16 důvodů proč jíst rýži

Domovem rýže je tropická jižní Asie. Vedle pšenice a žita je rýže nejdůležitější obilovinou světa, která poskytuje potravu skoro polovině světa. Nehodnotnější je přírodní hnědá rýže (rýže Natural). Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a B vitamíny. V zbylém zrnu je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. Tzv. Parboiled rýže má uchováno 80 % cenných živin. Zde jsou důvody, proč je rýže tolik ceněna:

1. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou.


2. Rýže neobsahuje cholesterol.


3. Rýže neobsahuje lepek (gluten) a proto je vhodnou potravinou pro lidi s alergií na lepek (celiakií).


4. Hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií.


5. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.


6. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění.


7. "Rýžový sliz" pomáhá zmírnit průjem. K tomu účelu je vhodné uvařit 25 g rýže v 1 litru vody.


8. Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupence.


9. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.


10. Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny.


11. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru).


12. Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.


13. Konzumace rýže snižuje krevní tlak.


14. Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.


15. Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.


16. Podle makrobiotiky patří hnědá rýže mezi energeticky vyrovnané potraviny, tudíž není ani extrémně stahující či rozpínavá.


Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (16)

  • Obrázek uživatele Saša
    Saša (anonym)

    Rýže Natural je základem naší stravy. Dělám ji pokaždé jinak a celá rodina ji milujem. Rýže s čočkou, rýže s dušenou zeleninou a sýrem, rýže s okurkou, rajčatem a zakysanou smetanou, rýže s rybičkami a cibulí, rýže se sójovým masem... M?am. Navíc příprava trvá rozhodně kračí dobu než klasická česká kuchyně s řízky a knedlíky. A netloustne se po ní!!!

    Feb 18, 2002
  • Obrázek uživatele Alena
    Alena (anonym)

    Taky sepřidávam k rýži Natural používam ji už dlouho a jsem s ní spokojená zhubla jsem 16kg a užívam ji i syrovou ráno pár zrníček před snídaní.Doporučuji každému kdo má kylá navíc.

    Pro 15, 2006
  • Obrázek uživatele Lenka
    Lenka (anonym)

    Hurá, skvělé, ke všemu co tu bylo řečeno, dodávám, že rýže je zdravá, hlavně natural, a hlavně bezlepková, přispívá ke zdraví našich cév, protože pšenice nám zalepí cévy(mamka po cévní mozkové příhodě a následné operaci naprosto vyloučila lepek ze své stravy, a cítí se mnohem lépe, cévy se jí pročistily, a vyšetření vykázala mnohá zlepšení stavu jejich cév)Je to fajn, a souhlasím s kratší přípravou jídel s rýží, se sojou, teda všem Vám gratuluji a přeji hezké vánoce - já je teda budu mít bezlepkové! Dobrou chut!Ryby budu obalovat v kukuřičné strouhance, možná seženu i rýžovou mouku, takže zase RÝŽE!!!!!Ahojky Lenča, Ostrava-Poruba

    Pro 15, 2006
  • Obrázek uživatele Iva
    Iva (anonym)

    Chci začít používat rýži natural a to nejen kvůli kilům navíc. Ale nehubne se po ní jen v případě, že se nejí s masem? Jako dělená strava? Bez masa by naše rodina nemohla fungovat.

    Pro 15, 2006
  • Obrázek uživatele magda
    magda (anonym)

    dekuji za rady

    Srp 14, 2007
  • Obrázek uživatele Farang
    Farang (anonym)

    Vždy když jsem u přítelkyně v thajsku tak rýži jím od rána do večera a moc mi chutná. Ale tady, asi jí neumím dobře udělat je taková jiná. Líbil se mi tzv. ricecooker - takovej dalo by se říct moderní papiňák na rejži. Vypadá jako friťák, ale na rejži. To ale asi znáte. No a jasmínovou rejži dělali tak, že jí dali to bambusovýho košíku a ten košík s rejží na pánev - wok s vodou. Takže vlastně na páře. Moc dobrý :-)

    Srp 14, 2007
  • Obrázek uživatele kika
    kika (anonym)

    rýži miluju i suchou!

    Srp 14, 2007
  • Obrázek uživatele honey
    honey (anonym)

    diki moc sem z vědava jesli zhubnu¨:-)

    Črv 28, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ RÝŽI ČERVÍKY.TAKY DOBRÝ

    Črv 28, 2009
  • Obrázek uživatele Luboš
    Luboš (anonym)

    Nejen ,že je zdravá,ale je taky "ekonomicky" nejlevnější příloha,jak na hmotu ,tak ve výživné hodnotě.

    Črv 28, 2009
  • Obrázek uživatele martin
    martin (anonym)

    riše -to maj mazlíčci rády...

    Bře 10, 2010
  • Obrázek uživatele bára
    bára (anonym)

    jiný zdroj uvádí, že strava bohatá na hnědou rýži přispívá k nedostatku železa a vápníku - tudíž opak, co v bodě 5 tvrdíte vy

    Kvě 19, 2011
  • Obrázek uživatele Peter
    Peter (anonym)

    JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ...Viete nam tu napisat vyrobcu tej ryze, aby sme sa jej vedeli vyhnut?

    Črv 27, 2011
  • Obrázek uživatele Stána
    Stána (anonym)

    Rýže je super příloha a jako hlavní jídlo je také super. Nejenže je finančně nenáročná, ale i výživově bohatá. Receptů je na netu dost. Takže pryč knedle, těstoviny, bílé pečivo a vařte na tisíc způsobů a jezte rýži. Netloustne se po ní podívejte na asiaty a jejich zdravotní stav.

    Pro 21, 2013
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    JA NAŠLA V PREDVAŘENÉ...No tak to jste nemusela už řešit, co k té rýži :-)

    Kvě 10, 2016
  • Obrázek uživatele 17. důvod
    17. důvod (anonym)

    je, že je 3x levnější než brambory.

    Kvě 11, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama