Reklama

V Německu berou akrylamid v potravinách vážně

Pravděpodobnou tvorbu rakovinotvorného akrylamidu v potravinách, na kterou na
jaře přišli náhodou švédští vědci, začalo brát Německo vážně.
Kvůli řadě otevřených vědeckých otázek ale ještě nemají úřady v
této věci jistotu, a tak začaly shromažďovat v létě vzorky u více
než 600 produktů. První předběžné výsledky to spíše zamotávají:
některé druhy pečiva vykazují vysoké hodnoty jedu, některé žádné.

Ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů Renate
Künastová alespoň varovala a radila jíst méně bramborových
hranolků a lupínků (chipsů). Vzhledem k tomu, že zatím chybějí
pádné důkazy o škodlivosti látky obsažené v mnoha potravinách,
nelze ani zavést závazné hraniční hodnoty akrylamidu v
potravinách. Také "zákon o zákazu pečených brambůrek" by neměli
spotřebitelé očekávat, uklidňovala na druhé straně ministryně.

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký ČTK potvrdil, že
akrylamid lze zjistit v řadě potravin. Upozornil, že konzumace
smažených potravin není vhodná, zejména ne pro děti. "Akrylamid
vzniká i při pečení chleba, je všude. Je ale potřeba se vyhýbat
potravinám, kde je ho hodně, a to jsou hranolky a lupínky," řekl.

Akrylamid vzniká u potravin bohatých na uhlovodany jako
vedlejší produkt hnědnoucí reakce při pečení, smažení, grilování
či fritování jak v průmyslové výrobě, tak i v domácí troubě. Oč
tmavší jsou ve výsledku například hranolky, pečené brambory,
některé druhy pečiva, káva či pražené kukuřičné vločky
(cornflakesy), o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky. Při
pokusech na zvířatech vyvolává akrylamid rakovinu a poškozuje
dědičné informace. V průmyslu se používá například jako těsnící
materiál při výstavbě tunelů, některé země jej však pro jeho
rakovinotvornost odmítají i jako těsnění.

Německá vláda by ráda stanovila skutečné rizikové hodnoty
látky co nejdříve. Doufá, že nejpozději na jaře příštího roku
bude mít v ruce věrohodné poznatky o konkrétním zdravotním
nebezpečí. Výrobce vyzvala, aby už nyní měnili výrobní postupy a
hodnoty snižovali. Spotřebitelé dostávají radu spíše vařit a
pokud už pečou nebo smaží, pak jen pomalu a nikoli do hněda nebo
dokonce do černa, a odpustit si tedy kýženou křupavou kůrčičku.

Reklama

Úřadům je podle médií pravděpodobně dostatečně známo, v
jakých vzorcích je předběžně látky nejvíce, ale zákazníci se to
zatím nedozví. K tomu chybí v Německu dostatečná právní opora.
Uveřejnění je riskantní, protože při nedostatečném vědeckém
poznání by státu hrozilo, že by pak od něj mohla firma vyžadovat
tučné odškodné. Bez pochybností se navíc vliv látky prokázal
dosud jen na krysách, ale nikoli na člověku.


Luboš Šebestík - ČTK

Reklama

Komentáře

Máňa (Út, 19. 11. 2002 - 16:11)
Dnes jsem se v Metru dočetla, že se akrylamid nesmí používat ani na izolace tunelů. Některé země zakazují i to! Jak to asi vypadá s českýma buchtama a tunelama? Neví někdo? Děkuji předem. Máňa
Návštěvník (Čt, 11. 1. 2007 - 21:01)

Myslim si osobne,ze o tychto veciach,by sa malo viac rozpravat na verejnosti,pisat,taktiez by mali byt nejake relacie v televizii,ze co je zdrave a co skodlive,aby sa ludia zacali podla toho spravat.Ludia su dost malo informovani.
Reklama