosto vyloučit, protože jejich působení je velmi podobné působení nádoru a nikdo z nás nádor krmit určitě nechce.

Zdroj: Eva Joachimová, Radoslav Svoboda - Rakovina země neznámá?

Reklama

Komentáře

Grunt (St, 4. 7. 2007 - 12:07)
Já jsem taky Grunt... :)
Marcela (St, 4. 7. 2007 - 06:07)
Úplně souhlasím,
vždycky když jsem nějak oslabená nebo vyčerpaná, moje tělo si samo řekne, co potřebuje - silný vývar - buď slepičí nebo alespoň hovězí. Jen se musíme naučit poslouchat signály svého těla.
Návštěvník (St, 4. 7. 2007 - 07:07)
jako tim chceš říct co?
Návštěvník (St, 4. 7. 2007 - 08:07)
Co to tady řešíš za kravinu?
Návštěvník (St, 4. 7. 2007 - 10:07)
Už to vím,přečetla si to na hlavní stránce.
H. (St, 4. 7. 2007 - 10:07)
Polévka je grunt-kdo ji nejí ten je špunt.
špunt (St, 4. 7. 2007 - 12:07)
A já jsem zatím jenom špunt:-)
polévka (St, 4. 7. 2007 - 13:07)
A já jsem polévka.
Helena (St, 4. 7. 2007 - 20:07)
Pokud vím od syna - kuchaře - tak těmto dlouho vařeným vývarům se říká "redukce". Dělá se z králíka, kachny, hovězího aj.
Takže, nic nového pod sluncem.
Pp. (Čt, 5. 7. 2007 - 11:07)
Něco lepšího byste nevymysleli?????
ymf (Čt, 3. 1. 2008 - 20:01)
2Helena: Nikdo nerekl, ze je to novinka.. "Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě."
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Kraťas (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(
Tonda (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Mně taky chutnají rákosnický polívky, ale je to ukrutná žíravina.
Vysvětlení (Pá, 8. 8. 2008 - 13:08)
Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě. Naši předkové pro ni měli velmi poetický název - "polévka do kouta", velmi silný vývar ze slepice. Podávala se rodičkám, aby rychle načerpaly sílu, nutnou pro normální chod domácnosti.
Líba (Pá, 3. 1. 2014 - 20:01)
Jak mám doma v paneláku vařit na ohništi?
Reklama