Reklama

Konzumace čokolády může podle vědců oslabovat kosti

Náruživí jedlíci čokolády si prý mohou způsobovat řídnutí kostí, které s sebou nese větší riziko zlomenin. Tvrdí to alespoň nová studie, na kterou se odvolává britský list The Daily Telegraph.

Australští vědci podle listu zjistili, že ženy, které jedí čokoládu každý den, mívají řidší kosti ve srovnání s těmi, které si tuto laskominu dopřávají méně než jednou za týden.

Nová studie se objevila necelý měsíc poté, co britský odborný časopis Lancet varoval proti pohledu na čokoládu jako zdravou potravinu kvůli obsahu flavonoidů, jež fungují jako antioxidanty. Ty totiž bývají často odstraňovány, protože chutnají hořce.

Podle nové studie ženy, které jedí čokoládu denně, mají celkovou hustotu kostí o 3,1 procenta nižší než její příležitostné konzumentky. Kritici nových zjištění ale poukazují na to, že rozdíl je velmi malý, a navíc jej připisují skutečnosti, že ženy, které čokoládu nejedí tak často, se celkově stravují lépe a více cvičí.

Zdroj: ČTK

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama