Reklama

Fenykl

Hildegarda von Bingen ho navýsost chválí jako velmi posilující, buď jako zeleninu nebo semena, syrový nebo vařený. Člověk by ho měl jíst denně. Říká: "Ať ho jíme jakkoli, fenyklová semínka snižují zahlenění a hnisání, odstraňují zápach z úst a zlepšují vidění. Ať se jí jakkoli, dává fenykl člověku radost ... a dobré zažívání."

Můžeme také semínka žvýkat nebo pít fenyklový čaj. Je vysoce zásaditý a obsahuje hodně beta-karotenu, čistícího střeva a chránícího proti rakovině (4700 mcg = 4,7 mg!), vitamin C (95 mg), draslík, vápník, železo a přitom málo fosforu, odebírajího organismu vápník.


Jako marcipán chutnají i fenyklová semínka s prosnými vločkami nebo pohankou, rozmixovaná nebo pomletá v mlýnku na jemnou mouku. Rozmixovaná slunečnicová a sezamová semínka smícháme s rýžovým sladem nebo řídkým medem (vodou rozředěným medem či javorovým sirupem) a vše prohněteme a vytvarujeme fenyklové cukroví, (po požití vyčistit zuby).

Já fenykl (z refomní nebo Bio prodejny) melu spolu s prosnými vločkami, posilujícími vazivo a klouby, aby se mi neucpával mlýnek.


Zdroj: Christine Heideklang - Nebezpečné plísně kolem nás, nakladatelství Pragma

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama