Reklama

16 důvodů proč jíst rýži

Domovem rýže je tropická jižní Asie. Vedle pšenice a žita je rýže nejdůležitější obilovinou světa, která poskytuje potravu skoro polovině světa. Nehodnotnější je přírodní hnědá rýže (rýže Natural). Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a B vitamíny. V zbylém zrnu je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. Tzv. Parboiled rýže má uchováno 80 % cenných živin. Zde jsou důvody, proč je rýže tolik ceněna:

1. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou.

2. Rýže neobsahuje cholesterol.

3. Rýže neobsahuje lepek (gluten) a proto je vhodnou potravinou pro lidi s alergií na lepek (celiakií).

4. Hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií.

Reklama

5. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.

6. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění.

7. "Rýžový sliz" pomáhá zmírnit průjem. K tomu účelu je vhodné uvařit 25 g rýže v 1 litru vody.

8. Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupence.

9. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.

10. Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny.

11. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru).

12. Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.

13. Konzumace rýže snižuje krevní tlak.

14. Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.

15. Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.

16. Podle makrobiotiky patří hnědá rýže mezi energeticky vyrovnané potraviny, tudíž není ani extrémně stahující či rozpínavá.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

Saša (Po, 18. 2. 2002 - 12:02)
Rýže Natural je základem naší stravy. Dělám ji pokaždé jinak a celá rodina ji milujem. Rýže s čočkou, rýže s dušenou zeleninou a sýrem, rýže s okurkou, rajčatem a zakysanou smetanou, rýže s rybičkami a cibulí, rýže se sójovým masem... M?am. Navíc příprava trvá rozhodně kračí dobu než klasická česká kuchyně s řízky a knedlíky. A netloustne se po ní!!!
Alena (Pá, 15. 12. 2006 - 12:12)
Taky sepřidávam k rýži Natural používam ji už dlouho a jsem s ní spokojená zhubla jsem 16kg a užívam ji i syrovou ráno pár zrníček před snídaní.Doporučuji každému kdo má kylá navíc.
Lenka (Pá, 15. 12. 2006 - 12:12)
Hurá, skvělé, ke všemu co tu bylo řečeno, dodávám, že rýže je zdravá, hlavně natural, a hlavně bezlepková, přispívá ke zdraví našich cév, protože pšenice nám zalepí cévy(mamka po cévní mozkové příhodě a následné operaci naprosto vyloučila lepek ze své stravy, a cítí se mnohem lépe, cévy se jí pročistily, a vyšetření vykázala mnohá zlepšení stavu jejich cév)Je to fajn, a souhlasím s kratší přípravou jídel s rýží, se sojou, teda všem Vám gratuluji a přeji hezké vánoce - já je teda budu mít bezlepkové! Dobrou chut!Ryby budu obalovat v kukuřičné strouhance, možná seženu i rýžovou mouku, takže zase RÝŽE!!!!!Ahojky Lenča, Ostrava-Poruba
Iva (Pá, 15. 12. 2006 - 12:12)
Chci začít používat rýži natural a to nejen kvůli kilům navíc. Ale nehubne se po ní jen v případě, že se nejí s masem? Jako dělená strava?
Bez masa by naše rodina nemohla fungovat.
magda (Út, 14. 8. 2007 - 14:08)
dekuji za rady
Farang (Út, 14. 8. 2007 - 15:08)
Vždy když jsem u přítelkyně v thajsku tak rýži jím od rána do večera a moc mi chutná. Ale tady, asi jí neumím dobře udělat je taková jiná. Líbil se mi tzv. ricecooker - takovej dalo by se říct moderní papiňák na rejži. Vypadá jako friťák, ale na rejži. To ale asi znáte. No a jasmínovou rejži dělali tak, že jí dali to bambusovýho košíku a ten košík s rejží na pánev - wok s vodou. Takže vlastně na páře. Moc dobrý :-)
kika (Út, 14. 8. 2007 - 15:08)
rýži miluju i suchou!
honey (Út, 28. 7. 2009 - 19:07)
diki moc sem z vědava jesli zhubnu¨:-)
Jiří (So, 7. 8. 2021 - 16:08)
Nezhubdnete, tedy pokud se budete hýbat jako dosud, není to ve změně stravy, ale o změně poměru výdeje a příjmu energie. Tak jednoduché to je zadání....., a tak složité provedení, ne není to složité, je to nezvyklé.
Držím palce všem, kdo přestanou hledat diety a začnou měnit každý svůj den.
rosta (Út, 17. 5. 2022 - 14:05)
pokud se budes trochu hejbat a nejist od rana do vecera mas sanci
Návštěvník (Út, 28. 7. 2009 - 20:07)
JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ RÝŽI ČERVÍKY.TAKY DOBRÝ
rosta (Út, 17. 5. 2022 - 14:05)
to jsou protejny k tomu mas hned vyvazenou stravu
Luboš (Út, 28. 7. 2009 - 23:07)
Nejen ,že je zdravá,ale je taky "ekonomicky" nejlevnější příloha,jak na hmotu ,tak ve výživné hodnotě.
martin (St, 10. 3. 2010 - 15:03)
riše -to maj mazlíčci rády...
bára (Čt, 19. 5. 2011 - 12:05)
jiný zdroj uvádí, že strava bohatá na hnědou rýži přispívá k nedostatku železa a vápníku - tudíž opak, co v bodě 5 tvrdíte vy
Peter (St, 27. 7. 2011 - 11:07)
JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ...Viete nam tu napisat vyrobcu tej ryze, aby sme sa jej vedeli vyhnut?
Stána (So, 21. 12. 2013 - 17:12)
Rýže je super příloha a jako hlavní jídlo je také super. Nejenže je finančně nenáročná, ale i výživově bohatá. Receptů je na netu dost. Takže pryč knedle, těstoviny, bílé pečivo a vařte na tisíc způsobů a jezte rýži. Netloustne se po ní podívejte na asiaty a jejich zdravotní stav.
Petr (Út, 10. 5. 2016 - 15:05)
JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ...No tak to jste nemusela už řešit, co k té rýži :-)
17. důvod (St, 11. 5. 2016 - 14:05)
je, že je 3x levnější než brambory.
pokud pridas pohyb mas sanci
Bára (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)
Mám ráda rýži s okurkou, rajčaty a zakysanou smetanou nebo ještě ze sardinkami a cibulkou.
Reklama