Reklama

Mandarinky

Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Nízká hladina tohoto vitaminu zvyšuje naši vnímavost vůči infekcím.

Pozitiva mandarinek:

  • dobrý zdroj vitaminu C
  • obsabují pektin, formu rozpustné vlákniny, která múže pomáhat ke snižování hodnot krevního cholesterolu

    Vitamin C je také antioxidant, který pomáhá předcházet škodám působeným volnými radikály a tak poskytuje určitou ochranu proti různým formám rakoviny.

Rozhodně jezte i blanku mezí jednotlivými dílky i dužinu, která na ní ulpívá. Obsahuje pektin - vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu. Dužina i membrány obsahuji také biollavonoidy, které účinkují stejným způsobem jako antioxidanty.

Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na www.001shop.cz.

Reklama

Reklama

Komentáře

Jarka (Čt, 20. 12. 2001 - 10:12)
Vážená paní Vojáčková!
Chtěla bych Vám poděkovat za Vaše milé a pozitivní horoskopy a zároveň Vám popřát krásné vánoce plné klidu, pohody a pocitu štěstí. Do nového roku hodně sil, harmonie a lásky.
S pozdravem Jarka Kabátová.
Kaca (St, 12. 12. 2001 - 20:12)
...ze zrovna ta blanka mezi jednotlivymi dilky neni zrovna dobra na slepe strevo, anebo ze muze dojit k zauzleni strev. Jako se to stalo me v dobe vanocnich svatku, kdy jsem pojidala znacne mnozstvi citrusovych plodu
Návštěvník (St, 29. 3. 2006 - 19:03)
je to dobre zo zemepisu som vdaka tomu dostala 1 za referat
Petr (St, 17. 10. 2007 - 14:10)
Kaco, Tobe se zauzlili streva z citrusu? Lekari ti to zjistili?
Jarka (Út, 9. 12. 2008 - 10:12)
Můžete mi vysvětlit rozdíl mezi mandrinkou a klementinkou?Děkuji
lajla (Út, 9. 12. 2008 - 13:12)
to je nějaká recese tahle diskuze?:D
Reklama