Dlouhá polévka

Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě. Naši předkové pro ni měli velmi poetický název - "polévka do kouta", velmi silný vývar ze slepice. Podávala se rodičkám, aby rychle načerpaly sílu, nutnou pro normální chod domácnosti.

Číňané mají rádi všechno taxativně měřeno, proto tuto polévku uvádějí jako vývar, vařený osm nebo dvanáct hodin. Dlouhodobé vaření má své opodstatnění, krmíte-li se dlouhou polévkou, netrávíte pouze několik lžic tekutiny, ale také energii osmi nebo dvanácti hodin vaření. Čínská dietetika uvádí, že čtvrtlitr dlouhé polévky zabezpečí organismu základní energii na čtyřiadvacet hodin.


Velmi výhodné je vařit ve vývaru mořské řasy, dodají vývaru minerály, které pro obnovu tělesných funkcí jsou mimořádně potřebné.

Francouzi to vylepšili rozstrouhaným sýrem, přelitým hotovou dlouhou polévkou. Po vyluhování sýra vývar slijeme do hrnečku, rozkvedláme syrový žloutek a dáme nemocnému vypít; pokud má problémy s trávením, krmíme ho třeba po kapkách.


Z terapeutického pohledu tradiční čínské medicíny má dlouhá polévka nedocenitelný význam. Slaná teplá tekutina podporuje slanou chutí ledviny, které jsou zásobárnou základní energie živého organismu, teplotou zvyšuje kvalitu malinkatého ohýnku, který v ledvinách podle tradiční čínské medicíny hoří - ohýnku MING MEN. Čím delší je doba hoření, doba, po kterou se polévka připravovala, tím větší množství energie organismus získává.


Možná to bude západním uším znít legračně, ale nejstravitelnější je energie ohně ze dřeva, méně stravitelná je energie z uhlí a ještě méně energie z plynu. Energii z elektrického vařiče nazývají současní staří čínští mistři jako chudou, energii z mikrovlnky jako mrtvou. Mikrovlnná trouba by se z pohledu čínské medicíny měla minimálně používat pro děti, těhotné a kojící matky, vyčerpané a nemocné osoby. V případě nádorového bujení by se mělo použití mikrovlnných zařízení naprosto vyloučit, protože jejich působení je velmi podobné působení nádoru a nikdo z nás nádor krmit určitě nechce.


Zdroj: Eva Joachimová, Radoslav Svoboda - Rakovina země neznámá?

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (21)

  • Obrázek uživatele Grunt
    Grunt (anonym)

    Já jsem taky Grunt... :)

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Marcela
    Marcela (anonym)

    Úplně souhlasím, vždycky když jsem nějak oslabená nebo vyčerpaná, moje tělo si samo řekne, co potřebuje - silný vývar - buď slepičí nebo alespoň hovězí. Jen se musíme naučit poslouchat signály svého těla.

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    jako tim chceš říct co?

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Co to tady řešíš za kravinu?

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Už to vím,přečetla si to na hlavní stránce.

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele H.
    H. (anonym)

    Polévka je grunt-kdo ji nejí ten je špunt.

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele špunt
    špunt (anonym)

    A já jsem zatím jenom špunt:-)

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele polévka
    polévka (anonym)

    A já jsem polévka.

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Pokud vím od syna - kuchaře - tak těmto dlouho vařeným vývarům se říká "redukce". Dělá se z králíka, kachny, hovězího aj. Takže, nic nového pod sluncem.

    Črv 04, 2007
  • Obrázek uživatele Pp.
    Pp. (anonym)

    Něco lepšího byste nevymysleli?????

    Črv 05, 2007
  • Obrázek uživatele ymf
    ymf (anonym)

    2Helena: Nikdo nerekl, ze je to novinka.. "Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě."

    Led 03, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Kraťas
    Kraťas (anonym)

    Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty záhadné ingredience,tak vnitřně vyhoří....to by mne zajímalo jestli mají ocelový žaludky a játra...,to má děsný volty....SÍLA :-(

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Tonda
    Tonda (anonym)

    Mně taky chutnají rákosnický polívky, ale je to ukrutná žíravina.

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Vysvětlení
    Vysvětlení (anonym)

    Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě. Naši předkové pro ni měli velmi poetický název - "polévka do kouta", velmi silný vývar ze slepice. Podávala se rodičkám, aby rychle načerpaly sílu, nutnou pro normální chod domácnosti.

    Srp 08, 2008
  • Obrázek uživatele Líba
    Líba (anonym)

    Jak mám doma v paneláku vařit na ohništi?

    Led 03, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama