Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

Článek přináší přehled časů, které jsou potřeba k namáčení či klíčení. Namáčením zrn, semen a ořechů se zvyšuje jejich bilogická využitelnost a enzymatická aktivita. Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, který v nenaklíčených semenech chybí.

Alfaalfa - čas namáčení 8 hodin, čas klíčení 2-5 dní

Mandle, čas namáčení 8-12hodin, čas klíčení 12 hodin

Ječmen - čas namáčení 6-8 hodin, čas klíčení 2 dny

Brokolice - čas namáčení 8 hodin, čas klíčení 3-6 dní

Pohanka - čas namáčení 6 hodin, čas klíčení 2 dny

Cizrna - čas namáčení 12 hodin, čas klíčení 12 hodin

Jetel - čas namáčení 4-6 hodin, čas klíčení 4-5 dní

Dýňová semínka - čas namáčení 8 hodin, čas klíčení 1 den

Quinoa - čas namáčení 2 hodiny, čas klíčení 1den

Potočenice lékařská - čas namáčení 4-6 hodin, čas klíčení 4-5 dní

Sezamová semínka - čas namáčení 8 hodin, čas klíčení 1-2 dny

Slunečnicová semínka - čas namáčení 2 hodiny, čas klíčení 2-3 dny

Kamut - čas namáčení 7 hodin, čas klíčení 2-3 dny

Zdroj: Rawforbeauty

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Jarmi
    Jarmi (anonym)

    Občas jsem dělal pučálku z hrachu a většinu luštěnin nechávám po namočení a slití vody ještě částečně naklíčit před vařením. V poslední době mám pocit ztráty klíčivosti,skoro naprosté u bílých fazolí (Navary), rok sklizně 11, spotř.do 09.13. Po dvou dnech klíčení je tam pět klíčků, ostatní se mění na páchnoucí bláto. Před měsícem jsem várku vyhodil, dnes to vypadá nastejno. Myslím,že něco podobného se stalo s hrachem nebo čočkou, přikládal jsem neklíčivost chladu a dalo se to po propláchnutí uvařit. Stalo se mi to letos z nově koupených surovin, předchozi byly v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost?

    Lis 17, 2012
  • Obrázek uživatele Annie
    Annie (anonym)

    Občas jsem dělal pučálku...Ja som začala s klíčením nedávno a som sklamaná, nejde to. Presne ako píšeš, pár klíčkov a potom to je len blato. Ale u mňa je to konkrétne u pšenice špaldy, iné som neskúšala. Kamoška vravela, že to dnes predávaju ošetrené tak, aby to neklíčilo a tým pádom to má dlhšiu životnosť.

    Lis 18, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Naklíčení luštěnin a semen má výhodu v tom, že na nich mohou daleko lépe růst plísně, např. Aspergillus flavus.

    Lis 18, 2012
  • Obrázek uživatele !!!
    !!! (anonym)

    To já když si ho smočím, tak mám semínka dost a nemusím ho již máčet! A ujme se vždy !

    Lis 19, 2012
  • Obrázek uživatele Jarmi
    Jarmi (anonym)

    Naklíčení luštěnin a...Různé plísně rostou dobře na mrtvých, nebo poškozených semenech. Zdravé semínko pouze klíčí a zlepšuje se jeho stravitelnost i nutriční hodnota.

    Lis 21, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama