Reklama

Rady pro výživu sleziny

Pokud trpíte na otoky, únavu, průjmy, výtoky, studené končetiny, nesnášenlivost vlhka, neschopnost koncentrace, neklidný spánek, opakující se negativní myšlenky, starosti a citovou nestabilu, můžete mít oslabenou slezinu. Vhodnou stravou, zejména na podzim a v zimě, můžete slezinu pozitivně ovlivnit.

1. Omezte na podzim a v zimě spotřebu syrových potravin a šťáv.

2. Protože slezina miluje sucho,jsou příznivé suché potraviny, dále také zahřivající koření, jako skořice, muškátový oříšek. Zázvor a kardamom stejně jako ženšen, jemuž se připisuje obvzlášť léčivé působení na slezinu.

3. Proso je zásadité bezlepkové obilí, které v těle neprodukuje žádný hlen. Když je však nepřipravíme správně, může být velmi těžce stravitelné. Měli bychom je přes noc namočit, několikrát propláchnout a potom deset minut vařit. Pak je lehké a kypré.

4. Sladké brambory, jamy a dýně, kořenová zelenina, jako pastiňák, mrkev a bílá řepa podporují sleziitu a patří rovněž k pozdnímu létu, ročnímu období pro prvek země.

Reklama

5. Pro vypuzeni vlhkosti z těla jsou vhodné následující potraviny: celer, kopr, vojtěška, křen, dýně, houby, fazole aduki, černé fazole, ledvinové faztole, ječmen, kukuřice, vlašské ořechy, pistácie, citrony, hořčice, hořčicové listy, petržel, cibule, česnek, humr, makrela, sardinky, kuře, ledvinky, černý pepř, cayenský pepř, majoránka, muškátový ořišek.

6. Prvek země posilují; jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, broskve, hrušky, švestky, maliny,jahody (všechny tyto druhy ovoce bychom měli jíst lehce podušené v páře), špenát, zeleně fazole, cukety, okurky, zelený salát, fazole mungo, oves, hrách, cizrna, kaštany, brambory, rýže. vepřové maso, jehněčí.

7. Černé datle pomáhají regenerovat čchi a odsraňovat únavu.

S. Trpíte-li hromaděním vody v těle, měli byste zařadit do jídelníčku fazole aduki, vojtěšku, boby svinské, celer, mušle, salát, petržel a mořskou zeleninu (řasy).

9. Jíte-li zelený salát, měli byste k tomu jíst i teplé jídlo nebo připravit zálivku se zázvoreni, abyste udrželi slezinu suchou.

30. Potraviny, které snižují hladinu krevního cukru a podporují slinivku břišní jsou: květák, okurky, česnek, zelené fazole, cibule, oves, pohanka, sojově boby a jiné luštěniny, popřípadě klíčky.

11. Osoby se slabou slezinou by měly dbát na to, aby přijímaly dostatek kvalitativně dobré bílkoviny, protože ta povzbuzuje látkovou výměnu. Je-li však tráveni velmi slabé - přinejmenším na začátku, doporučuje se dělená strava.

Léčivé byliny a koření

1. Pokud chcete posílit slezinu, je nejdůležitější zázvor Můžete jej užívat v horkém čaji nebo při vaření.

2. Jako posilujicí prostředek pro slezinu se doporučuje rovněž ženšen.

3. Jak petržel, tak celer jsou vynikajicí potraviny, jimiž můžele vysušit vlhkou slezinu, neboť působí proti hromadění vody.

Zdroj: Jannifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství

Reklama

Komentáře

Filip (Po, 28. 9. 2015 - 18:09)
Protože slezina miluje sucho? Tuto informaci jste vzali kde? Jáký výzkum byl jejím zdrojem? Nebo je to na základě telefonátu přímo slezině?
Zdeněk R. (Po, 28. 9. 2015 - 19:09)
Jedná se o slovní obrat, používaný v literatuře tradiční čínské medicíny.
Pokud by to někoho zajímalo blíže, doporučil bych autory jako
Radomír Růžička, Marcel Černoch nebo Vladimír Ando.
Reklama