Jak se vypořádat s následky vánočního hodování

Vánoční svátky a oslavy Nového roku se nesou ve znamení hojnosti a pestrosti pokrmů a pochutin. Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem, nejrůznější cukroví či jednohubky a alkoholické nápoje však mohou pořádně potrápit naše trávicí ústrojí. Jak zkrotit žaludeční problémy prozradí zkušený gastroenterolog z Nemocnice AGEL Nový Jičín.

„Při potížích se zažíváním můžeme doporučit dostupné trávicí enzymy v tabletách, které pomohou naší slinivce a játrům právě s tou tučnou zátěží,” říká MUDr. Martin Merenda, ordinář pro gastroenterologii v Nemocnici AGEL Nový Jičín a vzápětí pokračuje: „Dále by se také daly doporučit bylinné kapky, které sobí v celém trávicím traktu, od trávení v žaludku, až po podporu funkce žlučníku.”

Ulevit si po poctivém štědrovečerním menu je možné svižnou procházkou, jídlo je také vhodné prokládat dostatečným množstvím nealkoholických, ideálně neslazených tekutin. Oslavy konce roku jsou však u nás spojeny s otevřením láhví šumivých vín či sektů a stejně jako u ostatních alkoholických nápojů, i přílišná konzumace těchto oblíbených nápojů může mít za následek nevítané stavy, tzv. kocoviny. Tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů, těžkou nevolnost, zimnici, motání hlavy, které ztěžuje i běžnou chůzi.

Co se týká kocoviny, tak tam je to samozřejmě složitější. Je třeba především doplnit nealkoholické tekutiny nealkoholické, a dají se použít antacida při překyseleném žaludku. Dále pak vitamíny řady B, které se při nadměrné spotřebě alkoholu více vyplavují z organizmu a samozřejmě ostropestřec mariánský, který přispívá k regeneraci jaterních buněk,” konstatuje MUDr. Martin Merenda z novojičínské nemocnice a závěrem dodává radu nejcennější: Ono je samozřejmě lepší, když se nepřejídáme a neopíjíme.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (9)

  • Obrázek uživatele Terry
    Terry (anonym)

    Jen rádoby chytrý kecy

    Pro 23, 2021
  • Obrázek uživatele Hita
    Hita (anonym)

    však už jsem si nasadila probiotika, aby se moje trávení z toho vánočního nášupu doslova nezbláznilo

    Pro 24, 2021
  • Obrázek uživatele Keta
    Keta (anonym)

    piju a jim s rozumem, abych z toho neměla střevní a žlučnikové potíže

    Pro 25, 2021
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    V dnešní době málokdy dělá klasický bramborový salát:) většinou všichni jedou na nějaké light verzi, protože si hlídají postavy.. :D Dva roky hubnu a pak se na vánoce přejím, to fakt ne. To jsou zase rádoby články...

    Pro 29, 2021
  • Obrázek uživatele Taky Jana
    Taky Jana (anonym)

    Na light verzi jednou možná mladí lidé z měst, na venkově se dělá stále starý poctivý salát. A lidi si ho dělají v lavoru. Pak ho jedí ještě tři dny - třeba na chlebíčky. Zapomeňte na to, že v Čechách většina lidí jí dietně a hlídá si postavu.

    Pro 29, 2021
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Nežrat

    Pro 30, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama