Reklama

Mango

Středně velký plod manga je bohatým zdrojem nejen beta-karotenu, ale také vitaminu C. Zralá dužina je lehce stravitelná a beta-karoten se z ní snadno vstřebává do těla, kde se řeměňuje na vitamin A.

  • bohatý zdroj beta-karotenu, přeměnovaného v těle na vitamin A
  • bohatý zdroj vitaminu C

    Vitamin C a beta-karoten jsou antioxidanty. Ačkoliv si tělo vytváří antioxidanty vlastní, podporují antioxidanty ve stravě obranné mechanismy těla a chrání před volnými radikály.

Svými účinky tak snižují nebezpečí vzniku určitých forem rakoviny.
Mango však obsahuje hodně cukru, středně velký plod až 14 procent. Je také poměrně kyselé.
Budete-li jíst mango příliš často, vystavujete se nebezpečí, že se vám budou kazit zuby.

Jak jíst mango
Příprava manga není úplně jednoduchá, neboť hedvábná, hladká, vláknitá dužina plodu je výjimečně šťavnatá a kluzká. Rozkrojte mango podél na dvé části (vyhněte se pecce uprostřed), rozkrájejte dužinu na čtveredry a pak každou polovinL prohněte ven.

Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na www.001shop.cz.

Reklama

Reklama

Komentáře

J. Drábek (Po, 31. 12. 2001 - 00:12)
Chtěl bych pouze upozornit, že mango musí být správně zralé, jinak je jeho chuť nic moc. Podle mých zkušeností, je lépe nechat plod uzrát trochu víc. Je potom krásně aromatický a lahodný. Zkušenost mango/alkohol nemám, ale myslím, že to nebude tak hrozné. Možná záleží na množství vypitého alkoholu.
Vladan (St, 26. 12. 2001 - 00:12)
Pozor na mango ve spojení s alkoholem.Těžko se tráví,vyvolává i zvracení.
Olina Mohrova … (Út, 5. 2. 2002 - 17:02)
Pro nas je mango jedno z nejzdravejsich a nejlahodnejsich ovoci vubec! Jak samotne, tak u vareni
i u desertu. Spojeni manga s alkoholem je vytecne.
Pochopitelne vseho s mirou. Kdo od toho varuje, ten
mango jedl kdyz UZ ANI nevedel co mango je! A proto asi zvracel! A kdo ma strach ze zkazenych zubu, ten si je muze po mangu umyt, urcite se po mangu nekazi tak, jako po dortech nebo jinych sladkostech (a ty navic nemaji zadne vitaminy).
ema (Út, 1. 2. 2005 - 20:02)
Teď se objevilo manga dost a za přijatelnou cenu - tak jem pátrala - recepty žádné - ALE na jedné stránce zajímavá poznámka - Dvě hodiny po konumaci manga nic nepít - žalidečí potíže - sice nic nebezpečného ale přesto. takže uvidím.
Králík (Út, 1. 3. 2005 - 18:03)
...četl jsem onehdá o kouření sušené šlupky manga. Je to prý poměrně rozšířený zvyk v egyptských kuřárnách, kde se přidává do vodních dýmek k tabáku. Mělo by to mít mírně halucinogenní účinky. Právě to jdu testovat. Dobrou chuť.

Králík.
katka (So, 4. 3. 2006 - 21:03)
ted sem sežrala celý mango a není nic lepčího ...mnam
Slépa (Út, 16. 1. 2007 - 19:01)
Jsem na mangu závislý, jednou jsem ho dostal v práci. Od té doby, pokud chodím do obchodu ho prakticky jím každý den. Moooc dobrý k televizi místo sušenek a arašídů...
V obchodech je potřeba mango pečlivě vybírat. Příliš žlutá, na dotek měkká slupka svědčí o tom, že uvnitř bude přezrálé až nahnilé. Má potom nepříjemnou pachuť. Pozor také na kombinaci s mlékem nebo alkoholem. Hrozně to nadýmá...
childx (So, 20. 1. 2007 - 17:01)
dnes som tiez zjedol mango,bolo vyborne a schutou som ho zapil mliekom,ked som siel do mesta tak som sa z toho posral!!!
to teda bol kentus
dd (Ne, 21. 1. 2007 - 15:01)
jite to i se slupkou nebo loupete? slupka mi nevadi, rikam si, ze to je aspon vlaknina...
brad pitt (Út, 17. 4. 2007 - 08:04)
No právě testuju výše zmíněnou kombinaci mango + mléko. Pro ještě lepší výsledek jsem použil mléka acidofilního. Držte mi palce.
martik (Út, 17. 4. 2007 - 09:04)
super tip na lahudku:mango-zlute,zrale nakrajet na platky,polozit na krajic chleba,jemne posolit..to je teprve lahoda!dejte vedet jak vam chutna,ja se po tom muzu utlouct:)
Vanessa (Út, 17. 4. 2007 - 23:04)
Nahodou je bezne pit mango v kombinaci s mlekem a napriklad v Indii je bezny napoj Mango Lassi, coz je mangova duzina zmixovana s bilym jogurtem. Rozmackane mango s mlekem se zase dava malym detem a miminum, pry je to velmi dobre na traveni a osvezeni ve vedrech.
V Mexiku zase delaji Mango Chutney, a kdo rad varite tak tohle fakt zkuste: nakrejeji vsechno na male kosticky, cim mensi tim lepsi, cibulku (nejlip se zelenou nati), rajce, chilli papricku, nat corriandru a tedy mango. Prida se citron (hodne), trochu vody, cukr, sul. Necha se to vychladit a pak se podava napriklad ke grilovane rybe, nebo i k hovezimu, ke smazene zelenine apod. Vynikajici!
Vanessa (St, 18. 4. 2007 - 01:04)
Jeste jsem si vzpomnela na jedno, jogini doporucuji mango pred oloupanim nejdriv nechat prochladnout v misce studene vody. Pry se tim vytahne "horkost" z ovoce, ktera by nam mohla skodit, pokud nechceme prilis ying (anebo yang?) energie. Videla jsem v par domacnostech, ze se to opravdu dodrzuje.

Take je dobre si dat mango k snidani a k tomu cottage syr, pro ty kdo radi snidaji lehce.
Denisa (Po, 15. 6. 2009 - 14:06)
Včera jsem si koupila mango ze ho necham dozrat ale ouha vzhledem k tomu ze jsem ho po ceste domu pustila na zem, proces zrani by asi neprezilo...tak jsem ho olpupala a podusila se skorici amedem na zpusob jabkoveho kompotu a kdyz bylo mekke pridala jsem k nemu uvarenou ryzi....omacicka z mnaga se do te ryze vsakla, jeste jsem dodala nakrajene tri merunky a dobrota :)
Reklama